Τα μέλη της ιταλικής ομάδας Kinkaleri αξιοποιούν τη μακρά εμπειρία τους στον χώρο του πειραματικού θεάτρου, των installation και των εκθέσεων στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν ένα νέο είδος γλώσσας, που δεν καθορίζεται από το στυλ, αλλά από την άμεση σχέση της με τα αντικείμενα.

Το All! είναι ένα πρότζεκτ που εμπνέεται από τον Αμερικανό συγγραφέα Γουίλλιαμ Μπάρροουζ, ο οποίος έβλεπε τη γλώσσα σαν σύνορο, σαν μια ανατρεπτική, δημιουργική και πολιτική πράξη. Πεδίο μάχης είναι πάντοτε το σώμα: όχι ως αφηρημένη έννοια, αλλά ως περιοχή που υπόκειται σε μια σειρά δυνάμεων.

Με αφορμή έναν στίχο του Lou Reed, η παράσταση Real Good Time δημιουργεί μια νέα χορογραφία. Σε αυτή την παιγνιώδη διασταύρωση συναυλίας και παράστασης χορού, η μουσική καθορίζεται από αισθητήρες τοποθετημένους στα σώματα των χορευτών, οι οποίοι ενεργοποιούν ηχητικές εκπομπές που μιξάρονται ζωντανά επί σκηνής.

Συντελεστές:

Ένα πρότζεκτ των Kinkaleri, Tempo Reale
Περφόρμερ: Jacopo Jenna, Marco Mazzoni
Ήχος: Francesco Casciaro, Damiano Meacci

Παραγωγή: Kinkaleri, Tempo Reale
Με επιχορήγηση από το MIBACT, Regione Toscana

Εργαστήριο χορού «Virus|All!» – Kinkaleri

Εργαστήριο για την κίνηση, υπό την καθοδήγηση του Μάρκο Ματσόνι

Το εργαστήρι «Virus» («Ιός») οργανώνεται με βάση έναν κώδικα κινήσεων που έχουν επινοήσει οι Kinkaleri, μέσω του οποίου τα γράμματα του αλφαβήτου «μεταφράζονται» σε κίνηση. Με τη διαδικασία αυτή, το σώμα δεν παράγει πλέον μια κίνηση εστιάζοντας στην αισθητική της αξία, αλλά την αντιμετωπίζει ως «γεγονός» με επικοινωνιακή αξία. Η εισαγωγή των γραμμάτων ως διαδικασία παραγωγής κίνησης ανοίγει ένα χάσμα ανάμεσα σε αυτήν και τον λόγο, αλλάζοντας την όλη αντίληψή μας. Οι χορευτές «μιλούν» με το σώμα και αντιλαμβάνονται αυτή την «ομιλία» ως μια δυναμική ροή κινήσεων σε εξέλιξη, οι οποίες σε ένα ορισμένο χωροχρονικό πλαίσιο διαμορφώνουν στρατηγικές σύνθεσης που ανοίγουν νέες εκφραστικές δυνατότητες.

Ο κώδικας των Kinkaleri τοποθετεί τους χορευτές σε ένα ενεργό περιβάλλον στο πλαίσιο του οποίου το αλφάβητο των κινήσεων δεν είναι μιμητικό, αλλά διαμορφώνει ένα δυναμικό «εδώ και τώρα». Ένα είδος καλλιγραφίας που αποκαλύπτει τη δημιουργία του εαυτού της, απελευθερώνοντας τις άπειρες δυνατότητες γέννησης κίνησης και επανακαθορίζοντας έτσι την ίδια την έννοια της κίνησης. Χορέψτε!

Οι Kinkaleri, μια από τις πιο σημαντικές ιταλικές κολεκτίβες, βρίσκονται στην πρωτοπορία από τη δημιουργία τους, το 1995. Τα έργα τους κινούνται ανάμεσα στο πειραματικό θέατρο, την κινητική έρευνα, την περφόρμανς, τις εγκαταστάσεις, τις εκθέσεις, τις ηχητικές δράσεις, και έχουν παρουσιαστεί τόσο στην Ιταλία όσο και διεθνώς σε θέατρα, μουσεία σύγχρονης τέχνης, χορευτικά και θεατρικά φεστιβάλ και γκαλερί. Η ομάδα αποτελείται από τους Massimo Conti, Marco Mazzoni, Gina Monaco.

Ο Marco Mazzoni (Μάρκο Ματσόνι) είναι χορογράφος, ερμηνευτής και εικαστικός καλλιτέχνης, ιδρυτικό μέλος της ομάδας Kinkaleri, με συμμετοχή σε όλες της τις παραγωγές.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε χορευτές και χορεύτριες, χορογράφους, περφόρμερς, σπουδαστές και σπουδάστριες χορού.

Φωτογραφίες: © Jacopo Jenna


Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017: Το πρόγραμμα