Η Νικολέττα Μαρκοπούλου παρακολούθησε την παράσταση «Ποιος ήταν ο κύριος» που παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Vault σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου, μίλησε με τους συντελεστές και μας μεταφέρει το κλίμα εντός και εκτός σκηνής.

Όταν παρακολουθείς τα έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη εύκολα αναγνωρίζεις καθημερινές μορφές και οικείους χαρακτήρες, που σε αγγίζουν και σε συγκινούν για την καθαρότητα και τη διαύγεια τους. Χιούμορ, σαρκασμός, συμπόνια, ματαιότητα, φοβίες διαμορφώνουν το θεατρικό του σύμπαν. Πίσω από τους μύθους υπάρχει ένας άνθρωπος που έχει ζήσει έντονες εμπειρίες. Οι παιδικές του αναμνήσεις από τη Νάξο, τα βιώματά του από το Μαουτχάουζεν, η κοινωνική πραγματικότητα, τα όνειρά του για έναν καλύτερο κόσμο συναποτελούν το υλικό, πάνω στο οποίο οικοδομείται η πλοκή και σμιλεύονται οι χαρακτήρες των έργων του.

Ο πολυχώρος Vault παρουσιάζει τρία μονόπρακτα του Ιάκωβου Καμπανέλλη που πραγματεύονται την μοναχικότητα, το θάνατο και το εύθραυστο των ανθρώπινων σχέσεων, με το γενικό τίτλο «Ποιος ήταν ο κύριος;» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.

«Είναι ξεχωριστό το πόσο σύγχρονος είναι ο Καμπανέλλης, τα έργα του είναι τόσο ανθρώπινα και αυτό οφείλεται στην παρατηρητικότητα και στην κατανόηση απέναντι στην ανθρώπινη αδυναμία». Μας αναφέρει η σκηνοθέτης και συνεχίζει εξηγώντας τους λόγους που επέλεξε τα συγκεκριμένα μονόπρακτα «Θέλαμε να παρουσιάσουμε κάτι διαφορετικό. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το ότι τα δύο μονόπρακτα («Ο Διάλογος» «Ποιος ήταν ο κύριος;»), δεν είχαν παιχτεί αν και είχαν εκδοθεί» ενώ επισημαίνει τα κοινά σημεία που τα ενώνουν «Η μοναξιά αλλά και το βιβλίο ως ταξίδι, ως συγγραφή και ως φαντασία συνδέουν τους ήρωες».

Ο Διάλογος

Στο πρώτο μονόπρακτο «Ο Διάλογος», το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ένα παντρεμένο ζευγάρι, η Άννα και ο Δημήτρης εγκλωβισμένοι σε μια αδιέξοδη σχέση έρχονται αντιμέτωποι με την πλήξη και τη μοναξιά, λένε ελάχιστα από όσα σκέφτονται και αισθάνονται ενώ συζητούν χωρίς ουσιαστικά να ακούν ο ένας τον άλλο. «Το ζευγάρι είναι εγκλωβισμένο όπως δύο καναρίνια μέσα σε κλουβί που δεν μπορούν να βγουν έξω επειδή έχουν χάσει την επαφή με τον εξωτερικό περιβάλλον», ερμηνεύει ο Γιάννης Νικολάου, ο οποίος υποδύεται το Δημήτρη. Ενώ η Ευγενία Αποστόλου, στο ρόλο της Άννας, εξηγεί «Η σχέση τους προβάλλεται ως δικαιολογία. Οι ήρωες επιλέγουν την απραξία» και συνεχίζει «Το κείμενο, πιστεύω, θέλει να δείξει τη γενικότερη απραξία των ανθρώπων», μεταθέτοντας το πρόβλημα από το διαπροσωπικό στο κοινωνικό επίπεδο.

Ο Επικήδειος

Στον «Επικήδειο», το δεύτερο μονόπρακτο, το μακάβριο ενώνεται με το γκροτέσκο και η μεταφυσική μετασχηματίζεται σε παρωδία. Ένας τηλεφωνικός μονόλογος αποκαλύπτει τη ματαιοδοξία και την αγωνία των ανθρώπων για υστεροφημία. «Είναι η πρώτη φορά που ερμηνεύεται από γυναίκα, για αυτό στην αρχή δίστασα» αποκαλύπτει η Βίβιαν Κοντομάρη, που ερμηνεύει το ρόλο του συγγραφέα, και συμπληρώνει «Ο μονόλογος έχει δυσκολίες, είσαι μόνη σου στην σκηνή και δεν στηρίζεσαι στους συναδέλφου σου». Ενώ η σκηνοθέτης αιτιολόγησε την ανάθεση του ρόλου σε γυναίκα υποστηρίζοντας ότι «την αγωνία για υστεροφημία δεν την έχουν μόνο οι άντρες αλλά και οι γυναίκες».

Ποιος ήταν ο κύριος;

Στο τελευταίο μονόπρακτο «Ποιος ήταν ο κύριος;» μετά από μια κηδεία εμφανίζεται στην πενθούσα οικογένεια ένας άγνωστος που ισχυρίζεται πως ήξερε τον θανόντα και αποκαλύπτει λεπτομέρειες της ζωής του, που κανείς δε γνώριζε. Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, ο οποίος υποδύεται τον άγνωστο, υποστηρίζει: «ο Καμπανέλλης ήθελε αυτός ο ρόλος να μείνει αινιγματικός μέχρι το τέλος ενώ η παρουσία του κινεί το θέμα της υστεροφημίας, της μοναξιάς και της συγγραφής, συγγενεύει δηλαδή με τον κόσμο του Επικήδειου».

Σε μια σκηνή λιτή, με ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ερμηνείες, που αναδεικνύουν τα βαθύτερα νοήματα του κειμένου, υπογραμμίζοντας τη δυναμική του λόγου. Οι ηθοποιοί, έχοντας αναπτύξει έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας, δηλώνουν ενθουσιασμένοι και ευτυχείς που είχαν την δυνατότητα να συμμετέχουν στην παράσταση.

Για μια ακόμη φορά, ο Καμπανέλλης  μας μεταφέρει σε ένα παραμύθι απλό και ανθρώπινο, που το ζούμε και ωριμάζουμε παρακολουθώντας το.

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Εικαστική επιμέλεια: Κατερίνα Καμπανέλλη
Μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Βάσια Αγγελίδου
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας

 Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάριος Παϊτάρης
Φωτογραφίες: Αγγελίνα Παγώνη

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ (αλφαβητικά)

 Ευγενία Αποστόλου, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Βίβιαν Κοντομάρη, Γιάννης Νικολάου

Η παράσταση Ποιος ήταν ο κύριος;  παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00,στο θέατρο Vault (μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου).