Η ομάδα Αμάλγαμα θα παρουσιάσει τη νέα της δουλειά με τίτλο «Public Idiot» στο Κινητήρας Studio στις 21, 22, 23, 24 και 28, 29, 30 και 31 Ιανουαρίου 2011.

H Ομάδα Αμάλγαμα διερευνά με το καινούριο της έργο τις ρευστές μορφές που αποκτούν οι έμφυλες ταυτότητες των γυναικών στον «δημόσιο» και τον «ιδιωτικό» χώρο.

Στην ελληνική καθημερινότητα των τελευταίων δεκαετιών, η «σύγχρονη» γυναίκα παρουσιάζει συμπεριφορές επιφανειακής απενοχοποίησης και υπερέκθεσης στο μαζικό τοπίο της τηλεοπτικής εικόνας, της πολιτιστικής βιομηχανίας κ.ο.κ. Ενέργειες που παλιότερα εμφανίζονταν στον αυστηρά ιδιωτικό χώρο (μορφές λόγου, σεξουαλικότητας, εργασίας, ιδιοκτησίας) εγγράφονται στη δημόσια καθημερινότητα μέσω των μαζικών αναπαραστάσεων της γυναίκας, αναπαραστάσεων που συχνά αναπαράγουν τους παραδοσιακούς ρόλους που η ελληνική κοινωνία αποδίδει στην γυναίκα.

Στην Ελλάδα, λαϊκές-κανονιστικές μορφές της γυναικείας ταυτότητας κυριαρχούν ως «νομιμοποιημένες» εκδοχές της δημόσιας παρουσίας της. Ωστόσο, μέσα στην δίνη της τηλεοπτικής δημοσιότητας, οι κυρίαρχες αυτές εκδοχές αποκτούν συχνά «εξωφρενικό» χαρακτήρα – ακροβατούν ανάμεσα στο γελοίο και το ανοίκειο.

Αξιοποιώντας την κίνηση, το λόγο και την ψηφιακή εικόνα ως κριτικά εργαλεία, η ομάδα Αμάλγαμα ερευνά την αμηχανία που διακρίνει το έμφυλο υποκείμενο όταν επιχειρεί να οριοθετήσει το ιδιωτικό και το δημόσιο.

Συντελεστές

Χορογραφία – Σύλληψη: Μαρία Γοργία
Ερμηνεύουν: Ράνια Γλυμίτσα, Μαρία Γοργία, Έλενα Φιωτάκη
Μίξη Ήχου: Σταύρος Αποστολάτος
Σκηνικά: Μαρία Γοργία, Σταύρος Αποστολάτος
Κοστούμια: Σταύρος Αποστολάτος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βίντεο: Βάνα Κωσταγιόλα
Βοηθός Χορογράφου: Άρης Σκλάβος
Φωτογραφίες: Αγγελική Σβορώνου

H παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους

Η ομάδα χορού αμάλγαμα ιδρύθηκε από τη Μαρία Γοργία το 1996 στο Λονδίνο για την παραγωγή του έργου ‘Sun and Sound’, με το οποίο συμμετείχε στο Festival “Resolutions 1997” (The Place Theatre, London). Στην Ελλάδα άρχισε να λειτουργεί με τη μορφή Σωματείου από το Νοέμβριο του 1998. 15 χορογραφίες και 11 παραγωγές έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στη Νέα Υόρκη και στην Κροατία.

Τα έργα ‘Manoeuvres’, ‘Το παιδί της Πολυάννας’, ‘Καμπύλη διάθεση’, ‘Ως την άκρη του μονοπατιού μου’, ‘ΡαΞεΝιΜα’, ‘Τα παίγνια της Jezebel’, ‘Κομπολόι, χρόνος ανέμελος, χρόνος ανελέητος, χρόνος…’, ‘Θεατές’, παρουσιάστηκαν στην Αθήνα, ενώ το ‘Κομπολόι’ παρουσιάστηκε και στη Judson Church-Movement Research Festival, στη Νέα Υόρκη το 2002.

Το έργο ‘Ανάσες από Βυθό’ παρουσιάστηκε και στην 1η Πλατφόρμα Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Το 2004 το αμάλγαμα συμμετείχε, μετά από παραγγελία του έργου ‘Οι Άθλοι του Πένταθλου’, στις Τελετές Υποδοχής Αθλητών (οργάνωση ΑΘΗΝΑ 2004).  Τον Απρίλιο του 2005 παρουσίασε αποσπάσματα από το έργο ‘Το Επιδόρπιο’ στο Πανόραμα του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, στο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου. Το ολοκληρωμένο έργο παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2005 στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ (οργάνωση Σ.Ε.Χ).

Το Φεβρουάριο του 2006 συμμετείχε με το ίδιο έργο στην 2η Πλατφόρμα Χορού (οργάνωση Σ.Ε.Χ.) στο Μέγαρο Μουσικής και στο Madfestival (οργάνωση ομάδα χορού «Χορευτές»). Τον Ιανουάριο του 2007 παρουσίασε το έργο ‘Μικρός Θάνατος’ στο θέατρο ΣΧΕΔΙΑ. Το Μάιο του 2008 παρουσίασε το έργο  ‘Mon Valmont’ στο θέατρο Αλκμήνη. Το έργο παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά  στο ίδιο θέατρο τον Ιανουάριο του 2009. Το Δεκέμβρη του 2009 παρουσίασε το έργο ‘Μαμά 2 U’ στον πολυ- χώρο Beton 7.

Η ομάδα αμάλγαμα στοχεύει άμεσα στην δημιουργία σύγχρονων έργων. Τα έργα αυτά βασίζονται στη συνδιαλλαγή με άλλες μορφές τέχνης και από το 2002 παρουσιάζουν έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα ,με έντονο το στοιχείο του κοινωνικού  αλλά και αισθητικού προβληματισμού, όσον αφορά πλέον στη θέση της τέχνης στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, στη σχέση φόρμας και ιδεολογίας, στη σχέση περιθωριακής και μαζικής καταναλωτικής τέχνης.

Η ομάδα χορού αμάλγαμα προωθεί την προσωπική δημιουργία και γενικότερα τα έργα που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητα ως προς την καλλιτεχνική έκφραση, ως ένα σημαντικό και εφικτό βαθμό,  ως προς το κινητικό λεξιλόγιο, και τα άλλα στοιχεία που αποτελούν τη χορευτική παράσταση, το θέατρο και την performance art, π.χ. λόγος και σώμα, ήχος, σκηνικά, video art, φωτισμός κ.τ.λ.

Η δημιουργική συμμετοχή των χορευτών, των ηθοποιών ή performers, αλλά και των άλλων συντελεστών της παράστασης προωθείται άμεσα από την ομάδα και αποτελεί μία από τις βασικότερες αρχές της λειτουργίας της.

Τις χρονιές 2000-2001,2002-2003,2003-2004, 2005-2006, 2006-2007, 2007-2008 και 2008-2009 το αμάλγαμα επιχορηγήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μαρία Γοργία γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (1992).

Το 1992 πήρε το 3ο βραβείο στο Διαγωνισμό Νέων Χορογράφων με το έργο ‘‘Εις τους τολμήσαντες εις την πραγματικότητα αντισταθήναι’’. Με το ίδιο έργο έλαβε μέρος στη ‘‘Βραδιά Νέων Χορογράφων’’(28/09/1992, Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, ΕΟΤ).

Από το 1993 ως το 1997 παρακολούθησε μαθήματα στις Release τεχνικές (με τους Gill Clark, Russell Maliphant, Steven Petronio, Scott Clark και άλλους), καθώς επίσης αυτοσχεδιασμό, Feldenkrais & Alexander τεχνικές στο Λονδίνο (‘‘Greenwich Dance Agency’’, ‘‘Independent Dance’’ at the Jerwood space). Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στις Limon, Cunningham και τεχνικές κλασικού χορού στο Place School, Laban Center & Danceworks.

Από το 1994 σπουδάζει με υποτροφία της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης στο Laban Centre for Movement & Dance, και το 1996 παίρνει το πτυχίο MA in Dance Studies, με ειδίκευση στη χορογραφία.

Έχει συνεργαστεί με την ομάδα χορού ‘‘ΧΟΡΕΥΤΕΣ’’, με την ομάδα της Jennifer Copaken στο Λονδίνο και στο Χονγκ Κονγκ με την ομάδα ‘‘X-tanztheatr’’.

Το 2002 επιμελήθηκε την κίνηση για το θεατρικό έργο «Θαλασσινό τοπίο» του Εdward Alby σε σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα. Τον Ιούνιο του 2007 χορογράφησε τα Χορικά για το έργο «Τρωάδες» του Σενέκα, σε σκηνοθεσία Φίλιππου Σοφιανού. Από το Σεπτέμβρη του 2008 συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό για την επιμέλεια κίνησης του έργου « Η επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας» του Ντίρενματ.

Έχει διδάξει σύγχρονο χορό, χορογραφία και αυτοσχεδιασμό στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος (Deree College) από το 1998. Από το 2005-2009 δίδαξε στην Κατεύθυνση του Χορού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Χορογραφία, Χορολογία και Σύγχρονο Χορό.

Ήταν μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής των Ιδιωτικών Επαγγελματικών Σχολών Χορού, του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1999 μέχρι το 2006.