Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια το βιβλίο του Michael Herzfeld, Πολιτισμική οικειότητα. Κοινωνική ποιητική στο έθνος-κράτος σε μετάφραση του Μιχάλη Λαλιώτη.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι Έλληνες θα ’πρεπε να θεωρούν ότι το κριτήριο της «ευρωπαϊκότητας»  αποτελεί αναγκαία και αποκλειστική βάση για την αξιολόγηση του δικού τους πολιτισμού …

 Αν δεν πιστεύουμε ότι είναι το αναπόφευκτο πεπρωμένο των μικρότερων λαών να δέχονται χωρίς διαμαρτυρία την υποβάθμισή τους και την περιφρόνησή τους απ’ τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές χώρες, αν δηλαδή δεν αντικρίζουμε μοιρολατρικά την ιεράρχηση των πολιτισμικών αρχών και αξιών την οποία εκμεταλλεύονται οι ηγέτες ορισμένων παντοδύναμων χωρών, πώς και με ποιον τρόπο θα ξεθάψουμε τις δομές και τις διαδικασίες που τους επιτρέπουν να διαιωνίζουν την υπεροχή τους; Θ’ αρχίσουμε με την κριτική ανάλυση της πολιτισμικής οικειότητας και της αναπαραγωγής των σχέσεων ανισότητας στις καθημερινές τελέσεις των κοινωνικών σχέσεων …

Αυτό το βιβλίο είναι, πιστεύω, ριζοσπαστικά ανθρωπολογικό. Είναι όμως επίσης –και αυτό μπορεί να ισοδυναμεί με το ίδιο πράγμα– ένα βιβλίο άκρως πολιτικού χαρακτήρα. Είναι η προσπάθεια ενός ανθρωπολόγου να ανιχνεύσει, με βάση τα εμπειρικά δεδομένα της επιτόπιας έρευνας, τους τρόπους με τους οποίους εμείς οι άνθρωποι αναπαράγουμε, έστω και ασυνείδητα, τις συνθήκες που μας καταπιέζουν.

Michael Herzfeld
Ο Michael Herzfeld έκανε σπουδές αρχαιολογίας στο Καίμπριτζ, μεταπτυχιακά στο Μπέρμιγχαμ και διδακτορικό στην κοινωνική ανθρωπολογία στην Οξφόρδη. Δίδαξε στο Vassar College και στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και συνεργάστηκε με τα πανεπιστήμια του Παρισιού (Ναντέρ), του Μάντσεστερ, της Πάδουα και την École des Hautes Études en Sciences Sociales (Παρίσι). Από το 1991 είναι καθηγητής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Modern Greek Studies Association και της Society for the Anthropology of Europe, καθώς και διευθυντής τουAmerican Ethnologist την περίοδο 1994-1998. Το 1997 εξελέγη εταίρος της American Academy of Arts and Sciences.
Έργα του είναι: Ours Once More. Folklore, Ideology, and the Making of Modern Greece (1982) [ελλ. έκδ.: Πάλι δικά μας. Λαογραφία, ιδεολογία και η διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας, Αλεξάνδρεια], The Poetics of Manhood. Contest and Identity in a Cretan Mountain Village [Η ποιητική του ανδρισμού. Ανταγωνισμός και ταυτότητα σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης] (1985), Anthropology Through the Looking-Glass. Critical Ethnography in the Margins of Europe (1987) [Η ανθρωπολογία μέσα από τον καθρέφτη. Κριτική εθνογραφία της Ελλάδας και της Ευρώπης, Αλεξάνδρεια], A Place in History. Social and Monumental time in a Cretan Town (1991), The Social Production of Indifference. Exploring the Symbolic Roots of Western Bureaucracy (1992), Cultural Intimacy. Social Poetics in the Nation-State(1997), Portrait of a Greek Imagination. An Ethnographic Biography of Andreas Nenedakis (1997),Anthropology. Theoretical Practice in Culture and Society (2001), The Body Impolitic: Artisans and Artifice in the Global Hierarchy of Value (2004), Evicted from Eternity: The Restructuring of Modern Rome (2009). Είναι επίσης κινηματογραφιστής και παραγωγός του Monti Moments: Men’s Memories in the Heart of Rome (2007).