Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει τους Portico quartet για ένα μόνο live στις


14 Μαρτίου 2013.

Ένα νέο κρουστό με σαγηνευτικό ήχο κι ένας παραγωγός των Radiohead και της Britpop απογειώνουν την καριέρα του γρουπ από το Ανατολικό Λονδίνο.

 
Portico quartet για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Hang: Ιδιόφωνο κρουστό κατασκευασμένο στην Ελβετία το 2000, με σχήμα σαν UFO και ήχο εξωτικό, σαν μπαλινέζικο μεταλλόφωνο ή steel-drum, που έγινε σήμα κατατεθέν του κουαρτέτου Portico. Το σύνολο αγκαλιάζει κάθε καινοτομία και επεκτείνει συνεχώς τους ορίζοντές του σε αφάνταστα ευρύ φάσμα: κλασική – χορευτική μουσική, κινηματογραφική, άμπιεντ, electronica, τζαζ… Ατμοσφαιρικά βορειοευρωπαϊκή, με μινιμαλιστικές πινελιές και συναρπαστική αφήγηση, με αβανγκάρντ πειραματισμό και φάνκυ ιμπρεσιονισμό…

Σχηματίστηκαν το 2005 στο Λονδίνο. Η πρώτη τους κυκλοφορία (Knee Deep in the North Sea) κυκλοφόρησε σε βινύλιο και χαρακτηρίστηκε καλύτερος τζαζ δίσκος της χρονιάς από το λονδρέζικο Time Out. Ο δεύτερος δίσκος τους (Isla) ηχογραφήθηκε στα θρυλικά στούντιο Abbey Road, με παραγωγό τον John Leckie (Radiohead, Stone Roses). Ο ομώνυμος τρίτος αντανακλά τις μυριάδες αποχρώσεις μιας εντατικής ηλεκτροαυτοσχεδιαστικής εργασίας. Ένα από τα πιο προωθημένα και ομοιογενή σύγχρονα σχήματα, ανεξαρτήτως είδους. 

***

Οι Portico ξεκίνησαν το 2005 από το νοτιοανατολικό Λονδίνο, όχι σαν τυπικό γκρουπ που παίζει «κανονικά» σε σκηνές, αλλά ως απρόβλεπτη ομάδα με έργο που «λειτουργεί σε αφαιρετικές κυβερνοδιαστάσεις όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται».

Διάλεξαν το όνομά τους, που σημαίνει «στοά», επειδή κάποτε προφυλάχτηκαν από τη βροχή σε μια στοά! Αρχικά χρησιμοποιούσαν ακουστικά όργανα, αλλά την τελευταία τριετία λούπες και software έχουν κάνει πιο αιχμηρό τον ήχο τους. Η μεταμόρφωση επιταχύνθηκε μετά την αποχώρηση του αρχικού ντράμερ τους. Νέο μέλος αλλά παλιός φίλος, ο κλασικής παιδείας κιμπορντίστας Βάιν, έφερε καταλυτικές διαφοροποιήσεις. Η προτίμησή του στα synths και οι πιανιστικά ανατρεπτικές μεθοδολογίες εξέλιξαν τους Portico.

Τους έχουν συγκρίνει με τους Kraftwerk και τους Radiohead, ωστόσο η μουσική τους είναι αταξινόμητη, φουτουριστική, εκλεκτική σύμπραξη με απόηχους των Max Richter και Steve Reich, αδιόρατα λάτιν πολύ-ρυθμική, με αργά ονειρικά τοπία που ξαφνικά εκρήγνυνται, ένας ήχος μοντέρνου «τζαζ – έθνικ – fusion ανσάμπλ» ανάμεσα στον Ornette Coleman και τους Weather Report, με αφρογκαμελάν σχήματα, μελαγχολικά/δυναμικά μέρη, clusters, ρυθμούς συμπλεκόμενους, ροκ και μπλουζ επιδράσεις, αλλόκοτο βιμπράτο και δόσεις «ζοφερής ενέργειας»… Πάνω απ’ όλα η μουσική τους είναι περιπέτειες συνταιριασμού μελωδιών και χρωμάτων, όλα όμως θεμελιωμένα στην πηγαία χαρά της συλλογικής διεργασίας.
Portico Quartet

Jack Wyllie: σοπράνο & τενόρο σαξόφωνο
Duncan Bellamy: κρουστά
Milo Fitzpatrick: κοντραμπάσο
Keir Vine: Hang, κρουστά