Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων εγκαινιάζει το ιδιαίτερο εγχείρημα «Πρόσκληση στο εργαστήρι του δημιουργού» με δύο σημαντικούς έλληνες δημιουργούς,…

… τον κινηματογραφιστή Γιώργο Τσεμπερόπουλο και τον συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη. Ακολουθούν, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν, οι Αύγουστος Κορτώ, Έκτορας Λυγίζος, Τίτος Πατρίκιος κ.ά.

Γιώργος Τσεμπερόπουλος  – Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στις 20.00
Βασίλης Αλεξάκης – Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου στις 20.00

Ένας καλλιτέχνης καλείται ν’ ανοίξει τα χαρτιά του, το εργαστήρι του, και να μιλήσει για το σχέδιο πάνω στο οποίο δουλεύει και που δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει: το μυθιστόρημα για το οποίο ψάχνει την τελευταία σκηνή, την ταινία που βρίσκεται στο στάδιο των γυρισμάτων, το ποίημα από το οποίο λείπει ακόμα μια λέξη. Μια σειρά συναντήσεων εμπνευσμένη από το σχεδόν ομότιτλο βιβλίο του Ismail Kadare.

Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος θα μιλήσει για τη νέα του ταινία, Ο εχθρός μου, που αναμένεται στις αίθουσες τους επόμενους μήνες. 12 χρόνια μετά την «Πίσω Πόρτα», ο σκηνοθέτης επιστρέφει, για να διηγηθεί μια σκληρή ιστορία εκδίκησης που διαδραματίζεται στις υποβαθμισμένες γειτονιές της σύγχρονης Αθήνας και αντικατοπτρίζει την οικονομική και κοινωνική αποσύνθεση μιας τυπικής ελληνικής οικογένειας, σήμερα. Ο δημιουργός βρίσκεται αυτή την περίοδο στη διαδικασία του μοντάζ της ταινίας.

Ο Βασίλης Αλεξάκης θα παρουσιάσει το καινούργιο του βιβλίο, Ο Μικρός Έλληνας, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο Παρίσι αποσπώντας το βραβείο της γαλλικής γλώσσας. Στο βιβλίο πρωταγωνιστούν όλοι οι ήρωες της παιδικής μας ηλικίας, από τον Δον Κιχώτη μέχρι τον Ταρζάν, συμπεριλαμβανομένου και του Γιώργου Θαλάσση, του θρυλικού παιδιού-φάντασμα, που έχει πια γεράσει και μιλάει για τη σημερινή οικονομική κρίση. Ο δημιουργός βρίσκεται αυτή την περίοδο στη διαδικασία μεταφοράς του έργου του στην ελληνική γλώσσα.

Λεωφορεία (στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8
Τρόλεϊ (στάση Καλλιφρονά): 3, 5, 11, 13, 14
Τρόλεϊ (στάση Πλατεία Κυψέλης): 2, 4
ΗΣΑΠ στάσεις: Άγιος Νικόλαος και Βικτώρια