Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι… και μετά μερικοί γίνονται πυροσβέστες.

Σύνοψη

Το «Ριψοκίνδυνοι Άνδρες», είναι το συγκλονιστικό χρονικό μίας ομάδας τοπικών πυροσβεστών που, μέσα από την ελπίδα, την αυταπάρνηση και τη θέληση να προστατεύσουν οικογένειες, κοινότητες και ολόκληρη τη χώρα, κατάφεραν να μετατραπούν στο πιο επίλεκτο πυροσβεστικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Όσο οι περισσότεροι από μας τρέχουν για να διαφύγουν από τον κίνδυνο, αυτοί τρέχουν προς αυτόν –προσέχουν τις ζωές μας, τα σπίτια μας, καθετί που αγαπούμε, την ώρα που διαμορφώνουν μία μοναδική αδελφική σχέση που μπαίνει σε πρώτο πλάνο κατά τη διάρκεια μίας κρίσιμης πυρκαγιάς.

Μία ταινία για αληθινούς ήρωες

“Αυτή είναι μία ιστορία για τους ήρωες της καθημερινότητας”, λέει ο Τζος Μπρόλιν, που πρωταγωνιστεί στο «Ριψοκίνδυνοι Άνδρες», το οποίο βασίζεται στην πραγματική ιστορία των πυροσβεστών του Granite Mountain, οι οποίοι έκαναν αυτό που κανένα άλλο πυροσβεστικό πλήρωμα δεν είχε καταφέρει στο παρελθόν και έγιναν πρωτοσέλιδο, ενόσω πάλευαν με τις φονικές φλόγες του Λόφου Yarnell. Προχωρώντας βαθύτερα πίσω από την ιστορία, στις ίδιες τις ζωές των πυροσβεστών, η ταινία επικεντρώνεται στην καθημερινότητα των ανθρώπων που –ο καθένας για τους δικούς του λόγους- θα υψώσουν το ανάστημα τους για να μας προστατέψουν όλους.

«Σε μία εποχή γεμάτη υπέρ-ήρωες, το ‘Ριψοκίνδυνοι Άνδρες’ είναι μία ταινία για αληθινούς ήρωες», προσθέτει ο σκηνοθέτης, Τζόζεφ Κοζίνσκι. «Εξερευνά τις θεματικές της συναδελφικότητας, της θυσίας, της εξιλέωσης, όλα τοποθετημένα σε έναν κόσμο ανεξέλεγκτης φωτιάς –κάτι που δεν έχω ξαναδεί στο σινεμά. Είναι μία ιστορία που πρέπει να εξιστορηθεί και ένας κόσμος που πρέπει να ειδωθεί στη μεγάλη οθόνη.»

«Τι ελκύει τους ανθρώπους στη φωτιά; Τι κάνει αυτούς τους τύπους να θέλουν να το κάνουν αυτό;», αναρωτιέται ο παραγωγός, Τρεντ Λάκινμπιλ. «Αυτοί οι άνθρωποι ρισκάρουν καθημερινά τις ζωές τους για να σώσουν άλλους, να σώσουν κοινότητες, να σώσουν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Η ιστορία διεισδύει βαθιά στους λόγους που κάνουν αυτό που κάνουν. Αφορά το ποιοι είναι και τη συναδελφικότητα της ομάδας.»

Ο έτερος των παραγωγών, Λορέντζο ντι Μποναβεντούρα, συμφωνεί πως οι εμπειρίες που μοιράζεται το πλήρωμα, είναι αυτό που τους κάνει πραγματική ομάδα. «Αρχίζουν ατομικά ο καθένας, και στην δημιουργία της ομάδας, και την βασανιστική προπόνηση που περνούν, αναπτύσσουν έναν δεσμό που τους ενώνει, αντί να είναι απλά μια ομάδα ατόμων. Η αίσθηση καθήκοντος που έχουν μεγαλώνει διαρκώς. Όπως πολλοί αφοσιωμένοι άνθρωποι, αποκτούν όλο και μεγαλύτερη εμμονή με τη δουλειά τους.»

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι φύλακες των πυλών του δάσους» λέει ο Μάικλ Μέντσελ, άλλος ένας εκ των παραγωγών. «Παλεύουν με τις φωτιές χρησιμοποιώντας Pulaski (σ.σ. απαραίτητο εργαλείο των πυροσβεστών, που συνδυάζει τσεκούρι και σκεπάρνι), φτυάρια».

Σκηνοθεσία: Τζόζεφ Κοζίνσκι
Σενάριο: Κεν Νόλαν

Ηθοποιοί: Τζεφ Μπρίτζες
Τζος Μπρόλιν
Τζένιφερ Κόνελι
Τέιλορ Κιτς
Μάιλς Τέλερ
Τζέιμς Μπατζ Ντέιλ

Διάρκεια: 133’