Μια πόλη που πρέπει να επισκεφτούμε, μια σειρά εκδηλώσεων που δεν θέλουμε να χάσουμε. 29 διαφορετικοί σταθμοί στην πόλη των Ιωαννίνων, μια παραλίμνια διαδρομή γεμάτη ιστορίες, data και Γιάννενα.

Από το Πεδίον του Άρεως στα Γιάννενα, από το πάρκο στη λίμνη, τα Plásmata ΙΙ της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, ανθρώπινα, παράξενα, ψηφιακά, μεταφυσικά, κατοικούν στην πόλη των Ιωαννίνων, για τρεις εβδομάδες, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2023. Έκθεση, συναυλίες, εργαστήρια, συζητήσεις, περιηγήσεις, για θεατές κάθε ηλικίας, με ελεύθερη είσοδο.

Plásmata ΙΙ: Ioannina: Η ιστορική πόλη των Ιωαννίνων γεμίζει Plásmata από 16 Ιουνίου έως 9 Ιουλίου 2023. Πλάσματα ανθρώπινα, παράξενα, ψηφιακά, μεταφυσικά. Πλάσματα με πολυπολιτισμική αύρα και πλάσματα φτιαγμένα ειδικά για τα Γιάννενα. Ζωντανά γλυπτά, μια λίμνη που μιλάει, ένας εξαφανισμένος λευκός ρινόκερος, ηχογραφημένα όνειρα, αλγοριθμικές δημιουργίες. Συναυλίες από τη Μαρίνα Σάττι μέχρι την Caterina Barbieri, μουσικοί και djs από τα Γιάννενα, την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, ένα τροχήλατο ραδιοφωνικό στούντιο του Movement Radio της Στέγης που πλημμυρίζει μουσικές την πόλη με ένα πρόγραμμα βαθιά τοπικό και για αυτό πραγματικά παγκόσμιο. Περιηγήσεις για μικρούς και μεγάλους, εργαστήρια για την τέχνη της βιβλιοδεσίας, τις τεχνικές παραγωγής μαλλιού, τις μεθόδους καλλιέργειας μανιταριών, τον ψηφιακό σχεδιασμό τοπικών υλικών. Εκδηλώσεις για την καινοτομία, τις ανοικτές τεχνολογίες, την τεχνολογική αυτονομία και την ενεργειακή δημοκρατία. Παρουσιάσεις καλλιτεχνικών εργασιών από φοιτητές των σχολών του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, και επανενεργοποίηση καλλιτεχνικών έργων της πόλης. Συζητήσεις με καλλιτέχνες και επιμελητές της έκθεσης, μέλη της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κοινότητας των Ιωαννίνων, για τη σχέση της τεχνολογίας με την παράδοση, την τέχνη, το μέλλον και την Ιστορία, περφόρμανς που συμπεριλαμβάνουν την πολυφωνία, το ηπειρώτικο μοιρολόι, τη γλώσσα και τη μεταμφίεση.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μετά την Αθήνα και το Πεδίο του Άρεως, εμπνέεται από τα Γιάννενα και παρουσιάζει τα Plásmata ΙΙ: Ioannina, μια εμπειρία που φέρνει κοντά την τεχνολογία, την πόλη και τη φύση. Tα Plásmata ΙΙ: Ioannina προτείνουν νέες διαδρομές και συμβιώσεις στο όριο της πόλης και της λίμνης Παμβώτιδας, επεκτείνοντας τον διάλογο ανάμεσα στο υλικό και το άυλο, το κέντρο και την περιφέρεια, το παρελθόν και το μέλλον. Μάς καλούν να περιπλανηθούμε σε 29 διαφορετικούς σταθμούς, σε μια διαδρομή κατά μήκος της μεθορίου του Κάστρου και της λίμνης, όπου κυριαρχούν τα 19 έργα της έκθεσης, αλλά και οι ιστορίες που χαρακτηρίζουν 10 ξεχωριστά, κάποιες φορές μυστικά, τοπόσημα των Ιωαννίνων. Οι 29 σταθμοί βρίσκονται σε αδιαχώριστη συνάφεια με το περιβάλλον της πόλης, και είναι η αφορμή για να ανακαλύψουμε ορισμένες ορατές ή απόκρυφες λεπτομέρειες, προϋπάρχοντα στοιχεία, σχισμές, αστικές μυθοπλασίες και μη ανθρώπινους οργανισμούς που συνδιαλέγονται με τα έργα, τα Γιάννενα και, προπάντων, με εμάς τους ίδιους και το μέλλον μας.

Τα Γιάννενα, η ιστορική πόλη των γραμμάτων, των ευεργετών και των τεχνών –«η πρώτη στ’ άρματα, στα γρόσια και τα γράμματα»–, με σχεδόν ριζωματική πολιτική, γλωσσική και θρησκευτική ιστορία, είναι ένας τόπος συνδεδεμένος με τη λίμνη και την πέτρα: μια πόλη που εκτείνεται στον χρόνο και τον χώρο μέσα από διαφορετικά δίκτυα εθνικών ευεργετών, δίκτυα που προήγαγαν την καινοτομία και την ελεύθερη διακίνηση της γνώσης, δίκτυα διαφορετικών θρησκευτικών αντιλήψεων και δίκτυα ανθρώπων που ξεπερνούσαν τον αστικό ιστό της πόλης, αγκαλιάζοντας τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Τα Γιάννενα υπήρξαν ανέκαθεν ένας υπερτοπικός ιστός: αυτό το τόσο ξεχωριστό γιαννιώτικο δίκτυο που αναπτύχθηκε γύρω από τη λίμνη γίνεται ο καταλύτης στα Plásmata ΙΙ: Ioannina για να ξεκινήσουμε έναν νέο κύκλο διαλόγου για τον δημόσιο χώρο και να αναρωτηθούμε πάνω στη συνεχόμενη πρόκληση της –διαρκώς παρούσας– τεχνολογίας στη ζωή μας. Μας είναι τόσο οικεία ως καθημερινότητα και, ταυτόχρονα, τόσο ξένα και παράδοξα. Τι μπορεί να μας αποκαλύψει η μηχανική μάθηση για τις βαθύτερες δομές της παράδοσης, για τους θρήνους μας, τη χειροτεχνία, τους ίδιους μας τους μύθους;

Δεκαεννιά έργα τέχνης από Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, τα περισσότερα σε νέες αναθέσεις, εξερευνούν την έλευση και την εξαφάνιση του ψηφιακού μέσα σε μια νέα υλικότητα που διαχέεται στα σώματα, στη φύση, ακόμη και στις σκέψεις, στις συνομιλίες, στα τραγούδια και στα όνειρά μας. Έργα που αφουγκράζονται τον παλμό της πόλης των Ιωαννίνων και μας συστήνουν νέα Πλάσματα, σε μια διαδρομή που αναπτύσσεται γύρω από τη μαγική λίμνη Παμβώτιδα.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μαρία Βαρελά, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Κατερίνα Κομιανού, Μαρία Λουίζου, Αφροδίτη Παναγιωτάκου & Μανώλης Μανουσάκης, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Πάνος Σκλαβενίτης, Στεφανία Στρούζα, Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, Entangled Others, Matthias Fritsch, John Gerrard, Alexandra Daisy Ginsberg, Christian Mio Loclair, Maenads, Matthew Niederhauser & Marc Da Costa, slow immediate, Universal Everything, WordMord.

Στην παραλίμνια διαδρομή τα Γιάννενα παρελαύνουν φιγούρες που μεταμορφώνονται μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας, μανιτάρια που μεταβάλλονται μέρα με τη μέρα, γλυπτά που αλλάζουν χρώματα, τραγουδούν με ανθρώπινες –ή μη– φωνές, μας μυούν στη γιαννιώτικη αργυροχοΐα αναζητώντας τους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διασώσει την παράδοση. Υβριδικά πλάσματα μιλούν τις γλώσσες που συνθέτουν το παλίμψηστο της πόλης, μας αποκαλύπτουν τη μαντεία του νερού ως μέσο χειραφέτησης για τις φωνές που δεν μπορούν να ακουστούν και υλικοποιούν τις τοπικές παραδόσεις και τα έθιμα. Ολάνθιστα δάση μέσα σε terrarium, ζώα που έχουν εκλείψει αλλά επανέρχονται ψηφιακά στη ζωή, συνθετικές μέδουσες βγαλμένες μέσα από αλγοριθμικά όνειρα και ένα σώμα από τις γυναίκες που χάθηκαν στη λίμνη, αλλά είναι πάντα εκεί, μας καλούν να χαθούμε στις δυνάμεις της φύσης που είναι εκεί προαιώνιες, δυνατές, ακατάλυτες. Δείτε τα πτηνά της λίμνης και το Μιτσικέλι μέσα από τα μάτια της τεχνητής νοημοσύνης, τραγουδήστε πολυφωνικά, θαυμάστε μια σημαία από φλόγες που κυματίζει – καταμεσής, θαρρείς – της λίμνης, περιπλανηθείτε με τη φαντασία σας σε ένα εμβυθιστικό λουτρό -από ήχους, εικόνες και λόγια για τα Γιάννενα και την ιστορία τους, βουτήξτε ψηφιακά στον βυθό της λίμνης με μια μέδουσα, ζήστε την περιπέτεια μαζί με ανθρώπινα, παράξενα, ψηφιακά, μεταφυσικά Πλάσματα.

Η πόλη μοιράζεται τις ιστορίες και τις παραδόσεις της και οι καλλιτέχνες εμπνέονται. Ανάμεσα στα έργα της έκθεσης, παρουσιάζονται 11 νέα έργα ειδικά δημιουργημένα για τα Γιάννενα, τον πολιτισμό και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της πόλης και του φυσικού περιβάλλοντος της. Μελετώνται μύθοι και θρύλοι της πόλης, παραδοσιακές τέχνες, κοινωνικές τελετουργίες, γλωσσικά ιδιώματα και μοιρολόγια, αναγνωρίζοντας και τονίζοντας τη σημασία της πολλαπλότητας, της πολυφωνίας και της συμβίωσης. Βιότοποι, οικοσυστήματα, καθώς και η ίδια η λίμνη με τον βαθύ της χρόνο αποτελούν αφορμή για να συζητηθούν ζητήματα υπερτοπικά σχετικά με τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Με διαφορετικά σημεία εκκίνησης, τα έργα έχουν ως κοινό παρονομαστή την έμφαση στον ρόλο διαφορετικών υποκειμένων και οντοτήτων στη δημιουργία και επαναδημιουργία κόσμων που βασίζονται στην αναγνώριση της αλληλεξάρτησης και της συνύπαρξης. Σε αυτό το πλαίσιο, τεχνολογίες, τέχνες και τεχνικές –παλιές και νέες– συναντώνται μαζί με τις χρονικότητές τους και τον ρόλο που έπαιξαν το πολιτισμικό πλαίσιο και ο τόπος.

Με τα Plásmata ΙΙ: Ioannina, η Στέγη συνεχίζει τη συζήτηση για το ψηφιακό, όχι ως κάτι δομημένο σε απαστράπτουσες LED οθόνες και κυκλώματα υπολογιστών, αλλά ως κάτι οργανικό που φυτρώνει μέσα στη λίμνη, που μοιάζει με τη βροχή που δεν σταματάει ποτέ, που ενυπάρχει στους ήχους των πουλιών και στα πλατάνια της παραλίμνιας διαδρομής. Τα Γιάννενα δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τη σκέψη μας σε τέσσερις διαστάσεις (αν συμπεριλάβουμε και τον χρόνο), να κοιτάξουμε τα βάθη και τις διαστρωματώσεις μιας πόλης που αναπτύσσεται σαν παλίμψηστο και η οποία εκτείνεται μέσα από τις δράσεις και τις κινήσεις των ανθρώπων της πέρα από τον τωρινό χρόνο και τον πεπερασμένο τόπο. Στα Γιάννενα συνειδητοποιείς πως ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την τεχνολογία σήμερα είναι η αέναη τελετουργία με την οποία ανέκαθεν συμβίωναν οι κάτοικοι, σχηματίζοντας δίκτυα που ξεπερνούσαν τα σαφή όρια της λίμνης και της πόλης: παρόντα σε κάθε ιστορική περίοδο των Ιωαννίνων, στην τουρκοκρατία, τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και τους εθνικούς ευεργέτες, στην ανάμειξη των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων, στην επιχειρηματική δυναμική της αργυροχρυσοχοΐας, της μεταλλουργίας και της κτηνοτροφίας, στη διαμετακομιστική θέση τους στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, αλλά και στις μεταναστευτικές ροές, στον εναργή παλμό της ως πεδίο δράσης των φοιτητών στον άξονα της νέας γνώσης και της καινοτομίας.

Theoklitos Triantafyllidis-BugSim (Pheromone Spa)

Η τεχνητή νοημοσύνη, τα ψηφιακά δίκτυα και οι μαζικές συγκεντρώσεις δεδομένων δημιουργούν τη νέα μας καθημερινότητα, στην οποία η ώσμωση φυσικού και ψηφιακού συνιστά την πραγματικότητά μας. Καθώς η τεχνολογία σε όλες της τις εκφάνσεις αποκτά ηγεμονικό χαρακτήρα, σταδιακά εξαφανίζεται από το προσκήνιο αφήνοντας μόνο ίχνη. Καθίσταται αόρατη και διαρκώς παρούσα. Διεκδικεί τον χρόνο και τον χώρο μας. Τα Plásmata ΙΙ: Ioannina μάς καλούν να αναζητήσουμε τρόπους για να υπονομεύσουμε την ηγεμονικότητά της, μέσα από το συνηθισμένο, το οικείο και, ταυτόχρονα, ανοίκειο, μυθικό και υγρό. Αυτό που αναδύεται στον τόπο των Ιωαννίνων είναι ο λόγος για τον οποίο τα Plásmata ΙΙ: Ioannina βρίσκονται εδώ.

Πέρα από τα έργα, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση προτείνει ένα πρόγραμμα που συνδιαλέγεται με την πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης Plásmata IΙ: Ioannina. Το Movement Radio, ο διαδικτυακός σταθμός της Στέγης, αναλαμβάνει τη μουσική επιμέλεια στα Plásmata IΙ: Ioannina και εκπέμπει καθημερινά από τα Γιάννενα κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Από τις 16 Ιουνίου έως τις 9 Ιουλίου το Movement Radio θα κινείται στα Γιάννενα μ’ ένα τροχήλατο στούντιο, εκπέμποντας μουσική 24/7, δίνοντας ρυθμό στην πόλη με ζωντανές εμφανίσεις, DJ sets, συζητήσεις, συνεντεύξεις και ραδιοφωνικά προγράμματα και δημιουργώντας ένα σημείο συνάντησης μεταξύ της τοπικής μουσικής σκηνής των Ιωαννίνων αλλά και καλλιτεχνών από την Αθήνα και το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα του Movement Radio αποτελεί οργανικό μέρος της έκθεσης, καθώς επεκτείνει την εικαστική διάσταση που έχουν τα Plásmata IΙ: Ioannina, επιχειρώντας την κατασκευή ενός χάρτη που συνδέει τη γεωγραφία με τον ήχο, το κέντρο με την περιφέρεια, το παγκόσμιο με το τοπικό. Εξερευνώντας τη ρευστότητα των εδαφικών και των μουσικών συνόρων, ανακαλύπτει τη ζωή και τους ήχους που κατοικούν στα ρήγματα των κυρίαρχων ιστορικών αφηγήσεων και αντηχούν ακόμα μέσα από τα θεμέλια της πόλης των Ιωαννίνων.

H «μουσική εκκίνηση» της έκθεσης στις 16 Ιουνίου φέρνει στην πλατεία Μαβίλη τη Μαρίνα Σάττι, σε ένα ξεχωριστό μουσικό event που γεφυρώνει την παράδοση με τον ηλεκτρονικό ήχο. Το lineup της ημέρας ολοκληρώνεται με τους ρετρό κινηματογραφικούς sci-fi ήχους του Αθηναίου synthwave παραγωγού ΦΩΝόΠΤΙΚΟΝ, τους reggaeton ρυθμούς της DJ Rosa Pistola από το Μεξικό, τους μελωδικούς ήχους της Ανθής Κύρκου και το ηλεκτρισμένο rap της VIKKIE. Λίγες μέρες μετά, στις 29 Ιουνίου, στο επιβλητικό κάστρο του Ιτς Καλέ θα παρουσιαστεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές της ηλεκτρονικής μουσικής σύμφωνα με τον διεθνή μουσικό Τύπο, η Ιταλίδα συνθέτρια Caterina Barbieri. Η Barbieri παντρεύει το αιθέριο με το μοντέρνο, αντλώντας έμπνευση από την κλασική και την μπαρόκ μουσική παράδοση, τον μινιμαλισμό αλλά και τις σύγχρονες πειραματικές σκηνές.

Από τα Παλιά Σφαγεία, τα Λιθαρίτσια και το Τζαμί της Καλούτσιανης, το Movement Radio επιμελείται και οργανώνει μια πληθώρα από μουσικά δρώμενα: χιπ χοπ και ραπ ζωντανές εμφανίσεις και DJ sets από τους Moose και Χαρά, αλλά και από τους DJs Black Athena, Escapade και Kairo. Selections από εδραιωμένους local DJs, όπως οι Built On Soil και Νίκος Τσίνος, αλλά και punk rock εμφανίσεις των Moses Remax, Elephant, Schizodolls από τα Γιάννενα και των Enough! από την Αθήνα. Μια πολυμεσική συναυλία από το ONX Studio, τον «επιταχυντή» καριέρας του Ιδρύματος Ωνάση και του New Museum στη Νέα Υόρκη, ο οποίος εστιάζει στις ψηφιακές τεχνολογίες και στην καλλιτεχνική δημιουργία, με πειραματικούς club ήχους από τους Janet Davis, Whystine, S.T.M.C, Poor J’Darr και Voltnoi. Καλοκαιρινά μονοπάτια με dub, dancehall, calypso και lovers rock από τους KEMAΛ και A@H2O, και experimental μελωδικές εξερευνήσεις από τον Στέλιο Λαλούση και τη Lou, καθώς και πολλά ακόμα ονόματα. Αυτές οι συναντήσεις πολλών διαφορετικών φωνών, ήχων και μουσικών προσεγγίσεων αναδεικνύουν τα Γιάννενα ως μια αντανάκλαση ολόκληρων των Βαλκανίων, ως έναν τόπο υβριδικό, σημαδεμένο από τις μετακινήσεις, τον νομαδισμό, την ιστορική συνύπαρξη ομοιοτήτων και διαφορών.

Παράλληλα, μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδίασε ο τομέας Παιδείας του Ιδρύματος Ωνάση δεν συνοδεύουν μόνο την έκθεση, αλλά συνομιλούν με το παρελθόν και το μέλλον των Ιωαννίνων, ανοίγουν έναν διάλογο ανάμεσα στο υλικό και το άυλο και μας καλούν να αναζητήσουμε τις καταβολές μας για να ονειρευτούμε το μέλλον μας. Μια σειρά από περιηγήσεις σε επιλεγμένα έργα κατά μήκος της παραλίμνιας διαδρομής από τις 17 Ιουνίου και μετά, εργαστήρια για τη συνύπαρξη φύσης και τεχνολογίας, την τέχνη της βιβλιοδεσίας, τις τεχνικές παραγωγής μαλλιού και τις διαφορετικές μεθόδους καλλιέργειας μανιταριών, μας καλούν να ανακαλύψουμε τα “Plásmata” με έναν δημιουργικό, διαδραστικό τρόπο. Πώς η τέχνη γίνεται ο τρόπος να συναντηθούν δημιουργικά το ψηφιακό και το τοπικό, η φύση και ο άνθρωπος, η ιστορία και οι θρύλοι; Πώς τα μανιτάρια μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τη ρύπανση στον πλανήτη; Τι σχέση έχει η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη με τα Γιάννενα και πώς αυτό μας συνδέει με την ιστορία της τυπογραφίας; Πόσο κοντά μπορεί να μας φέρει ένας 3D printer με την παράδοση των υφαντών σε αργαλειό;

Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνοδεύονται από εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τη σύγχρονη πολυσχιδή ακαδημαϊκή, καινοτομική και καλλιτεχνική δραστηριότητα της πόλης των Ιωαννίνων. Μια σειρά από ημερίδες, ομιλίες και εργαστήρια στις 27, 28 και 29 Ιουνίου θέτουν εκ νέου το ερώτημα της καινοτομίας με όρους βιώσιμης, οργανικής και τοπικής ανάπτυξης. Θα πραγματοποιηθούν ημερίδες για την καινοτομία σε συνδιοργάνωση με την Google και τη Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για την τεχνολογική αυτονομία με την Ένωση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Περιφέρειας Ηπείρου, το OpenBionics & New Dexterity Lab και το P2P Lab, και για την ενεργειακή δημοκρατία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Τα Ψηλά Βουνά. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν εκθέσεις με έργα των φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης, της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, ενώ θα παρουσιαστεί η επόμενη φάση εξέλιξης του Ερευνητικού Έργου PALIMPSEST με έμφαση στην ένταξη διαμεσικών έργων τέχνης στον ιστό της πόλης των Ιωαννίνων.

Εκτός από το μουσικό και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, υπάρχει και μία σειρά από περφόρμανς, καθώς τρία έργα της έκθεσης ενεργοποιούνται το Σάββατο 17 Ιουνίου από τις και τους δημιουργούς τους και φιλοξενούνται στους χώρους των αντίστοιχων εικαστικών εγκαταστάσεων και πέρα από αυτούς. Οι περφόρμανς αυτές αντλούν υλικό από την παράδοση και τον πολιτισμό των Ιωαννίνων και της Ηπείρου φέρνοντας μαζί διαφορετικές χρονικότητες και τονίζοντας ζητήματα υπερτοπικά και σύγχρονα. Η πολυφωνία, το τραγούδι, η γλώσσα και η μεταμφίεση δίνουν μορφή σε αφηγήσεις και επιτελέσεις που αφορούν στην αναγνώριση, συνάντηση και συμπερίληψη διαφορετικών υποκειμένων και κόσμων. Ο Πάνος Σκλαβενίτης με το έργο του #thehead | Zéte στήνει μια γιορτή με αφορμή το καρναβαλικό, οι WordMord με το έργο τους Λιμνήμη, Λιμνήμη, Λιμνήμη (μονοπάτια διαφυγής / θυελλώδη νήματα) μας προσκαλούν σε μια περιπατητική περφόρμανς με αφορμή ένα μη δυαδικό και υβριδικό πλάσμα της λίμνης, ενώ η Μαρία Λουίζου με το Six breaths per minute μεταμορφώνει κεραμικά γλυπτά σε μουσικά κελύφη εμπνευσμένη από το ηπειρωτικό μοιρολόι κι ενάντια σε κάθε μορφή βίας.

Στις 18 Ιουνίου (11:00-17:00) μια σειρά από συζητήσεις προσεγγίζουν διαφορετικές πλευρές και φωνές της πόλης – συνιστούν μια ακόμα απόπειρα εμβύθισης στον τόπο και τον χρόνο μέσω υλικών και τεχνολογιών που επιζητούν μια παράλληλη πραγματικότητα, μια εναλλακτική αφήγηση και Ιστορία. Μέσα από τον μύθο και την παραμυθία, τις εντοπιότητες της τέχνης και της παράδοσης, αλλά και τα φυσικά και κοινωνικά οικοσυστήματα της περιοχής των Ιωαννίνων, προσπαθούμε να μιλήσουμε για το παρανεωτερικό που είμαστε, αναζητώντας τις πολλαπλές του εκφάνσεις στην καθημερινότητά μας, αλλά και τις προβολές του σε πιθανά υπερτοπικά και συλλογικά μέλλοντα. Στη σειρά συζητήσεων συμμετέχουν καλλιτέχνες και επιμελητές της έκθεσης, καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κοινότητας των Ιωαννίνων.

Στα Ιωάννινα του 2023 καταργούνται τα αυστηρώς καθορισμένα σύνορα ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια. Το τοπικό εμπνέει και εμπνέεται από την τέχνη, καθιστώντας το μήνυμά της υπερτοπικό. Η πόλη γίνεται –ξανά– το επίκεντρο ενός δικτύου εμπειριών, εικόνων και δεδομένων αγκαλιάζοντας τα πολλαπλά είδωλά της. Τα Plásmata της.

Συντελεστές

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Επιμελητική Διεύθυνση: Πρόδρομος Τσιαβός
Επιμελητικός Σύμβουλος: Γιώργος Τζιρτζιλάκης
Συνεργάτις Επιμελήτρια (Νέες Παραγωγές): Δάφνη Δραγώνα
Επιμέλεια Μουσικής, Διεύθυνση Movement Radio: Voltnoi & Quetempo
Επιμέλεια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Χριστίνα Παναγιωτάκου, Βίκυ Γεροντοπούλου
Επιμέλεια Συζητήσεων: Πάσκουα Βοργιά
Σχεδιασμός Έκθεσης: Λουκάς Μπάκας, Ιάσων Πανταζής
Συντονισμός Παραγωγής: Ηρακλής Παπαθεοδώρου
Βοηθός Επιμέλειας Έκθεσης: Κατερίνα Βάρδα
Επικεφαλής Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Παραγωγός: Ειρηλένα Τσάμη
Παραγωγός, Πρόγραμμα Μουσικής: Δήμητρα Χατζηχαραλάμπους
Υπεύθυνη Εκτέλεσης Παραγωγής: Μαριανότα Γιαννάκη
Εκτέλεση Παραγωγής: Γιάννης Ιασωνίδης, Σάββας Παρασκευάς, Δήμητρα Φίνου, Σπυριδούλα Γκεράζη, Μαριάνα Αντζουλάτου
Τεχνικός Διευθυντής: Λευτέρης Καραμπίλας
Αναπληρωτής Τεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Ντόβας
Διεύθυνση Τεχνικής Παραγωγής: Φίλιπ Χιλλς

Οι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν: Μαρία Βαρελά, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Κατερίνα Κομιανού, Μαρία Λουίζου, Αφροδίτη Παναγιωτάκου & Μανώλης Μανουσάκης, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Πάνος Σκλαβενίτης, Στεφανία Στρούζα, Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, Entangled Others, Matthias Fritsch, John Gerrard, Alexandra Daisy Ginsberg, Christian Mio Loclair, Maenads, Matthew Niederhauser & Marc Da Costa, slow immediate, Universal Everything, WordMord.

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών

Photo Credit: Entangled Others, Encounters with Aquatic Chimeras, 2020

Διαβάστε επίσης:

“Plásmata ΙΙ: Ioannina”: Η Στέγη ταξιδεύει στην ιστορική πόλη των Ιωαννίνων