Τα διάσημα μπαλέτα Alvin Ailey έρχονται στην Ελλάδα για δύο παραστάσεις, γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την πρώτη τους εμφάνιση που άλλαξε για πάντα την αντίληψη για τον χορό στην Αμερική.

Το 1958 ο χορευτής και χορογράφος Alvin Ailey είχε ένα σπουδαίο όραμα, να αλλάξει τα δεδομένα στο σύγχρονο χορό της Αμερικής παρέα με μία ομάδα Αφρο-αμερικανών χορευτών.

Ο πρωτοπόρος Ailey καθιέρωσε μια πολυσύνθετη και πολυπολιτισμική ομάδα η οποία μέχρι σήμερα παρουσιάζει σημαντικά χορευτικά έργα τόσο παραδοσιακών όσο και νέων, καινοτόμων, δημιουργών και χορογράφων.

Τα πενήντα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα δείχνουν ότι τα μπαλέτα του Alvin Ailey όχι μόνο παρέμειναν πιστά στο όραμά του, αλλά το εξέλιξαν με τον καλύτερο τρόπο.
 
Η ομάδα Alvin Ailey έχει δώσει παραστάσεις μπροστά σε 21 εκατομμύρια ανθρώπους σε 71 χώρες, ενώ έχοντας αποκτήσει σταθερό κοινό σε όλο τον κόσμο, θεωρείται πλέον ως ο παγκόσμιος πρεσβευτής της αφρο-αμερικανικής κουλτούρας, εμπνέοντας και ενώνοντας ανθρώπους κάθε γένους και ηλικίας.  

Οι 18 παραστάσεις που έδωσαν στο ειδικά διαμορφωμένο θέατρο σε μια από τις ιστορικότερες τοποθεσίες του Παρισιού (Archives Nationales) ενθουσίασαν το γαλλικό κοινό, ενώ τιμήθηκαν με το Χρυσό Μετάλλιο, την υψηλότερη τιμητική διάκριση της πόλης.

Στις βραβεύσεις των Alvin Ailey περιλαμβάνεται και το ξεχωριστό Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών το οποίο απένειμαν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών George Bush και η Πρώτη Κυρία Laura Bush. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας καλλιτεχνικός οργανισμός αναγνωρίζεται με αυτήν την υψηλή διάκριση. 

Στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2008 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού θα δοθούν δύο παραστάσεις από τους κορυφαίους χορευτές της Αμερικής, οι οποίες θα αποτελέσουν μια ιστορική αναδρομή των καλύτερων από τις καλύτερες στιγμές τους και σε κάθε μία από αυτές το πρόγραμμα θα είναι διαφορετικό.

Στις παραστάσεις θα απολαύσετε τους καλύτερους χορευτές σε ένα φαντασμαγορικό show, που θα σας κάνει να πιστέψετε ότι ο χορός είναι φυσική λειτουργία του σώματός τους, κάτι σαν το περπάτημά τους.

Οι χορογραφίες τους ντύνονται με ρυθμούς από gospel και jazz, μέχρι rock ‘n’ roll.

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται υπό την Αιγίδα και για τους σκοπούς του Ελληνικού Τμήματος της  Διεθνούς Αμνηστίας.