Η επίδειξη είναι μέρος του δημιουργικού εργαστηρίου επαναχρησιμοποίησης ρούχων που οργάνωσε και επιμελήθηκε η Καλιφορνέζα καλλιτέχνιδα Maria Juliana Byck, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους 9 μήνες, εβδομαδιαία μαθήματα δεξιοτήτων, στους χώρους του VSP καθώς και μια μηνιαία ανταλλαγή ρούχων σε συνεργασία με το Khora Freeshop. Όλα τα μοντέλα που θα παρουσιάσουν την κολεξιόν, είναι φίλοι και γείτονες που έχουν πάρει μέρος στη δημιουργική διαδικασία σχεδιασμού των ρούχων που θα φορέσουν. Τα φθαρμένα ρούχα ξαναζωντανεύουν και παίρνουν μία άλλη μορφή συνδυασμένα με σεμεδάκια ξεχασμένα στις ντουλάπες μας και στα συρτάρια της γιαγιάς.

Η Maria Juliana Byck μας λέει: «Η επανάχρηση ρούχων είναι η κύρια ασχολία μου τα τελευταία 3 χρόνια στην Αθήνα. Η ιδέα του εργαστήριου #ProjectSemedaki είναι αποτέλεσμα μιας ενδιαφέρουσας ανακάλυψης στα σπίτια των Ελληνίδων φιλενάδων μου. Παρατήρησα ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες υπέροχων οικιακών χειροποίητων υφαντών, τα οποία φαίνεται να μην θέλει ή να μην χρησιμοποιεί κανείς πια στις μέρες μας. Βρήκα τόσο πολλά μικρά αριστουργήματα υψηλής χειροτεχνίας και μοναδικής αξίας, τα οποία πετάγονται ή παραμένουν αποθηκευμένα και ξεχασμένα μέσα σε ντουλάπες και συρτάρια σε πολλά ελληνικά σπίτια.

Η τεχνική δημιουργίας των σεμέν υπήρξε παραδοσιακά μια γυναικεία δουλειά και είχε μεγάλη αξία για την προίκα των νεαρών γυναικών, καθιστώντας τα σύμβολο του ρόλου της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία. Η επίδειξη στοχεύει να αναδείξει την ευρηματικότητα αυτού του οικιακού υφαντού και θα δώσει φόρο τιμής στην δεξιότητα στο ταλέντο και στην τεχνική που πέρναγε από γενιά σε γενιά ενώ συγχρόνως θα παρουσιάσει έναν τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιημένα ρούχα, μπορούν να επανασχεδιαστούν αντί να πεταχτούν. Στόχος του έργου είναι, να ευαισθητοποιήσει την κοινότητα σχετικά με την υπερκατανάλωση ρούχων, να εμπνεύσει πιο βιώσιμες επιλογές μόδας και να αναδείξει αυτές τις παραδοσιακές ξεχασμένες χειροτεχνίες με μια φρέσκια ματιά.

Το reFashion πραγματεύεται ιδέες για το μέλλον μιας κοινωνίας με μηδενικά απόβλητα και μια κυκλική οικονομία όπου τίποτα δεν πετιέται, αλλά έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επαναχρησιμοποιείται σε νέες μορφές. Οι επιζήμιες επιπτώσεις παγκοσμίως των βιομηχανιών της κλωστοϋφαντουργίας εκτιμώνται στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ως εκ τούτου μας υποχρεώνουν να επανεξετάσουμε τον τρόπο προσέγγισης της μόδας. Το House of reFashion, με αυτή την πρόκληση-πρόσκληση, καλεί όλους με μια ιδιαίτερη DIY ματιά να ξαναχρησιμοποιήσουν, αντί να πετάξουν, τα παλιά τους ρούχα και να σχεδιάσουν μια νέα μόδα, συνδυάζοντάς τα με εργόχειρα όπως σεμέν, κεντήματα, κοπανέλι, κλπ., έργα μεγάλης πολιτισμικής αξίας που οι περισσότερη πια έχουμε ξεχάσει. Η επίδειξη θα περιλαμβάνει πάνω από 35 σύνολα σε συνεργασία με αντίστοιχο αριθμό συμμετεχόντων.

Η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης υλικών στην ΕΕ, περίπου 17% των απορριμμάτων, και αυτό την καθιστά πολύ χαμηλότερα από το μέσο Ευρωπαϊκό όρο του 39%. Τα τελευταία 15 χρόνια η γρήγορη μόδα (fast fashion) έχει εκτοξεύσει την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να καταναλώνουν 80 δισεκατομμύρια νέα είδη ένδυσης κάθε χρόνο. Αυτό οδηγεί σε τοξική ρύπανση του υδάτινου ορίζοντα από λιπάσματα και βαφές, διαιωνίζει την εκμετάλλευση και τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και την δημιουργία τεράστιων ποσοτήτων αποβλήτων.

Στην επίδειξη θα παρουσιαστούν επίσης κοσμήματα, τσάντες και παπούτσια από τοπικούς σχεδιαστές βιώσιμης μόδας: την Ιωάννα Ταρκάση, την Νικολέττα Δαλάτση από το Alchimia Vegan Shoes, την Diti Kotecha από το Théla, την Γαρυφαλλιά Πιτσάκι & τον Γιάννη Πιτσάκη από το 3QUARTERS, και την ομάδα παραγωγής κοσμημάτων Scrap Coop