Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Goethe-Institut Athen, θα βρεθεί ο ράπερ ποιητής Βas Βöttcher, ο οποίος γυρίζει εδώ και χρόνια τον κόσμο, ταξιδεύοντας τις ρίμες του. Το όνομά του εμφανίζεται στους πιο ζωντανούς χώρους της καλλιτεχνικής σκηνής όπως και της σκηνής του poetry slam. 

Ο ράπερ ποιητής Βas Βöttcher γυρίζει εδώ και χρόνια τον κόσμο, ταξιδεύοντας τις ρίμες του. Το όνομά του εμφανίζεται στους πιο ζωντανούς χώρους της καλλιτεχνικής σκηνής όπως και της σκηνής του poetry slam.

Στο χώρο της σύγχρονης γερμανόφωνης λυρικής ποίησης το όνομα του Bas Böttcher είναι ταυτόσημο με τη σκηνή των λογοτεχνικών συμβάντων και του poetry slam. Τα κείμενα του δημοσιεύονται τώρα πια σε σημαντικές ανθολογίες ενώ η εφ. Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί τον νεαρό ποιητή εφάμιλλο ενός Ernst Jandl ή ενός Joachim Ringelnatz.

Ο Bas Böttcher γεννήθηκε στις 31/12/1974 στη Βρέμη, σπούδασε στη Σχολή Baushaus (media development) στη Βαϊμάρη και ζει από το 2000 στο Βερολίνο (Kreuzberg). Έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου (π.χ. ΗΠΑ, Καναδά, Βραζιλία, Ρωσία, Γαλλία), απαγγέλλοντας τα ποιήματά του. Στην Ελλάδα εμφανίζεται τώρα για πρώτη φορά.

Στο επίκεντρο της δουλειάς του βρίσκεται ο ομιλούμενος/προφορικός λόγος καθώς έχει δεχτεί επιρροές από την spoken word poetry και τη rap, αλλά και από την παράδοση της παγκόσμιας μοντέρνας λυρικής ποίησης. Ήχος, ρυθμική και γλωσσική δυναμική είναι γι’ αυτόν τα βασικά στοιχεία στη δημιουργία ατμόσφαιρας. Για τον Bas Böttcher το γράψιμο και η παρουσίαση είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Πάνω στη σκηνή δουλεύει με βίντεο και μουσικά προγράμματα.

Στα κείμενα του αντικατοπτρίζεται το σήμερα σ’ όλο του το βάθος και τις σκοτεινές πλευρές του. Η κλασική πραμάτεια του περιπτέρου «καπνός, tic tac, six packs, kit kat, Beck´s, Twix και τσίχλες, μαστίχες, μαστίχες, μαστίχες» («Οι δικοί μου Παράδεισοι») κλιμακώνεται με τη stakkato απαγγελία σε κριτική του καταναλωτισμού. Ο Bas Böttcher επιφυλάσσει της λογοτεχνικής επιχείρησης πλάγια κτυπήματα («Der stolze Literar»/«Ο περήφανος λογοτέχνης») ενώ αγγίζει μεταξύ άλλων και θέματα όπως είναι η άνευ περιεχομένου ρουτίνα της καθημερινότητας («Nach dem Loop: Leben»/ «Κατά το loop: Ζωή») ή η νυχτερινή ατμόσφαιρα σε κλαμπ («Der Tanz»/«Ο χορός»).