Δεν είναι μία ακόμη έκθεση ψηφιακής τέχνης, αλλά μια συνολική εμπειρία η οποία «μιλά» για το ψηφιακό μέσα από εγκαταστάσεις, εκδηλώσεις και οργανικές τοποθετήσεις εικαστικών έργων που δίνουν έμφαση στο σώμα, τη διάδραση και την εμβύθιση. Στα Γιάννενα, χιλιάδες επισκέπτες ήδη συνάντησαν τα Plásmata II: Ioannina, γύρω από τη λίμνη, μέσα στο κάστρο, σε σπηλιές και καταφύγια, σε μια συναρπαστική διαδρομή με 19 έργα και 10 σημεία τοπόσημα, στα όρια φύσης, πολιτισμού και τεχνολογίας. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση προτείνει παράλληλα ένα πρόγραμμα που συνδιαλέγεται με την πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης με συναυλίες και Dj-sets, εργαστήρια, συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις αλλά και το Movement Radio, τον 24ωρο διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό της Στέγης που εκπέμπει καθημερινά δυνατά.

Μπείτε στον κόσμο της τελευταίας εβδομάδας των Πλασμάτων με DJ-sets και συναντήσεις με μουσικούς της Indie, ElectroPop, Dub, Reggae, Electronica και πολλές ακόμα μουσικές σκηνές του κόσμου περιηγήσεις στην έκθεση για ενήλικες και παιδιά από 9+ ετών, αλλά και εργαστήρια βιβλιοδεσίας και καλλιέργειας μανιταριών, καθώς και συζητήσεις.

Τα “Plásmata II: Ioannina” μάς προσκαλούν να περπατήσουμε σε μια διαδρομή κατά μήκος της μεθορίου του Κάστρου και της λίμνης, όπου κυριαρχούν τα 19 έργα της έκθεσης, αλλά και οι ιστορίες που χαρακτηρίζουν 10 ξεχωριστά τοπόσημα των Ιωαννίνων. Τα 29 σημεία της διαδρομής βρίσκονται σε αδιαχώριστη συνάφεια με το περιβάλλον της πόλης, και είναι η αφορμή για να ανακαλύψουμε ορισμένες ορατές ή απόκρυφες λεπτομέρειες, προϋπάρχοντα στοιχεία, σχισμές, αστικές μυθοπλασίες και μη ανθρώπινους οργανισμούς που συνδιαλέγονται με τα έργα, τα Γιάννενα και, προπάντων, με εμάς τους ίδιους και το μέλλον μας.

Plásmata II x Movement Radio
24/7 στο www.movement.radio
03-09 Ιουλίου 2023
Με ελεύθερη είσοδο
Πάρκο απέναντι από τον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), Ιωάννινα

Στη διάρκεια της έκθεσης, το Movement Radio, το διαδικτυακό ραδιόφωνο της Στέγης, θα κινείται στα Γιάννενα μ’ ένα τροχήλατο στούντιο, εκπέμποντας μουσική 24/7, δίνοντας ρυθμό στην πόλη με ζωντανές εμφανίσεις, DJ-sets, συζητήσεις, συνεντεύξεις και ραδιοφωνικά προγράμματα και δημιουργώντας ένα σημείο συνάντησης μεταξύ της τοπικής μουσικής σκηνής και καλλιτεχνών από την Αθήνα και το εξωτερικό.

Δευτέρα 3 Ιουλίου
18:00 – 20:00 | DJ Stand (Trip Hop, Breakbeat) DJ set
20:00 – 22:00 | Tommy (Indie) DJ set
22:00 | Diamantis Nova Recs (Idm, Breaks) DJ set

Τρίτη 4 Ιουλίου
18:00 – 20:00 | Δημήτρης Σταμούλης (House, Electro) DJ set
20:00 – 22:00 | DJ Accountant (No Wave, Electro) DJ set
22:00 | Λευτέρης Πεξομάτης (Electro Pop) DJ set

Τετάρτη 5 Ιουλίου
–18:00 – 20:00 | Built On Soil (Deconstructed Club, Techno, New Club) DJ set
–20:00 – 22:00 | Γιώργος Γκόγκος (Progressive House) DJ set
–22:00 | Diamantis Nova Recs (Idm, Breaks) DJ set

Πέμπτη 6 Ιουλίου
–18:00 – 20:00 | Παναγιώτης Γκόης (Electronica, Techno) DJ set
–20:00 – 22:00 | Γιώργος Γιαννόπουλος (Indie, Electro Pop) DJ set
–22:00 | Elstatic (Organic House, World electronics) DJ set

Παρασκευή 7 Ιουλίου
–19:00 – 20:00 | Whystine (Deconstructed Club, Experimental, New Club) DJ set
–20:00 – 20:50 | Στέλιος Λαλούσης (Electronica, Pop, Vocal) Live
–21:00 – 22:00 | LOU (Electronic, Pop, Experimental, Vocal) Live
–22:00 | ΦΩΝόΠΤΙΚΟΝ (Synthwave, Electronic, Techno) Live

Σάββατο 8 Ιουλίου
–18:00 – 20:00 | Whystine (Deconstructed Club, Experimental, New Club) DJ set
–20:00 – 22:00 | KEMAΛ (Dub, Reggae, Calypso) DJ set
–22:00 | Bright (Electronica, Balearic, Progressive) DJ set

Κυριακή 9 Ιουλίου
–18:00 – 20:00 | KEMAΛ (Dub, Reggae, Calypso) DJ set
–20:00 – 22:00 | Poor J’Darr (Electronic, New Club, Bass) DJ set
–22:00 | Voltnoi (Deconstructed Club, Electro Pop, New Club) DJ set

Maria Louizou_Six Breaths per Minute ©Pinelopi_Gerasimou

Ανακαλύπτοντας τα Plásmata II: Ioannina | Περιηγήσεις στην έκθεση
06 & 08 Ιουλίου 2023
1ο γκρουπ: 20:00 – 21:30 & 2ο γκρουπ: 20:15 – 21:45
Με ελεύθερη είσοδο
Κιόσκι Μώλου, Ιωάννινα

Πώς η φαντασία, η σύγχρονη τέχνη και τα ψηφιακά μέσα συμπλέκονται με το φυσικό περιβάλλον, τις τοπικές ιστορίες και τις πολλαπλές ταυτότητες στη δημόσια σφαίρα; Μπορούμε άραγε να αντιληφθούμε την τεχνολογία σήμερα σαν ένα αδιάσπαστο σώμα με τη φύση; Τι είδους πλάσματα μπορεί να συναντήσει κανείς σε μια λίμνη και πώς είναι να συμβιώνει μια ψηφιακή μέδουσα με μια χουλιαρόπαπια;

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύει στα Ιωάννινα με την έκθεση ψηφιακής τέχνης “Plásmata ΙΙ”. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από περιηγήσεις σε επιλεγμένα έργα κατά μήκος της παραλίμνιας διαδρομής, όπου το ψηφιακό συνυπάρχει με το οργανικό, το ανθρώπινο με το μη ανθρώπινο και ο αλγοριθμικός κόσμος με τον βιότοπο.

Ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί τους παράλληλους πραγματικούς και νοητούς κόσμους που δημιουργούν τα έργα τέχνης σε έναν διαδραστικό περίπατο δίπλα στο νερό, καθώς και τις καλλιτεχνικές αποδόσεις της πραγματικότητας από μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Κατά τη διάρκεια των περιηγήσεων θα ανακαλύψουμε, μεταξύ άλλων, μια αποικία μυρμηγκιών που μετασχηματίζει μια μωβ λάσπη στο νέο της σπίτι [Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, “Bug Sim (Pheromone Spa)”], ένα non-binary φανταστικό πλάσμα που μιλάει σε μια ηπειρώτικη συμπεριληπτική γλώσσα [Word Μord, “Glωssic Insaf”] και ένα ζωντανό γλυπτό από συστάδες μυκηλίου που εξελίσσεται σε μια αποικία μανιταριών [Matthias Fritsch, “Mycelium Νetwork”].

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Εργαστήριο για την DIY καλλιέργεια μανιταριών: Τι μπορούν να σου πουν τα μανιτάρια για το διαδίκτυο;
Παρασκευή 07 Ιουλίου 2023 | 17:00 – 19:00
Με ελεύθερη είσοδο
Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), Ιωάννινα

Γνωρίζετε ότι τα μανιτάρια παίζουν σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες της κυκλικότητας των υλικών και της κομποστοποίησης; Ή ότι ορισμένα είδη μανιταριών αναπτύσσουν συμβιωτικές σχέσεις με φυτά, οι οποίες είναι επωφελείς και για τους δύο οργανισμούς, σχηματίζοντας αχανή δίκτυα που είναι παρόμοια με τη δομή του διαδικτύου;

Σε έναν κόσμο όπου αυξάνεται η ρύπανση και μειώνονται τα εδάφη, τα μανιτάρια έχουν τις απαιτούμενες δυνατότητες για να επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις μέρες μας. Ορισμένα παραδείγματα είναι ο καθαρισμός των εδαφών από οργανικούς ρύπους, η ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων στη θέση των πλαστικών μέσω της χρήσης του μυκηλίου ή, ακόμα, οι πολλές ιατρικές εφαρμογές τους. Ορισμένα μανιτάρια αποτελούν επίσης μια εξαιρετικά υγιεινή πηγή τροφής και μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν στο σπίτι.

Αυτό το εργαστήριο θα προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις διαφορετικές μεθόδους καλλιέργειας μανιταριών. Μετά από μια σύντομη θεωρητική εισαγωγή και ένα πρακτικό μέρος, στο τέλος του εργαστηρίου όλοι οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα είναι σε θέση να πάρουν σπίτι τους παστεριωμένα, επωασμένα υποστρώματα μανιταριών για παρατήρηση και συγκομιδή.

Όσοι και όσες επιθυμούν, μπορούν επίσης να φέρουν ένα δικό τους κατακάθι καφέ σε μια καθαρή πλαστική σακούλα, για ένα δεύτερο πείραμα. Το κατακάθι του καφέ δεν θα πρέπει να είναι άνω της μίας μέρας, ενώ θα πρέπει να έχει εκτεθεί όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο σε φως.

Εργαστήριο βιβλιοδεσίας: Ακολουθώντας τα ίχνη των Γιαννιωτών τυπογράφων
8 & 9 Ιουλίου 2023
1ο εργαστήριο: 10:00 – 12:00 (για παιδιά ηλικίας 10-13)
2ο εργαστήριο: 12:30 – 14:30 (για εφήβους ηλικίας 14-17)
Με ελεύθερη είσοδο
Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), Ιωάννινα

Τι κοινό έχουν τα Plásmata με τους Γιαννιώτες τυπογράφους της Βενετίας του 17ου και 19ου αιώνα; Δήλωσε συμμετοχή σε αυτό το καλλιτεχνικό εργαστήριο και μάθε την ιστορία των ελληνικών έντυπων βιβλίων μέσα και έξω.

Με έμπνευση τα ευφάνταστα τυπογραφικά σήματα διάσημων εκδοτικών οίκων που ιδρύθηκαν από Ηπειρώτες εμπόρους της διασποράς, έλα να γνωρίσεις την τέχνη της βιβλιοδεσίας και να φτιάξεις το δικό σου χειροποίητο σημειωματάριο για να το δωρίσεις ή να το κρατήσεις ως ενθύμιο αυτής της δράσης.

Χαρτιά, δερμάτινα καλύμματα, κοσμήματα, κλείστρα, κόκκαλα, κόλλες και πρέσες θα γίνουν τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσεις για να εξασκήσεις μια τέχνη που θα σε κερδίσει για πάντα. Για να τα καταφέρεις θα χρειαστεί να δαμάσεις δικέφαλους αετούς, γοργόνες με δυο ουρές, άγριες μέλισσες, θυμωμένους γρύπες, θαλάσσια κήτη και κενταύρους, που θα ζωντανέψουν μπροστά σου με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, κεντρίζοντας την φαντασία σου και απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητά σου. Άραγε ποιο Plásma θα επέλεγες εσύ για να γίνει το λογότυπό σου και να μείνεις για πάντα στην ιστορία;

Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη διαθέτει σπάνιες εκδόσεις των τυπογραφείων των Νικόλαου Γλυκύ, Νικόλαου Σάρου και Δημήτριου και Πάνου Θεοδοσίου που κατάγονταν από τα Ιωάννινα και δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά στη Βενετία από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα.

Afroditi Panagiotakou_Manolis Manousakis_MANA ©Pinelopi_Gerasimou

1 ΕΚΘΕΣΗ & 2 ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ Plásmata II: Ioannina

Έκθεση
Μεταβολίζοντας τις δυναμικές του τόπου: Υβριδικές προσεγγίσεις αστικού σχεδιασμού πέρα από ανθρωποκεντρικούς σκοπούς
03-06 Ιουλίου 2023 | 19:00 – 22:00
Με ελεύθερη είσοδο
Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), Ιωάννινα

Έκθεση ερευνητικών πρότζεκτ αστικού σχεδιασμού σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στην παρούσα έρευνα διερευνώνται οι δυνατότητες ενεργοποίησης του διευρυμένου συνόλου δεδομένων του αστικού και του φυσικού χώρου στην αναζήτηση νέων κατευθύνσεων στον αστικό σχεδιασμό πέρα από συμβατικές ανθρωποκεντρικές οπτικές. Με αντικείμενο αναφοράς την πόλη των Ιωαννίνων και την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου με κέντρο τη λίμνη Παμβώτιδα, το φυσικό και το αστικό τοπίο συγκροτούνται ως ένα ενιαίο πεδίο όπου ο ανθρώπινος παράγοντας συχνά επιτείνει φαινόμενα περιβαλλοντικής κρίσης, με επιπτώσεις και στον ίδιο τον άνθρωπο.

Η βιωσιμότητα μιας πόλης προϋποθέτει τη συμβατότητα των αστικών δραστηριοτήτων με το οικο-κοινωνικό της πλαίσιο, ενώ επιτυγχάνεται μέσω αλληλοτροφοδοτήσεων, διαπραγματεύσεων και αμοιβαίων υποχωρήσεων, παρά ασύνδετων ή γραμμικών χειρισμών.

Συζήτηση
Μεταβολίζοντας τις δυναμικές του τόπου
06 Ιουλίου 2023 | 17:30 – 19:30
Με ελεύθερη είσοδο
Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), Ιωάννινα

Την έκθεση «Μεταβολίζοντας τις δυναμικές του τόπου» πλαισιώνει μια ημερίδα με συζητήσεις με αφετηρία την αντίστοιχη έρευνα, και με θεματική τις βιοσυστημικές προσεγγίσεις σχεδιασμού, την αρχιτεκτονική πέρα από ανθρωποκεντρικούς σκοπούς, τις ερευνητικές προεκτάσεις στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση, την αναζήτηση ταυτότητας για την πόλη, τις επιδράσεις του τόπου και ειδικά της λίμνης και του τοπίου στη διαμόρφωση της ζωής των κατοίκων των Ιωαννίνων.

Εισαγωγή
–Γιώργος Σμύρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
–Πρόδρομος Τσιαβός, Διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, Ίδρυμα Ωνάση

Παρουσίαση του ερευνητικού θέματος από την διδακτική ομάδα:
–Δρ. Γιάννης Ζαβολέας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων & Faculty Member, University of New South Wales Αρχιτέκτονας
–Δρ. Κάρολος Γαλανός, Εντεταλμένος Διδάσκων, Αρχιτέκτονας
–Λένα Σιόντη, Εντεταλμένη Διδάσκουσα, Αρχιτέκτονας.

Παρουσίαση συμμετεχόντων φοιτητών αρχιτεκτονικής
&
Tοποθετήσεις διοργανωτών της ημερίδας, και συζήτηση με το κοινό.

Συζήτηση
Τεχνητή Νοημοσύνη – Επιχειρηματικότητα – Τέχνη
07 Ιουλίου 23 | 17:30 – 20:00
Με ελεύθερη είσοδο
Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), Ιωάννινα

Μια σειρά συζητήσεων, σε συνδιοργάνωση με τη ΜΟΚΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον επιχειρηματικό κόσμο, μέσα από τους τεχνοβλαστούς των πανεπιστημίων, μέχρι τη χρήση της σε έργα τέχνης και το πώς συνολικά η ψηφιακή τέχνη μπορεί να αποτελέσει μέρος του διαλόγου για τον δημόσιο χώρο.

Εισαγωγή
–Δημήτρης Καλαβρός, Co Founder & Partner, Foundation & Velocity Partners VC

Πρώτο πάνελ | Τεχνητή Νοημοσύνη, Πανεπιστήμιο και Επιχειρηματικότητα
– Δώρα Κοτσακά, Ερευνήτρια
– Ντόρα Βουγιούκα, Υπεύθυνη Δικτύωσης και Στρατηγικών Συνεργασιών, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
– Iσίδωρος Σιδερίδης, CEO, Pobuca
Συντονισμός: Γιώργος Γκωλέτσης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας

Δεύτερο πάνελ | Δημόσιος Χώρος, Τέχνη και Τεχνολογία
– Medea Electronique, Ομάδα καλλιτεχνών
– Δάφνη Δραγώνα, Επιμελήτρια
– Βαρβάρα Αγγελή, Δημοσιογράφος
– Πολυξένη Μάντζου, Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Συντονισμός: Πρόδρομος Τσιαβός, Διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, Ίδρυμα Ωνάση

Τρίτο πάνελ | Τα Γιάννενα μετά τα Plásmata
– Δημήτρης Κιτσικόπουλος
– Τάσος Κούτλας, Αναπληρωτής Διευθυντής Ψηφιακών Λύσεων Ευρώπης FFW & Συν-ιδρυτής C.Ioannina
– Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Επιμελητής, Kαθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Συντονισμός: Γεωργία Xαλάτση, Δημοσιογράφος

Pinelopi_Gerasimou_for_Onassis_Stegi

Συντελεστές

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Εκτελεστική Διεύθυνση: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Επιμελητική Διεύθυνση: Πρόδρομος Τσιαβός
Επιμελητικός Σύμβουλος: Γιώργος Τζιρτζιλάκης
Συνεργάτις Επιμελήτρια (Νέες Παραγωγές): Δάφνη Δραγώνα
Επιμέλεια Μουσικής, Διεύθυνση Movement Radio: Voltnoi & Quetempo
Επιμέλεια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Χριστίνα Παναγιωτάκου, Βίκυ Γεροντοπούλου
Επιμέλεια Συζητήσεων: Πάσκουα Βοργιά
Σχεδιασμός Έκθεσης: Λουκάς Μπάκας, Ιάσων Πανταζής
Συντονισμός Παραγωγής: Ηρακλής Παπαθεοδώρου
Βοηθός Επιμέλειας Έκθεσης: Κατερίνα Βάρδα
Επικεφαλής Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Παραγωγός: Ειρηλένα Τσάμη
Παραγωγός, Πρόγραμμα Μουσικής: Δήμητρα Χατζηχαραλάμπους
Υπεύθυνη Εκτέλεσης Παραγωγής: Μαριανότα Γιαννάκη
Εκτέλεση Παραγωγής: Γιάννης Ιασωνίδης, Σάββας Παρασκευάς, Δήμητρα Φίνου, Σπυριδούλα Γκεράζη, Μαριάνα Αντζουλάτου
Τεχνικός Διευθυντής: Λευτέρης Καραμπίλας
Αναπληρωτής Τεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Ντόβας
Διεύθυνση Τεχνικής Παραγωγής: Φίλιπ Χιλλς
Tour Technical Manager: Aντώνης Κόκκορης
Σχεδιασμός Φωτισμού, Επικεφαλής Τμήματος Φωτισμού: Κώστας Αλεξίου
Επικεφαλής Τμήματος Ήχου: Αλέξης Πολίτης
Επικεφαλής Τμήματος Μηχανικών Σκηνής: Ιάκωβος Δαρζέντας
Stage Managers: Ναταλία Βορριά, Κατερίνα Κώτσου, Μελίνα Λορκίδη

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών

Οι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν: Μαρία Βαρελά, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Κατερίνα Κομιανού, Μαρία Λουίζου, Αφροδίτη Παναγιωτάκου & Μανώλης Μανουσάκης, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Πάνος Σκλαβενίτης, Στεφανία Στρούζα, Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, Entangled Others, Matthias Fritsch, John Gerrard, Alexandra Daisy Ginsberg, Christian Mio Loclair, Maenads, Matthew Niederhauser & Marc Da Costa, slowimmediate, Universal Everything, Word Mord.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Matthias Fritsch_Mycelium Network ©Pinelopi_Gerasimou

Διαβάστε επίσης:

“Plásmata ΙΙ: Ioannina”: Η Στέγη ταξιδεύει στην ιστορική πόλη των Ιωαννίνων
“Plásmata ΙΙ: Ioannina”: Η Στέγη ανακοινώνει το πρόγραμμα της διοργάνωσης