Το Festivart οργανώνει εβδομαδιαίο καλοκαιρινό φοιτητικό εργαστήριο από 24 έως 30 Αυγούστου 2015, με θέμα την «Φιλοξενία».

Στο εργαστήριο θα διερευνηθούν οι δυνατότητες του δημόσιου χώρου ως τόπου επικοινωνίας και υποδοχής σύγχρονης τέχνης. Με αφετηρία έναν θεωρητικό προβληματισμό σχετικά με τις κοινωνικές και θεσμικές ιδιότητες του σύγχρονου δημοσίου χώρου ως προς την έννοια της Φιλοξενίας, 30 σπουδάστριες-/στές Σχολών Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών και Καλών Τεχνών, θα φιλοξενηθούν σε περιοχές της πόλης του Λουτρακίου παρεμβαίνοντας με το προσωπικό ίχνος τους για τον μετασχηματισμό της δημόσιας εμπειρίας.

Το συγκεκριμένο εργαστήριο διοργανώνεται από το FestivArt σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών καθώς και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου.

Στο εργαστήριο αυτό θα συμμετέχουν με διαλέξεις και δράσεις, προσκεκλημένες προσωπικότητες από τα πεδία της αρχιτεκτονικής, της τέχνης και της φιλοσοφίας. Σημαντικό αντικείμενο του εργαστηρίου θα είναι η επιτόπια έρευνα και η άμεση επαφή με αστικούς χώρους και ευρύτερες τοποθεσίες της πόλης του Λουτρακίου.

Ο διάλογος, η αισθητική εμπειρία και η συλλογική δράση θα γίνουν αντικείμενο χειρισμού στην έννοια της Φιλοξενίας σε κυριολεκτική και συμβολική διάσταση.

Επιστημονικοί Υπέυθυνοι Εργαστηρίου:

κ. Παναγιώτης Πάγκαλος, αρχιτέκτων, διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής, ιστορικός Αρχιτεκτονικής
κ. Κωνσταντίνος Ντάφλος, αρχιτέκτων & εικαστικός, επικ. καθηγητής ΕΜΠ

Οι εισηγητές καθηγητές των διαλέξεων και επιβλέποντες των εργαστηρίων που θα
συμμετάσχουν στο project «Φιλοξενία» είναι οι ακόλουθοι:

1. Ανδρέας Γιακουμακάτος, αρχιτέκτων, καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ & ΑΣΚΤ Αθηνών
2. Ιωάννης Γρηγοριάδης, εικαστικός, επικ. καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ
3. Ασπασία Κουζούπη, αρχιτέκτων | εικαστικός
4. Ανδρέας Λάζαρης, αρχιτέκτων
5. Κωνσταντίνος Μωραΐτης, αρχιτέκτων, καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜ Π
6. Ζάφος Ξαγοράρης, εικαστικός, αναπλ. καθηγητής ΑΣΚΤ Αθηνών
7. Νίνα Παππά, εικαστικός, Δρ. Σχολής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ
8. Νικόλαος – Ίων Τερζόγλου, αρχιτέκτων, επικ. καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ