Τις αφίσες αυτές συνέλεξε επιμελώς ο Σερβοβόσνιος χαράκτης Milan Zunic και η έκθεση αφιερώνεται στη μνήμη του. Το τετARTημόριο εντόπισε αυτήν την ιδιαίτερη και σπάνια συλλογή, με την συμβολή του Αριστομένη Κατσούλα.

Οι περισσότερες από αυτές αποτελούν σπάνιο δείγμα αυτούσιας καλλιτεχνικής δημιουργίας, ως έργα τέχνης, σχεδιασμένες για ενημέρωση πολιτικών, καλλιτεχνικών και άλλων δράσεων. Καλύπτουν χρονική περίοδο από τη δεκαετία του 1960 και μετά, με τον κύριο όγκο τους να καλύπτει την διάρκεια της κρίσιμης για την Ανατολική Ευρώπη δεκαετία του 1980 και να συνεχίζεται έως και τις αρχές σχεδόν της Νέας Χιλιετίας. Η δε γεωγραφική τους καταγωγή εκτείνεται από την Σερβία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, την Πολωνία, την πρώην Ανατολική Γερμανία, δηλαδή από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Στα έργα εμπεριέχονται σαφή μηνύματα που εντάσσονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές στο τελικό αποτέλεσμα. Καθαρά σχήματα και μορφές, χρώματα συνήθως αμιγή, συχνά στις αντιθέσεις του ασπρόμαυρου, πάντα ξεκάθαρα για να υποστηρίξουν το τελικό μήνυμα. Με εξπρεσιονιστικές επιρροές αλλά και τάσεις σοσιαλιστικού νεορεαλισμού και με ισχυρά – πολιτικού χαρακτήρα – σύμβολα της εποχής των χωρών που παρουσιάστηκαν.

Δίνεται η δυνατότητα, να διαπιστώσουμε και να ανακαλύψουμε για μια ακόμη φορά, πόσο δυναμικά μπορεί η τέχνη να επιδρά, μέσω αυτών των έργων που δημιουργήθηκαν για να αποτελέσουν επικοινωνιακό υλικό, που συναντά κανείς στους δρόμους της καθημερινότητας. Σημείο που ειδικά στην εποχή μας κατακλύζεται στην υπερβολή και συνήθως όχι αξιοποιώντας την τέχνη! Όμως ευτυχώς πολύ συχνά συναντούμε δυναμικές παρεμβάσεις τέχνης ακόμη και στο δρόμο και όχι μόνο σε χώρους πολιτισμού, όπως αυτό το δείγμα.

Η έκθεση λειτουργεί σαν ένα ταξίδι στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, στην εξέλιξη του πολιτισμού και κυρίως του εικαστικού πολιτισμού της εποχής, άξιο μελέτης και ικανό να δώσει το έναυσμα για νέες δημιουργίες στο μέλλον, που πλέον είναι παρόν, ακόμη και ως εκπαιδευτικό εργαλείο, καθώς και την εξαγωγή συμπερασμάτων από τα αποτελέσματα των πρακτικών του παρελθόντος σε όλα τα επίπεδα.

Για τον επιμελητή της έκθεσης Νέστορα Κατσιμίχα, ιδιαίτερης σημασίας παράγοντας είναι ο εμπνευσμένος, λιτός και μοντέρνος σχεδιασμός της The Blender Gallery που συντελεί ώστε να έρθει στο φως και να αναδειχθεί αυτό το σπάνιο υλικό, με τρόπο μοναδικό.

Η προκράτηση θέσεων για τα εγκαίνια είναι απαραίτητηκαι γίνεται από εδώ ή τηλεφωνικά στο 2130280597.