Στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του, ο Οργανισμός ΝΕΟΝ παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων και δράσεων, με στόχο να φέρει το σύγχρονο πολιτισμό σε επαφή με το ευρύ κοινό. Το πρόγραμμα του 2016 περιλαμβάνει παρουσίαση γνωστών ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, σε σύμπραξη με οργανισμούς και πολιτιστικούς φορείς, εκπαιδευτικές δράσεις, στήριξη νέων παραγωγών και δράσεις που προάγουν τον διάλογο στην πόλη.

Στη διάρκεια των τριών χρόνων δραστηριοποίησής του στο χώρο της σύγχρονης τέχνης, ο Οργανισμός ΝΕΟΝ έχει πραγματοποιήσει 13 εκθέσεις, έχει στηρίξει περισσότερα από 80 projects μέσω του χορηγικού του προγράμματος ενώ στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα έχουν περισσότεροι από 3.000 μαθητές από 75 διαφορετικά σχολεία.

 

 

ΝΕΟΝ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ | ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Ο ΝΕΟΝ δεν περιορίζεται σε έναν μόνο χώρο,ενεργοποιεί χώρους στην πόλη και την περιφέρεια.

 

  • Αθήνα | Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς | Συνεργασία NEON και Marina Abramović Institute

10 Μαρτίου – 24 Απριλίου 2016

 

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και το Marina Abramović Institute (MAI) ανακοινώνουν μια ευρεία και σημαντική συνεργασία που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα αυτό το Μάρτιο. Το πρόγραμμα, διάρκειας έξι εβδομάδων, αποτελεί ένα συμμετοχικό κοινωνικό project, βασισμένο στη «Μέθοδο Abramović», σε συνδυασμό με παράλληλο πρόγραμμα performance και άυλης τέχνης, με τον τίτλο NEON-MAI Lab. Θα πραγματοποιηθεί από τις 10 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου 2016, στο Μουσείο Μπενάκη.

Η «Μέθοδος Abramović» είναι μια σειρά ασκήσεων σχεδιασμένες από τη Marina Abramović τα τελευταία 40 χρόνια, με σκοπό τη διερεύνηση των ορίων του σώματος και του μυαλού. Στο συγκεκριμένο project, το κοινό θα έχει βιωματική επαφή με την τέχνη της performance. Παράλληλα, το Lab θα παρουσιάζει μακράς διάρκειας performance, συνομιλίες, εργαστήρια και διαλέξεις, με ανερχόμενους έλληνες καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν από τη Marina Abramović και την επιμελητική ομάδα.

Μέσω αυτής της συνεργασίας, ο Οργανισμός ΝΕΟΝ επιδιώκει να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία τέχνης στο ελληνικό κοινό, να συμβάλλει στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών performance στην Ελλάδα, αλλά και να εξοικειώσει το κοινό μέσω της εκπαίδευσής του με την τέχνη της performance.

 

  • Αθήνα – Λάρισα – Σύρος – Ναύπλιο | Περιοδεία της έκθεσης 2016 – 2017

Flying over the Abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος

 

Η έκθεση Flying over the Abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος, που πραγματοποίησε ο Οργανισμός ΝΕΟΝ το 2015 στο Ρέθυμνο και τη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει το ταξίδι της στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα και τη Λάρισα το 2016 καθώς και τη Σύρο και το Ναύπλιο το 2017.

Ειδικά στην Αθήνα, η έκθεση θα πάρει μία νέα μορφή εμπλουτισμένη και με άλλους καλλιτέχνες και θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Αθηνών σε ένα άγνωστο χώρο για το κοινό.

Η έκθεση θα διαρκέσει για το διάστημα Μάιος-Ιούλιος 2016.

Η επιλογή των έργων διεθνών και ελλήνων καλλιτεχνών είναι εμπνευσμένη από το έργο του μεγάλου Κρητικού στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη και ιδιαίτερα από την Ασκητική του. Η έκθεση φιλοδοξεί να φέρει τα έργα σε διάλογο μεταξύ τους αλλά και με την Ασκητική, ώστε να φωτίσει τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής, από τη γέννηση μέχρι το θάνατο. Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με το Μουσείο Καζαντζάκη και παρουσιάζει στην έκθεση το χειρόγραφο της Ασκητικής, δημιουργώντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία για τον επισκέπτη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της έκθεσης, θα δημιουργηθεί ειδικό εκπαιδευτικό kit, σε συνεπιμέλεια του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου.

 

  • Community Projects 2016 | Περιφέρεια Αττικής

Το Community Project είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε ο ΝΕΟΝ το 2014, με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων τέχνης σε γειτονιές της Αθήνας, τα οποία βασίζονται στη συμμετοχή των κατοίκων, ανεξάρτητων ομάδων και καλλιτεχνών. Τα Community Projects αποτελούν ένα ζωντανό πεδίο καλλιτεχνικής δράσης, στο οποίο οι καλλιτέχνες αναδεικνύουν μαζί µε τους πολίτες τα θέματα που απασχολούν τις συγκεκριμένες τοπικές κοινωνίες. Συνεχίζοντας σταθερά για τρίτη χρονιά, το 2016 ο ΝΕΟΝ θα υλοποιήσει δύο Community Projects επιδιώκοντας σταθερά να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και στην αποκατάσταση της σχέσης του με τη λειτουργία και τα δρώμενα της πόλης του.

 

 

COMMUNITY PROJECT | ΚΥΨΕΛΗ

Δίκτυο Μέλισσα

Ο ΝΕΟΝ στηρίζει το έργο του δικτύου Μέλισσα, το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες μετανάστριες που ζουν στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας. Η Μέλισσα ιδρύθηκε το 2014 και λειτουργεί με την ενεργό συμμετοχή μεταναστριών με ευρεία δράση στις κοινότητές τους και στις γυναικείες ομάδες αλληλεγγύης. Πραγματοποιεί δράσεις με σκοπό τη δικτύωση των γυναικείων μεταναστευτικών ομάδων, την ανάδειξη των δεξιοτήτων των μεταναστριών και την προώθηση της ένταξής τους με σεβασμό στη διαφορετικότητα. Η Μέλισσα λειτουργεί ένα κέντρο ημέρας, ως σημείο αναφοράς και δικτύωσης για τις ομαδικές αλλά και τις μεμονωμένες πρωτοβουλίες των μεταναστριών, με στόχο την ενεργοποίησή τους και την συνεισφορά τους στην κοινωνική συνοχή.

 

COMMUNITY PROJECT | ΚΥΨΕΛΗ

Ο ΝΕΟΝ δραστηριοποιείται στην περιοχή της Κυψέλης, με σκοπό την προώθηση της τέχνης. Με συντονίστρια την Έλενα Παπαδοπούλου, διευθύντρια του Radio Athènes, ένας αχρησιμοποίητος χώρος στην Κυψέλη μεταμορφώνεται για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο του 2016. Κάτοικοι της περιοχής, καλλιτέχνες, παιδιά, μουσικοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, καλούνται να μπουν στο ρινγκ για να επικοινωνήσουν, να συμμετάσχουν, να δουν, να ανταλλάξουν πληροφορίες και υλικά προς ένα μελλοντικό μοντέλο ενός Κέντρου Εικαστικών Σπουδών.

Σημειωτέον, ότι το 2015 προηγήθηκε χαρτογράφηση της περιοχής από το Λουκά Μπαρτατίλα η οποία λειτουργεί ως εδάφιο εργασίας.

 

AIGALEO CITY για παιδιά | 2015 -2016 Μέρος 2ο | Συνεργασία με locus athens

Το Community Project «Αιγάλεω Σίτι» που ξεκίνησε το 2014, ενεργοποιείται και πάλι στηριζόμενο στη λογική των πολλαπλών αφηγήσεων, οι οποίες συνθέτουν μια ευρύτερη αφήγηση για την πόλη του Αιγάλεω και την ευρύτερη ζώνη των δυτικών προαστίων. Σήμερα, το πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη συνεχίζοντας σταθερά και το 2016.

Το νέο στοιχείο του «Αιγάλεω Σίτι» για το 2016 είναι η έμφαση αποκλειστικά σε δράσεις και η συμμετοχή σε αυτές παιδιών όλων των ηλικιών. Τα σκέλη που προστίθενται είναι μια σεξπηρική θεατρική παράσταση για μαθητές β’ Γυμνασίου, ένα εργαστήρι φωτογραφίας για παιδιά εφήβους, μια αρχιτεκτονική δράση από την ομάδα AREA σε συνεργασία με τους μαθητές, τους καθηγητές του 6ου Γυμνασίου Αιγάλεω και τους φοιτητές αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Βόλου και η δημιουργία μιας συνεργατικής παιδικής χαράς από την ομάδα αρχιτεκτόνων Point Supreme.

Μια πρωτότυπη ηλεκτρονική έκδοση θα περιλαμβάνει το υλικό δύο ετών «Αιγάλεω Σίτι». Τέλος, η μικρού μήκους ταινία «στο Σίτι», που είναι μια κινηματογραφική εξερεύνηση στο τοπίο μιας πολυπολιτισμικής και γεμάτης αντιθέσεις κοινωνίας, θα παρουσιαστεί την άνοιξη στο Αιγάλεω και στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε διαφορετικά φεστιβάλ κινηματογράφου.

 

 

  • Αθήνα | Έργο στην πόλη 2016 – City Project 2015 | Ανάθεση για τη δημιουργία εφήμερης δημόσιας εγκατάστασης

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει σε έναν καλλιτέχνη ετησίως τη δημιουργία ενός έργου που θα εκτίθεται σε δημόσιο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο ΝΕΟΝ δίνει τη δυνατότητα σε έλληνες καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους στο δημόσιο χώρο. Το 2016, ο ΝΕΟΝ συνεργάζεται με τον καλλιτέχνη Ζάφο Ξαγοράρη και προτείνει τη δημιουργία μίας in situ εφήμερης δημόσιας εγκατάστασης σε αρχαιολογικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Έργο στην Πόλη, ο ΝΕΟΝ το 2015 παρουσίασε έργο της Μαρίας Λοϊζίδου στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και το 2014 της Αιμιλίας Παπαφιλίππου στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών.

Ο Ζάφος Ξαγοράρης σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Massachusetts Institute of Technology, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ η διδακτορική του διατριβή, με θέμα τις τεχνικές της έκπληξης στον Ήρωνα τον Αλεξανδρέα, εκπονήθηκε στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το έργο του αποτελείται από σχέδια, συμμετοχικές δράσεις και δημόσιες ηχητικές ή άλλες εγκαταστάσεις. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα διεθνών εκθέσεων όπως: Μπιενάλε του Σάο Πάολο, Μανιφέστα, Μπιενάλε Αθήνας και Θεσσαλονίκης, κλπ., ενώ έχει υπάρξει επισκέπτης ερευνητής στα Πανεπιστήμια Michigan, Sassari και Columbia, με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Εικαστικού Τμήματος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

 

  • Αθήνα | IDEAS CITY | Συνεργασία με New Museum

19 – 25 Σεπτεμβρίου 2016

Το IDEAS CITY είναι μια πλατφόρμα που ερευνά το μέλλον των πόλεων, με κινητήριο δύναμη την τέχνη και τον πολιτισμό. Για την περίοδο 2016-17, το IDEAS CITY θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων σχεδιασμένο υπό την καθοδήγηση του Joseph Grima, διευθυντή του IDEAS CITY, που θα αναπτυχθεί ανάμεσα σε τρεις πόλεις και δύο ηπείρους, και συγκεκριμένα την Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Ντιτρόιτ.

Το IDEAS CITY υλοποιείται σε συνεργασία με το New Museum της Νέας Υόρκης. Θα αναπτυχθεί μέσα από μια σειρά πενθήμερων εργαστηρίων, επισκέψεων, ομιλιών και συζητήσεων με ειδικούς/επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων καλλιτεχνών, ερευνητών, γραφιστών, πολιτιστικών ταγών και μελών της κοινότητας, οι οποίοι θα αναπτύξουν ιδέες και στρατηγικές για την αντιμετώπιση και προσέγγιση επειγουσών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το αστικό κέντρο.

Οι συμμετέχοντας θα επιλεγούν μέσω ανοιχτής πρόσκλησης και θα συνεργαστούν έτσι ώστε να αναπτύξουν ιδέες και στρατηγικές που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αθήνα.

 

  • Art Initiative για την ΑΒ | Συνεργασία με τη Μπιενάλε της Αθήνας

Ο ΝΕΟΝ συνεργάζεται με τη Μπιενάλε της Αθήνας, στο πλαίσιο των δράσεων που ανακοινώθηκαν για το διάστημα 2015-17, με το πρόγραμμα ART Initiative for AB. Η κοινή αυτή πρωτοβουλία, που χρηματοδοτεί ο ΝΕΟΝ, αναφέρεται στην ανάθεση νέων παραγωγών έργων σε μεμονωμένους καλλιτέχνες ή ομάδες καλλιτεχνών από την Ελλάδα και διεθνώς, τα οποία θα παρουσιαστούν σε διάφορους χώρους στην Αθήνα, στο πλαίσιο διετούς προγράμματος που συμβολικά ονομάστηκε ΟΜΟΝΟΙΑ. Η επιλογή των καλλιτεχνών θα γίνει από τον επιμελητή της Μπιενάλε Αθήνας Massimiliano Molona και θα ανακοινωθούν σύντομα από κοινού.

 

 

NEON ΓΝΩΣΗ | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Αξιοποιώντας την τέχνη ως εργαλείο εκπαίδευσης, ο ΝΕΟΝ καλλιεργεί τη σχέση των νέων µε τη σύγχρονη τέχνη και συνείδηση

 

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είναι αυτό Τέχνη;» | Συνδιαµόρφωση µε το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

 

Απολογισμός 2014 – 2015

Κατά το 2015 στο πλαίσιο του προγράμματος «Είναι αυτό Τέχνη;», υλοποιήθηκαν,  με θερμή ανταπόκριση από τα σχολεία και τους μαθητές, περισσότερα από 180 εκπαιδευτικά προγράμματα όπου έχουν συμμετάσχει περίπου 2.100 μαθητές από σχολεία περιοχών της Αττικής, όπως Αρτέμιδα, Παλαιό Φάληρο, Μαραθώνας, Ίλιον, Ηλιούπολη, Ελευσίνα, Αγία Βαρβάρα, Ασπρόπυργος, Πειραιάς, Πετρούπολη, Λυκόβρυση, Νίκαια, Χαλκηδόνα, Νέα Σμύρνη και Αιγάλεω.

Πρόγραμμα 2016

Έως το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, θα υλοποιηθούν 180 ακόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπου αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν περίπου 2000 μαθητές και 80 εκπαιδευτικοί. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στα σχολεία που έχουν δηλώσει επιθυμία να το φιλοξενήσουν, αλλά και στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγράμματος του ΝΕΟΝ.

Το «Είναι αυτό Τέχνη;» είναι το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του είδους του που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΝΕΟΝ που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε µε τη συνεργασία του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Στόχο έχει να φέρει σε επαφή τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου µε τις μορφές και τους δημιουργούς της σύγχρονης τέχνης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικούς καλλιτέχνες που έχουν επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που βλέπουμε και ορίζουμε την τέχνη σήμερα, τους Marina Abramović, Marcel Duchamp, Joseph Beuys, Louise Bourgeois, Andy Warhol, Gerhard Richter, Martin Kippenberger, William Kentridge, ο έλληνας καλλιτέχνης Γιάννης Κουνέλλης, ενώ πρόσφατα προστέθηκε και ο Mario Merz.

Η υλοποίηση βασίζεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία περιλαμβάνει σύντομα βίντεο για τη ζωή και το έργο των καλλιτεχνών καθώς και πληροφορίες και στοιχεία για τη Σύγχρονη Τέχνη και τα αντιπροσωπευτικά της κινήματα. Το διδακτικό υλικό συμπληρώνεται από εκπαιδευτικά παιχνίδια και απτικά υλικά που ενδυναμώνουν τη σχέση του μαθητή µε την τέχνη µε βιωματικό τρόπο. Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και ο ΝΕΟΝ συνεργάστηκαν µε την εικαστικό Κατερίνα Ζαχαροπούλου για την επιστημονική επιμέλεια του προγράμματος.

 

  • Πρόγραμμα Ανταλλαγής Επιμελητών και Βραβείο Επιμελητή Τέχνης | Συνεργασία µε τη Whitechapel Gallery

 

Τα δύο προγράμματα υλοποιούνται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία µε τη Whitechapel Gallery του Λονδίνου, ενώ μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 88 έλληνες και ξένοι επιμελητές Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε νέους επιμελητές που έχουν έδρα την Ελλάδα και την Αγγλία, µε σκοπό να τους φέρουν σε επαφή µε συναδέλφους τους από άλλες χώρες και να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες. Στην Ελλάδα η συμμετοχή γίνεται µε διαδικασία Ανοιχτής Πρόσκλησης – Open Call.

Από την Αγγλία συμμετέχουν οι φοιτητές των πανεπιστημίων Curating the Contemporary, London Metropolitan University και Whitechapel Gallery; Curating the Art Museum, Courtauld Institute of Art; Curating Contemporary Art, Royal College of Art, και Curating, Goldsmiths College. Το βραβείο επιμελητή τέχνης αποδίδεται κάθε χρόνο στην καλύτερη επιµελητική πρόταση για την εικονική επιμέλεια της Συλλογής ∆.Δασκαλόπουλου.

 

 

ΝΕΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

 

Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού υλοποιώντας κοινές δράσεις με στόχο την έκθεση του σύγχρονου πολιτισμικού γίγνεσθαι στο ευρύ κοινό

 

NEON και Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Ο ΝΕΟΝ στηρίζει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από το 2012, και έχει δεσμευθεί  να συμβάλλει περαιτέρω στη λειτουργία και τη βιωσιμότητά του.

Το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί το 2015 προϋποθέτει τη λειτουργία του Μουσείου, καθώς αναφέρεται σε πραγματοποίηση εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η υλοποίηση των δράσεων αυτών θα επανεξεταστεί μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΜΣΤ.

Το πρόγραμμα του ΝΕΟΝ για τη στήριξη του ΕΜΣΤ περιλαμβάνει:

 

  • Εμπλουτισμός της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ

Στην τριετία 2012-2015, ο ΝΕΟΝ στήριξε το ΕΜΣΤ µε δύο ετήσια προγράμματα για τον εμπλουτισμό της μόνιμης συλλογής του Μουσείου. Ο ΝΕΟΝ προσέφερε 50.000 ευρώ ετησίως για αγορά έργων επιλογής του Μουσείου από τη διεθνή έκθεση Frieze Art Fair.

Το 2015 αγοράστηκαν τα έργα των Joana Hadjithomas & Khalil Joreige, Ι stared at beauty so much, 2013, Waiting for the Barbarians και Francis Alÿs, από τη σειρά Camgun, 2008.

Παράλληλα, κάθε χρόνο δωρίζεται ένα νέο έργο επιλογής του Μουσείου, µε τη συνεργασία των οργανισμών Outset και International Production Fund.

 

  • ΕΚΘΕΣΕΙΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το εκθεσιακό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει την υλοποίηση ετήσιου θεσμού που αφορά στην ανάθεση σε διεθνείς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ένα έργο που θα εκτίθεται στη στέγη του ΕΜΣΤ, με επιµελητεία του ΕΜΣΤ. Επίσης, την οργάνωση και χρηματοδότηση περιοδικών εμβληματικών εγκαταστάσεων από διεθνή μουσεία και τη Συλλογή ∆.∆ασκαλόπουλου, ανά τακτά χρονικά διαστήµατα στο ΕΜΣΤ.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει: τη χρηματοδότηση θέσης ‘ΝΕΟΝ Επιμελητής Εκθέσεων’ καθώς και θέση ‘ΝΕΟΝ Επιμελητής Εκπαίδευσης’, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΝΕΟΝ “Mentor a Curator”, τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του ΕΜΣΤ αλλά και τη συνδιαµόρφωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο ΕΜΣΤ για τα σχολεία.

 

 

ΝΕΟΝ και OUTSET.Ελλάδος

Ο ΝΕΟΝ για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά χρηματοδοτεί τη δραστηριότητα της Outset.Ελλάδoς, παράρτημα του διεθνούς φορέα πολιτισμού Outset Contemporary Art Fund Αγγλίας, µε στόχο τη στήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών, νέων παραγωγών και νέων πρωτοβουλιών τέχνης τόσο εντός Ελλάδος όσο και στο εξωτερικό.

 

Για το 2016 στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες:

  • Το Radio Athènes, ανεξάρτητο μη κυβερνητικό οργανισμό για τη σύγχρονη τέχνη. Το Radio Athènes θα συνεχίσει το έργο και θα επεκτείνει το δίκτυο και το πρόγραμμα που έχουν ήδη αναπτυχθεί μέσα από τις δραστηριότητες των γκαλερί Nice and Fit, Βερολίνο, Helena Papadopoulos και Melas Papadopoulos στην Αθήνα από το 2004. Για το 2016 το Radio Athènes παρουσιάζει τους καλλιτέχνες Βαγγέλη Βλάχο, καθώς και σειρά από ομιλίες | www.radioathenes.org   
  • Το State of Concept, γκαλερί μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα την Αθήνα, με σκοπό την προώθηση ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στην Ελλάδα, τη λειτουργία του οποίου ο ΝΕΟΝ στηρίζει σταθερά από την ίδρυσή του. Για το 2016 το State of Concept φιλοξενεί τους καλλιτέχνες Jessica Warboys, Laure Prouvost, Jonas Staal, Alexander Tovborg, σε συνδυασμό με παράλληλο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. | www.stateofconcept.org
  • Έκθεση Don’t Kill Bambi: the Studio 54 phenomenon repositioned at times of crisis, ιδέα και επιμέλεια Σταυρού Καβαλάρη. Η έκθεση θα αποτελείται από μεγάλης κλίμακας φωτογραφίες από το Studio 54, ενώ οι καλλιτέχνες Δημήτρης Μπάμπουλης και Θάνος Κλωνάρης θα ερευνήσουν κοινωνικά θέματα, θέματα φύλου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την άνοδο των ναρκωτικών και της συμβίωσης πρωτοτύπων.
  • Το Assemblies Inc.: Ένα καλλιτεχνικό project, από τους καλλιτέχνες Τζένη Μαρκέτου και Ζάφο Ξαγοράρη, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Αθήνας (AB 5 to 6). Το Assemblies Inc. αποτελείται από σειρά προβολών και ηχητικού υλικού που σχετίζεται με τη γενική ιδέα της συνέλευσης. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ομάδες συζήτησης, υπό την καθοδήγηση της Yasmina Reggad, επιμελήτριας και συγγραφέως καθώς και της Νένας Πανουργία, ανθρωπολόγου, με σκοπό να φέρουν σε διάλογο ανεξάρτητα ιδρύματα και πρωτοβουλίες, κοινωνικούς ανθρωπολόγους και συλλογικότητες καλλιτεχνών.

 

 

NEON ∆HMIOYΡΓΙΑ

Ο ΝΕΟΝ στηρίζει σύγχρονους δημιουργούς, εξασφαλίζοντας την πρόσβασή τους στη γνώση, την έρευνα, την παραγωγή

 

  • Πρόγραμμα υποτροφιών | Ανακοίνωση Προγράμματος: 28 Δεκεμβρίου 2015 – Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: 29 Απριλίου 2016

Οι υποτροφίες του ΝΕΟΝ απευθύνονται σε νέους δημιουργούς και σπουδαστές και αφορούν σε:

−       Μεταπτυχιακές Σπουδές Εξωτερικού (Master) α) στην Ιστορία της Τέχνης, β) στις Επιµελητικές Σπουδές (Curatorial Studies) και γ) στην εκπόνηση MFA (Master of Fine Arts). Θα δοθούν τέσσερις (4) υποτροφίες €10.000 η κάθε µία.

−       Ολοκλήρωση Σπουδών Διδακτορικού Επιπέδου α) στην Ιστορία της Τέχνης / Φιλοσοφία της Τέχνης και β) στις Επιµελητικές Σπουδές. Θα δοθούν δύο (2) υποτροφίες των €10.000 η κάθε µία, για ταξίδια και επιτόπια έρευνα.

 

  • Πρόγραμμα επιχορηγήσεων | Ανακοίνωση Προγράμματος: 28 Δεκεμβρίου 2015 – Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: 29 Φεβρουαρίου 2016

Μέσω του προγράμματος επιχορηγήσεων, ο ΝΕΟΝ στηρίζει σταθερά τη σύγχρονη ελληνική εικαστική δημιουργία τόσο στην Αθήνα και την περιφέρεια, όσο και στο εξωτερικό. Κατά το 2015 υλοποιήθηκαν δράσεις με τη χορηγική στήριξη του ΝΕΟΝ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Άμφισσα, την Ανάφη, τη Νίσυρο, το Μόναχο και την Τήνο.

Οι επιχορηγήσεις του ΝΕΟΝ απευθύνονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς μη κερδοσκοπικούς φορείς και οργανισμούς ή/και φορείς τέχνης και αφορούν την υλοποίηση και παραγωγή σχεδίων για:

−       Εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης, ατομικές ή ομαδικές, Ελλήνων καλλιτεχνών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Θα δοθούν δέκα (10) χορηγίες €5.000 η κάθε µία.

−       Παραγωγή Performance και Dance Production. Θα δοθούν τέσσερις (4) χορηγίες των €8.000 η κάθε µία.

Πληροφορίες για τα προγράμματα αυτά έχουν ήδη επικοινωνηθεί στο website του Οργανισμού neon.org.gr καθώς και στη σελίδα του ΝΕΟΝ στο Facebook:  facebook.com/NEONGREECE.

 

 

Σημείωση για τους Συντάκτες:

 

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ ιδρύθηκε το 2013 από το συλλέκτη και επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο και αποσκοπεί στο να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με το σύγχρονο πολιτισμό, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει. Συγχρόνως, επιδιώκει να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη.

Ο ΝΕΟΝ δεν περιορίζεται σε ένα μόνον χώρο. Έδρα του είναι ολόκληρη η πόλη, το ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Είναι ένας ζωντανός και ενεργός συνομιλητής με την κοινωνία, τους θεσμούς και το κοινό.

Μέσω της τέχνης και των σύγχρονων ιδεών, ο ΝΕΟΝ θέλει να κεντρίσει τις ατομικές συνειδήσεις και ταυτόχρονα να χρησιμεύσει ως ένα όχημα συλλογικής συνείδησης. Ο ΝΕΟΝ επιδιώκει να αναδείξει τον πολιτισμό ως βασικό μοχλό προόδου και ανάπτυξης.