Στη σημερινή εποχή τα όρια μεταξύ του ανθρώπου και του φυσικού περιβάλλοντος γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα και ο αντίκτυπος της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον είναι αδιαμφισβήτητος. Η γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει μία επιλογή έργων τα οποία αγγίζουν θέματα που αφορούν τη σχέση της φύσης και της ανθρώπινης συνείδησης, και εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα εικαστικών μέσων, όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία και βίντεο, ενώ παρουσιάζουν διαφορετικές οπτικές στις τρέχουσες περιβαλλοντικές προκλήσεις και τα νέα οικοσυστήματα που συνεχώς αναδύονται.

Στην έκθεση «Resilient by Nature» 14 καλλιτέχνες/χνιδες παρουσιάζουν έργα που προσεγγίζουν την έννοια της ανεκτικότητας, της προσαρμοστικότητας αλλά και του φυσικού τοπίου εν γένει. Επισημαίνοντας την ικανότητα των ζωντανών οργανισμών, αλλά και των φυσικών διεργασιών να επαναπροσδιορίζονται, να ανακάμπτουν και να ευδοκιμούν μπροστά σε προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές ή διαταραχές και παρεμβάσεις στα φυσικά οικοσυστήματα τους.

Ο τίτλος «Resilient by Nature» στέκεται τόσο κυριολεκτικά ως συνώνυμο της διαδικασίας προσαρμογής σε νέες συνθήκες και στους εναλλακτικούς τρόπους επιβίωσης, όσο και μεταφορικά ως μια φράση που αποδίδει έμφαση στην έννοια της αντίστασης και της φυσικής ανθεκτικότητας που εμπεριέχεται στην ανθρώπινη ύπαρξη. Η ίδια η φύση λειτουργεί ως υπόδειγμα ανάπτυξης μηχανισμών προσαρμοστικότητας και αντοχής απέναντι σε προκλήσεις και στην αβεβαιότητα.

Η έκθεση “Resilient by Nature» που παρουσιάζεται από τις 6 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 9 Σεπτεμβρίου στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη, θα πλαισιωθεί από ένα παράλληλο πρόγραμμα δύο προβολών βίντεο του έργου “Sea Monster II” της Ελένης Μυλωνά, στις 13 Ιουλίου και τον Σεπτέμβριο.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Αγγελή Ηώ, Γκολέμας Μίλτος, Εφέογλου Δημήτρης, Θεοδωρίδης Φίλιππος, Κεχαγιόγλου Χρήστος, Κούκου Βασιλική, Μόσχος Νίκος, Μυλωνά Ελένη, Παπακώστας Αχιλλέας, Ράλλη Ιωάννα, Ροζάκη Σοφία, Ρόκος Στέφανος, Φλέσσα Δέσποινα, Ψυχοπαίδης Γιάννης

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Αγγελή Ηώ, Ο δρόμος του νερού, 120X14cm, Ακρυλικά σε καμβά @ZoumboulakisGalleries