Το ποιητικό έργο του Σπύρου Κοκκινάκη παρουσιάζει ο συγγραφέας Θανάσης Θ. Νιάρχος, ενώ ποιήματά του θα απαγγείλουν η Λυδία Κονιόρδου ηθοποιός/τέως Υπουργός Πολιτισμού και ο Μάνος Καρατζογιάννης ηθοποιός/σκηνοθέτης. Την εκδήλωση συντονίζει ο Τάκης Μαυρωτάς, ιστορικός και κριτικός τέχνης και Διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει οι ακόλουθες ποιητικές του συλλογές: Ασφυξία (1974), Επικήδειος για τους τυράννους (1974), Στη χαραμάδα του πατώματος (1976), Ο αποχαιρετισμός της σιωπής (1977), Τα κύματα του Αιγαίου – Το σχήμα της θυσίας (1979), Μαθητεία προσώπου (1981), Σ’ εποχή αμφισβητήσεων (1983), Μνήμη αέναη (1990), Εικόνες και άλλα (1995), Ποιήματα-Poemes (2013), Επιλογές (2015), Λυκόφως ορίων (2019), Ποιήματα 1974-2019 (2019).

Επίσης, έχει γράψει δοκίμια-μελέτες, όπως: Εξήντα χρόνια από την απόδοση στα ελληνικά της Κοιλάδας των Ρόδων (1987), Η οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας (1992), Επιδράσεις της ιταλικής λογοτεχνίας στην πνευματική ζωή των Ελλήνων από τα μέσα του 18ου αιώνα και εφεξής (1992), Η εθελοντική προσφορά στην σύγχρονη κοινωνία (1996), Μία νέα προσέγγιση στην αυτοτέλεια της ζωής και στην αποκατάσταση ατόμων με αναπηρίες (1997), Θέματα επιμόρφωσης εθελοντών κοινωνικής πρόνοιας (1997), 3η ηλικία και 21ος αιώνας (2000), Η συμβολή των κοινωνικών λειτουργών στην ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας (2006), Γιάννης Π. Κουτσοχέρας, ο ποιητής της αγάπης, της ειρήνης, της ελευθερίας (2013). Για το έργο του έχουν γράψει βιβλία οι Γεώργιος Μ. Παπαχατζής, Γιάννης Σπανόπουλος, Ευάγγελος Ρόζος, Δημήτρης Σιατόπουλος, Όθων Δέφνερ, Άννα Κελεσίδου.

Σημαντικοί συγγραφείς έχουν καταθέσει στοιχεία για τις πολλαπλές πτυχές και την αξία του ποιητικού του έργου, όπως:

-ο Δημήτρης Χατζής που χαρακτήρισε το έργο του Κοκκινάκη «γνήσια ποίηση»
– ο Μανώλης Αναγνωστάκης που χαρακτήρισε την ποίηση του Κοκκινάκη «ελεγειακή και ρωμαλέα με δωρικό τόνο και εκφραστική τόλμη»
– ο Στέλιος Γεράνης που χαρακτήρισε την ποίησή του «προχωρημένη και τολμηρή που τάραξε την λιμνάζουσα εκφραστική μας»
– ο Δ.Π. Παπαδίτσας που έγραψε «ότι οι πολύ ανθρώπινοι και πλατείς υπαρξιακοί ορίζοντες της ποίησης του Κοκκινάκη με εντυπωσίασαν όσο σε πολύ λίγους της γενιάς του».

Σπύρος Κοκκινάκης

Ο Σπύρος Κοκκινάκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1954. Είναι Διδάκτορας Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γενικός Διευθυντής Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης των Υπουργείων Υγείας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόεδρος του Μιχαληνείου Κέντρου Προστασίας Παιδιών, Αντιπρόεδρος την Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Γενικός Γραμματέας Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος κ.ά. Σήμερα είναι Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.