Η νέα ταινία του Γιάννη Σακαρίδη «Πλατεία Αμερικής/Amerika Square» κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Busan, που διεξάγεται φέτος από 6-15 Οκτωβρίου 2016 στη Νότια Κορέα. Η Πλατεία Αμερικής εντάσσεται στο διαγωνιστικό τμήμα Flash Forward του φεστιβάλ.

Σύνοψη

Ο Τάρεκ πρόσφυγας από τη Συρία βρίσκεται με τη δεκάχρονη κόρη του στην Ελλάδα με σκοπό να μεταβεί στη Γερμανία. Με τη βοήθεια του Χασάν, ενός διακινητή μεταναστών, καταστρώνουν το σχέδιο εξόδου από την Ελλάδα με πλαστά διαβατήρια.

Ο Μπίλλη ένας rock n’ roll σαραντάρης, ιδιοκτήτης μπαρ στην πλατεία Αμερικής, έχει βαλτώσει με τη μοναχική ζωή του. Όταν η Τερέζα, μια μουσικός από την Αφρική, έρχεται να κάνει τατουάζ στο παράνομο τατού studio στο πατάρι του μπαρ, ο Μπίλλη την ερωτεύεται. Η Τερέζα, όμως, προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρό της αποφασίζει να μεταναστεύσει στη Γαλλία.

Ο Νάκος, παλιός φίλος του Μπίλλη, ζει ακόμη με τους γονείς του, μισεί τους ξένους που του έχουν πάρει την πλατεία και θέλει να γίνουν όλα όπως παλιά. Έτσι, καταστρώνει ένα σχέδιο “εξολόθρευσης” μεταναστών. Γίνεται, όμως, ένα μοιραίο λάθος.

Το μοιραίο λάθος του Νάκου γίνεται η αφορμή ν’ ανατραπούν τα σχέδια της Τερέζας και του Τάρεκ, αλλά και η μοίρα του Μπίλλη.

Βιογραφικό σκηνοθέτη

Ο Γιάννης Σακαρίδης είναι σκηνοθέτης, παραγωγός και μοντέρ, με 18 χρόνια καριέρα στο Λονδίνο. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Wild Duck (2013) έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο και στη συνέχεια συμμετείχε στα φεστιβάλ του Μπουσάν, του Σικάγο, του Σάο Πάολο, της Θεσσαλονίκης (Διαγωνιστικό Τμήμα) και πολλά άλλα. Η Πλατεία Αμερικής είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σακαρίδης

Σεναριογράφοι: Γιάννης Τσίρμπας, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιάννης Σακαρίδης

Βασισμένο στη νουβέλα “Η Βικτώρια δεν υπάρχει” του Γιάννη Τσίρμπα Εκδ. Νεφέλη

Διανομή ρόλων: Γιάννης Στάνκογλου, Μάκης Παπαδημητρίου,Βασίλης Κουκαλάνι, Θέμις Μπαζάκα, Ερρίκος Λίτσης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Ξένια Ντάνια, Ρέα Πεδιαδιτάκη,

Σουλτάν Αμιρ, Νίκος Φράγκος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jan Vogel

Σκηνογράφος / Ενδυματολόγος: Αλεξία Θεοδωράκη

Ηχολήπτης: Σπύρος Αραβοσιτάς

Μοντάζ : Γιάννης Σακαρίδης

Μουσική: Μίνως Μάτσας

Mix / Sound design: Γιώργος Μικρογιαννάκης

Παραγωγοί:

Γιάννης Σακαρίδης

Βένια Βέργου

George T. Lemos

Nikkos J. Frangos

Συμπαραγωγοί:

Marblemen (UK), True Motion Pictures Gmbh (Germany), Arctos,

Scripta Manent Tattoo Studio, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου,

ΕΡΤ, Δημήτρης Σακαρίδης, Αντώνης Βαλλινδράς, Πόλα Μπούσιου