Τα τελευταία 40 χρόνια, η πρωταρχική ενέργεια shakti έχει ταυτιστεί με το συγκρότημα που συνδύασε ανεπανάληπτα τη jazz με την ινδική παράδοση.

Στη φετινή τους ευρωπαϊκή περιοδεία, οι Shakti γιορτάζουν 40 χρόνια φιλίας και θρυλικής σύμπραξης δύο αξεπέραστων δεξιοτεχνών, του John McLaughlin και του Zakir Hussein και κάνουν μία στάση στη χώρα μας με μία συναυλία την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ο Τζων Μακλάφλιν ήταν ήδη σημαίνουσα μορφή της ηλεκτρικής τζαζ-ροκ σκηνής, με προσωπικούς δίσκους, ηχογραφήσεις με τον Miles Davis αλλά και με τη δική του, Mahavishnu Orchestra. Προχωρώντας το συμφωνικό πειραματισμό σε μικρότερο σύνολο και με ακουστικά όργανα, ίδρυσε το σχήμα Shakti με τον βιολονίστα L. Shankar και τους κρουστούς Raghavan και Ghatam. Στα τάμπλας ήταν, όπως και σήμερα, ο Ζακίρ Χουσσεΐν.

Ο ήχος τους προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση. Ήταν ένα πρωτοποριακό world-fusion ακρόαμα σε μια εποχή κατά την οποία ο όρος δεν είχε καν επινοηθεί.

Πέρα από τη συνύπαρξη Ανατολής και Δύσης, το αποτέλεσμα καθοριζόταν από την αβίαστη συμπόρευση των δύο μεγάλων ινδικών παραδόσεων, Βορρά και Νότου (Hindustani – Carnatic). Μετά από δεκάδες εμφανίσεις σίγησαν για 20 χρόνια. Η πρώτη επανασύσταση τους όμως υπήρξε θριαμβευτική. Το νέο κουιντέτο στελεχώθηκε με διασημότητες όπως οι Chaurasia, Vikku, Sharma, και ο τραγουδιστής Mahadevan, μόνιμο μέλος έκτοτε.

Και τώρα, Remember Shakti 2013: η αναβίωση μιας ιδιαίτερης συνεργασίας μετά από τέσσερις δεκαετίες. Ίσως το απόλυτο παράδειγμα πειστικής ομογενοποίησης πολύ διαφορετικών ειδών. Με πολλές έννοιες, ο χρόνος παίζει ρόλο…

Remember Shakti

John McLaughlin: κιθάρα

Zakir Hussain: τάμπλας

Shankar Mahadevan: φωνή

U. Shrinivas: μαντολίνο

V. Selvaganesh: kanjira, mrindangam, ghatam

Πάρκινγκ στη Στέγη

Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης

(είσοδος από την οδό Λεοντίου)

Μόνο 5 € / 3 ώρες

Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00

Τηλ.: 2130.023.192