Αδιαμφισβήτητα η ψηφιακή τεχνολογία βρίσκεται πλέον παντού. Οι τομείς στους οποίους δεν έχει εισχωρήσει ακόμη όλο και λιγοστεύουν. Πέρα από επιτάχυνση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, η πανδημία COVID-19 επέσπευσε θεαματικά τη διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών στις καθημερινές πρακτικές και διαδικασίες. Υπηρεσίες, εκπαίδευση, πολιτισμός, τέχνες και ψυχαγωγία, όλα τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ψηφιοποίησης.

Η φετινή διοργάνωση του Ψηφιακού Νοεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (IFG) εστιάζει σε διάφορες πτυχές του ψηφιακού μετασχηματισμού. Για μία ακόμη χρονιά και καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, όλα τα τμήματα του Ινστιτούτου συνδράμουν στη διοργάνωση και προτείνουν στο κοινό μία ελληνογαλλική προσέγγιση της θεματικής, μέσα από δια ζώσης και διαδικτυακές εκδηλώσεις: στρογγυλές τράπεζες, επιμορφωτικά εργαστήρια, εκθέσεις, προβολές, ευκαιρίες ανακάλυψης και ψυχαγωγίας…

Στόχος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος είναι να συμβάλλει στην ανάδειξη της Γαλλίας ως χώρας αναφοράς, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, για την ψηφιακή δημιουργία (εικαστικές τέχνες, βιντεοπαιχνίδια), την έρευνα και την καινοτομία, τη διάρθρωση των επαγγελμάτων στους κλάδους της ψηφιακής τεχνολογίας και για τον ευρύτερο κοινωνικό και κοινωνιολογικό αντίκτυπο των ψηφιακών τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων, τα τελευταία ψηφιακά επιτεύγματα στους τομείς της τεχνολογίας και των υπηρεσιών αλλά και στις καθημερινές μας πρακτικές, και θα επιχειρηθεί η αξιολόγηση του αντίκτυπού τους, θετικού και αρνητικού, στη ζωή μας. Οι προτεινόμενες εκδηλώσεις επιδιώκουν να συμβάλλουν:

-στον προβληματισμό γύρω από την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού που παρατηρείται κυρίως από την έναρξη της πανδημίας COVID-19,
-στην ανάδειξη της γαλλικής τεχνογνωσίας και καινοτομίας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας,
-στην προώθηση της γαλλικής ψηφιακής δημιουργίας μέσα από την τεχνολογία, την καλλιτεχνική δημιουργία, τα ανεξάρτητα βιντεοπαιχνίδια, την εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας …
-στην ενθάρρυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στους παραπάνω τομείς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 2021 :

04/11/2021 στις 20.00’, auditorium Theo Angelopoulos, IFG, δια ζώσης και σε ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου

Προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ «Η χρονιά των ρομπότ»

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη, Yves GELLIE, και με το ανθρωποειδές ρομπότ NAO που θα συμμετάσχει στην εκδήλωση με τη συνδρομή της Mobile Technology.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή συζήτηση με το κοινό που θα συντονίσει ο Βαγγέλης Πρατικάκης, δημοσιογράφος επιστήμης στην εφημερίδα Το Βήμα και στο in.gr.

11/11/2021 στις 19.00’, auditorium Theo Angelopoulos, IFG, δια ζώσης και σε ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου

Στρογγυλή τράπεζα: «Προκλήσεις της ψηφιοποίησης στην εκπαίδευση»

Πριν από λίγα μόλις χρόνια, τα πανεπιστήμια εγκαινίαζαν τα πρώτα διαδικτυακά τους μαθήματα. Ωστόσο, η υγειονομική κρίση επέβαλλε ξαφνικά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το Δημοτικό μέχρι το Πανεπιστήμιο, μία νέα ακόμη εκπαιδευτική πρακτική. Γάλλοι και Έλληνες ειδικοί εξετάζουν τις προκλήσεις και τις προοπτικές που προκύπτουν από την ολοένα αυξανόμενη προσφυγή στη διαδικτυακή εκπαίδευση, κυρίως κατά τη διάρκεια αλλά και από την έναρξη της πανδημίας.

19/11/2021 στις 19.00’, auditorium Theo Angelopoulos, IFG, δια ζώσης και σε ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου

Ζωντανή παρουσίαση και βιντεοπαιχνίδι : Η ιστορία είναι δικό μας γήπεδο! Ιστορία και βιντεοπαιχνίδια

Θα θέλατε να εξερευνήσετε την Αίγυπτο των Φαραώ, την Ιταλία της Αναγέννησης ή το Παρίσι της Γαλλικής Επανάστασης; Ως ιδρυτής αυτοκρατορίας ή μέγα-κατακτητής, είναι μια εικονική εμπειρία ενός ταξιδιού στο χρόνο. Εκατομμύρια παίκτες το βιώνουν καθημερινά μπροστά σε ολοένα και πιο θεαματικά παιχνίδια.

Σε αυτή την προσπάθεια ανασυγκρότησης μιας εποχής ή ενός ιστορικού γεγονότος, για να « γίνει ορατή η ιστορία» διατηρώντας παράλληλα την διασκεδαστική πτυχή που ενυπάρχει στο μέσο, τα στούντιο βιντεοπαιχνιδιών αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις πρώτα απ’ όλα τεχνικές, αλλά και πολιτικές ή ηθικές.

Με τις ολοένα και πιο ρεαλιστικές εικόνες και την ολοένα αυξανόμενη επιτυχία αυτού του τύπου παιχνιδιού, τα βιντεοπαιχνίδια και η ιστορία διατηρούν επομένως μια πολύ ισχυρή σχέση εδώ και πολύ καιρό. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και οι περιορισμοί των βιντεοπαιχνιδιών σε σύγκριση με την ιστορία; Μπορούν τα βιντεοπαιχνίδια να μας πουν περισσότερα για το παρελθόν από τα βιβλία; Και τι πιστεύουν γι’ αυτό οι ιστορικοί; Ο Christophe Caporilli, ιστορικός και κριτικός βιντεοπαιχνιδιών θα μας δείξει τις προκλήσεις, τις δυνατότητες και τα όρια αυτού του μέσου.

Μετά απ’ αυτή την παρουσίαση θα ακολουθήσει ξενάγηση στη μεγάλη οθόνη στην Αθήνα του 5ου αιώνα με το Assassin’s Creed Odyssey – Discovery Tour από την Ubisoft, που παίζεται στην κονσόλα PS4 pro.

Ομιλητής: Christophe Caporilli, δημιουργός βίντεο και ιστορικός εκλαϊκευτής για το κανάλι « Historia Vox ».

05, 12 και 19/11/2021, από τις 18.00’ μέχρι τις 20.00’, διαδικτυακά

«Θεματικές συζητήσεις στα γαλλικά» με τη μορφή εικονικών τάξεων.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να συμμετάσχει δωρεάν σε δοκιμαστικά, διαδικτυακά μαθήματα γλωσσικής εξάσκησης, διάρκειας 30 λεπτών. Με τον συγκεκριμένο τρόπο εξ αποστάσεως διδασκαλίας επιτυγχάνεται η βελτίωση της έκφρασης και της αλληλεπίδρασης στα γαλλικά, ακόμη και σε ενδιάμεσα επίπεδα γλωσσομάθειας. Η συμμετοχή στα τμήματα είναι ελεύθερη κατόπιν εγγραφής (cours@ifg.gr) σε άτομα 17 ετών και άνω, με γνώσεις επιπέδου B1 και άνω, που επιθυμούν να συζητήσουν στα γαλλικά γύρω από θέματα όπως η Ευρώπη (05/11), η βιώσιμη ανάπτυξη (12/11) ή χορτοφαγία (vegeterian) ή η versus αυστηρή χορτοφαγία (vegan) (19/11).

-23/11/2021, από τις 14.00’ μέχρι τις 20.00’ και 24/11/2021, από τις 12.00’ μέχρι τις 18.00, διαδικτυακά

Καινοτόμο πρόγραμμα κατάρτισης καθηγητών γαλλικής γλώσσας με τη βοήθεια escape games.

Η διδασκαλία δεν εξαιρείται από την ψηφιακή επανάσταση. Νέες πρακτικές και διαδικασίες μάθησης καθιστούν το μάθημα πιο διαδραστικό και μετατρέπουν την τάξη σε κολεκτίβα (escape games, βιντεοπαιχνίδια, εικονική πραγματικότητα …).
Ο Adrien PAYET, ειδικός στη διάδοση των ψηφιακών τεχνολογιών στην κοινότητα των εκπαιδευτικών γαλλικής ως ξένης γλώσσας (FLE), διευθύνει διαδικτυακά επιμορφωτικά σεμινάρια με τη χρήση “escape games”.

-30/11/2021, στις 19.30’, auditorium Theo Angelopoulos, IFG, δια ζώσης και σε ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου

Στρογγυλή τράπεζα: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των κινηματογραφικών αγορών: προς ένα υβριδικό μοντέλο;»

Ο κόσμος του κινηματογράφου δεν αποτελεί εξαίρεση στις ανατροπές που επέφερε η πανδημία. Οι μεγάλες διεθνείς κινηματογραφικές αγορές αλλά και οι τοπικές διοργανώσεις που φέρνουν κοντά δημιουργούς, παραγωγούς, διανομείς και θεσμικούς φορείς, κλήθηκαν να προσαρμοστούν στους περιορισμούς που επέβαλλε η πανδημία. Ποια συμπεράσματα αποκόμισαν οι παράγοντες και οι συμμετέχοντες των αγορών αυτών μετά από δύο χρόνια εξ αποστάσεως ή υβριδικών διοργανώσεων;

*ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Με βάση τις οδηγίες των ελληνικών αρχών η είσοδος στο Γαλλικό Ινστιτούτο επιτρέπεται μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ή αρνητικού rapid-test που έχει διενεργηθεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν, και μέχρι την πλήρωση των 180 θέσεων για καθήμενους σύμφωνα με την καθορισμένη από τα μέτρα χωρητικότητα.

Για την είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, καθώς και ο έλεγχος όλων των χειραποσκευών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί θερμομέτρηση κατά την είσοδο.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εφαρμόζει με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας και τήρησης αποστάσεων σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.