Μια έκθεση σύγχρονης τέχνης, 29 διαφορετικοί σταθμοί στην πόλη, μια παραλίμνια διαδρομή γεμάτη ιστορίες, data και Γιάννενα.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση προτείνει παράλληλα ένα πρόγραμμα που συνδιαλέγεται με την πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης με συναυλίες και Dj-sets, εργαστήρια, συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις αλλά και το Movement Radio, τον 24ωρο διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό της Στέγης που εκπέμπει καθημερινά δυνατά.

Έως το Σάββατο 24 Ιουνίου, ακούμε μουσική από σημαντικούς djs και μουσικούς, από Reggae και Hip Hop έως Progressive, Νοise και Experimental. Ανακαλύπτουμε την έκθεση με τις ξεναγήσεις για ενήλικες και παιδιά από 9 ετών, παρακολουθούμε εργαστήρια που παντρεύουν την παράδοση με την τεχνολογία με 3D printing και υφαντά και εργαστήρια δημιουργίας μιας διαδραστικής καλλιτεχνικής εγκατάστασης με υλικά της φύσης.

Τα “Plásmata II: Ioannina” μάς προσκαλούν να περπατήσουμε σε μια διαδρομή κατά μήκος της μεθορίου του Κάστρου και της λίμνης, όπου κυριαρχούν τα 19 έργα της έκθεσης, αλλά και οι ιστορίες που χαρακτηρίζουν 10 ξεχωριστά τοπόσημα των Ιωαννίνων. Τα 29 σημεία της διαδρομής βρίσκονται σε αδιαχώριστη συνάφεια με το περιβάλλον της πόλης, και είναι η αφορμή για να ανακαλύψουμε ορισμένες ορατές ή απόκρυφες λεπτομέρειες, προϋπάρχοντα στοιχεία, σχισμές, αστικές μυθοπλασίες και μη ανθρώπινους οργανισμούς που συνδιαλέγονται με τα έργα, τα Γιάννενα και, προπάντων, με εμάς τους ίδιους και το μέλλον μας.

Plásmata II x Movement Radio24/7 στο www.movement.radio
19–23.06.2023 | Πάρκο απέναντι από τον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία)

Στη διάρκεια της έκθεσης, το Movement Radio, το διαδικτυακό ραδιόφωνο της Στέγης, θα κινείται στα Γιάννενα μ’ ένα τροχήλατο στούντιο, εκπέμποντας μουσική 24/7, δίνοντας ρυθμό στην πόλη με ζωντανές εμφανίσεις, DJ-sets, συζητήσεις, συνεντεύξεις και ραδιοφωνικά προγράμματα και δημιουργώντας ένα σημείο συνάντησης μεταξύ της τοπικής μουσικής σκηνής και καλλιτεχνών από την Αθήνα και το εξωτερικό.

Αυτές οι συναντήσεις πολλών διαφορετικών φωνών, ήχων και μουσικών προσεγγίσεων αναδεικνύουν τα Γιάννενα ως μια αντανάκλαση ολόκληρων των Βαλκανίων, ως έναν τόπο υβριδικό, σημαδεμένο από τις μετακινήσεις, τον νομαδισμό, την ιστορική συνύπαρξη ομοιοτήτων και διαφορών.

Τετάρτη 21 Ιουνίου
– 18:00 – 20:00 | Elstatic (Organic House, World Electronics) DJ set
– 20:00 – 22:00 | Incognito (Hip Hop, Funk) DJ set
– 22:00 | Παναγιώτης Γκόης (Electronica, Techno) DJ set

Πέμπτη 22 Ιουνίου
– 19:00 – 21:45 | Voltnoi (Deconstructed Club, Electro Pop, New Club) DJ set
– 21:45 – 22:30 | Alexander Porter & Hannah Jayanti – “Strata / Topography” (Experimental, Ambient, Electronic, Noise) Οπτικοακουστική περφόρμανς
– 22:30 | Chloe Alexandra Thompson & DB Amorin – “They Can Never Burn The Stars” (Experimental, Ambient, Electronic, Noise) Οπτικοακουστική περφόρμανς

Παρασκευή 23 Ιουνίου
– 18:00 | Built On Soil X anti_matter B2B (Deconstructed Club, Techno, New Club) DJ set

Plásmata II: Ioannina | Εκπαιδευτικά Προγράμματα
17 – 24.06.2023 | Ελεύθερη είσοδος
3 εκπαιδευτικά προγράμματα για όλα τα Plásmata

Στα Γιάννενα, τα Plásmata και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που δημιουργήθηκαν συνομιλούν με το παρελθόν και το μέλλον, ανοίγουν έναν διάλογο ανάμεσα στο υλικό και το άυλο και μας καλούν να αναζητήσουμε τις καταβολές μας για να ονειρευτούμε το μέλλον μας.

Την πρώτη εβδομάδα, μια σειρά από περιηγήσεις σε επιλεγμένα έργα κατά μήκος της παραλίμνιας διαδρομής, καθώς και 2 εργαστήρια που φέρνουν την τεχνολογία κοντά στην φύση και τα τοπικά υλικά, μας καλούν να ανακαλύψουμε τα “Plásmata” με έναν δημιουργικό, διαδραστικό τρόπο.

Ανακαλύπτοντας τα Plásmata: Περιηγήσεις στην έκθεση
17, 22 & 24.06.2023 | Δωρεάν συμμετοχή | Κιόσκι Μώλου, Ιωάννινα
Για ενήλικες και παιδιά από 9+ ετών
1ο γκρουπ: 20:00 – 21:30
2ο γκρουπ: 20:15 – 21:45
Διάρκεια: 90 λεπτά

Ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί τους παράλληλους πραγματικούς και νοητούς κόσμους που δημιουργούν τα έργα τέχνης σε έναν διαδραστικό περίπατο δίπλα στο νερό, καθώς και τις καλλιτεχνικές αποδόσεις της πραγματικότητας από μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Κατά τη διάρκεια των περιηγήσεων θα ανακαλύψουμε, μεταξύ άλλων, μια αποικία μυρμηγκιών που μετασχηματίζει μια μωβ λάσπη στο νέο της σπίτι [Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, “BugSim (PheromoneSpa)”], ένα non-binary φανταστικό πλάσμα που μιλάει σε μια ηπειρώτικη συμπεριληπτική γλώσσα [WordΜord, “GlωssicΙσνaφ”] και ένα ζωντανό γλυπτό από συστάδες μυκηλίου που εξελίσσεται σε μια αποικία μανιταριών [Matthias Fritsch, “Mycelium Νetwork”].

Ο κύκλος του μαλλιού: Από την παράδοση στην καινοτομία
22.06.2023 | Δωρεάν συμμετοχή | Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία)
Εκπαιδευτικό εργαστήριο για ενήλικες
1ο εργαστήριο: 11:00 – 14:00
2ο εργαστήριο: 16:00 – 19:00
Διάρκεια: 3 ώρες

Πώς η τεχνολογία, το design και η συνεργασία ανοίγει προκλήσεις στον σχεδιασμό, τη μηχανική και τη συμμετοχή της κοινότητας; Πώς παντρεύεται η παράδοση με την τεχνολογία και πώς επαναφέρεται η επεξεργασία της πρώτης ύλης και η τέχνη της ύφανσης στις κοινότητες και στις μικρότερες ηλικίες;
Πολλές από τις τεχνικές παραγωγής μαλλιού έχουν παραμείνει ίδιες από τον περασμένο αιώνα. Οι παραδοσιακές τεχνικές που αντιπροσωπεύουν την τοπική πολιτιστική κληρονομιά, και μπορεί να είναι πιο σχετικές από περιβαλλοντική ή κοινωνική άποψη, κινδυνεύουν να χαθούν. Από το πρόβατο στο τελικό προϊόν, θα παρουσιάσουμε τον κύκλο του προβάτινου μαλλιού και τα είδη που συναντάμε στην Ήπειρο. Με τη βοήθεια μηχανημάτων ψηφιακής κατασκευής, θα δημιουργήσουμε τα 3D εργαλεία που θα μας βοηθήσουν στην ύφανση.

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να δουν πώς σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν οι αργαλειοί, ενώ με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου θα πάρουν μαζί τους το δικό τους υφαντό.

Plasmata II Ioannina_Stefania_Strouza_Pamvotis ©Pinelopi_Gerasimou

Ανακαλύπτοντας το μέλλον: Ψηφιακός σχεδιασμός και τοπικά υλικά
23.06.2023 | Δωρεάν συμμετοχή | Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία)
Εκπαιδευτικό εργαστήριο για ενήλικες με βασικές γνώσεις Η/Υ με ενδιαφέρον για τέχνες &design
1ο εργαστήριο: 11:00 – 14:00
2ο εργαστήριο: 16:00 – 19:00
Διάρκεια: 3 ώρες

Πολλοί πιστεύουν ότι η φύση και η τεχνολογία είναι δυο αντίθετες έννοιες. Σε αυτό το εργαστήριο θα ανακαλύψουμε τη σχέση που μπορούν να αναπτύξουν μεταξύ τους, καθώς και τους τρόπους συνύπαρξής τους μέσα από τη δημιουργία μιας διαδραστικής καλλιτεχνικής εγκατάστασης με τη βοήθεια αισθητήρων. Φυσικά υλικά, όπως είναι το χώμα, οι πέτρες ή οι φλοιοί των δέντρων θα τοποθετηθούν σε απλούς γεωμετρικούς σχηματισμούς σε διάφορα σημεία εντός της αίθουσας του εργαστηρίου.

Με τη βοήθεια της γλώσσας προγραμματισμού ανοικτού κώδικα Processing, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα δώσουν ζωή στα φυσικά υλικά, δημιουργώντας διάφορες μορφές διάδρασης μέσα από τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων που θα παραχθούν από τους ίδιους και τις ίδιες. Μηνύματα, ήχοι και κινούμενες εικόνες θα εναρμονιστούν με τη φύση δημιουργώντας ένα τοπίο στο οποίο η φύση και η τεχνολογία γίνονται ένα.

PlásmataII: Ioannina | Συζήτηση
Τι τεχνολογική ανάπτυξη θέλουμε;
23.06.2023 | 18:00-20:00 | Ελεύθερη είσοδος | Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία)

Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Τα οικοσυστήματα καταρρέουν και η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση και οι αλλαγές ριζικές. Το ερώτημα είναι πώς η τεχνολογία μπορεί να γίνει καταλύτης για τη μετάβαση σε μια δίκαιη και συμπεριληπτική ανάπτυξη και ποιος ο ρόλος της τοπικότητας σε μια παγκόσμια περιβαλλοντική καταστροφή. Ο Μηνάς Λιαροκάπης (Ιδρυτής New Dexterity Lab, Πανεπιστήμιο Auckland) και ο Σωτήρης Τσουκαρέλης (ΚοινΣΕπ “Τα Ψηλά Βουνά”) μοιράζονται πρακτικά παραδείγματα ανοιχτών, βιώσιμων και συμπεριληπτικών τεχνολογιών. Συζητούν για τα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες ενός νέου τρόπου παραγωγής όπου τα ρομπότ, οι αυτοματισμοί και η τεχνητή νοημοσύνη συναντούν τον αργαλειό, τον νερόμυλο και το χειροκίνητο σκαπτικό. Η συζήτηση περιστρέφεται επίσης γύρω από τα διάφορα μοντέλα τεχνολογικής ανάπτυξης που υπάρχουν και ποια τελικά υπηρετούν τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Μετά τη συζήτηση, θα ακολουθήσει επίδειξη στη λίμνη του τηλεκατευθυνόμενου πλοιαρίου για τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων. Το πλοιάριο είναι μια ανοιχτή τεχνολογία που σχεδιάστηκε στη Νέα Ζηλανδία από την ομάδα του Μηνά Λιαροκάπη και κατασκευάστηκε στη δημόσια βιβλιοθήκη Κόνιτσας στα πλαίσια του έργου Incultum, από την ομάδα των Ψηλών Βουνών, σε συνεργασία με το P2PLab Ιωαννίνων και τους Tzoumakers, με στόχο να παραμείνει στην περιοχή ως εργαλείο παρακολούθησης των ευαίσθητων υδάτινων οικοσυστημάτων της.

Θα ακολουθήσει χαλαρή συζήτηση και ποτό στον χώρο του Θυμωμένου Πορτραίτου.

Συντελεστές

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Εκτελεστική Διεύθυνση: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Επιμελητική Διεύθυνση: Πρόδρομος Τσιαβός
Επιμελητικός Σύμβουλος: Γιώργος Τζιρτζιλάκης
Συνεργάτις Επιμελήτρια (Νέες Παραγωγές): Δάφνη Δραγώνα
Επιμέλεια Μουσικής, Διεύθυνση Movement Radio: Voltnoi & Quetempo
Επιμέλεια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Χριστίνα Παναγιωτάκου, Βίκυ Γεροντοπούλου
Επιμέλεια Συζητήσεων: Πάσκουα Βοργιά
Σχεδιασμός Έκθεσης: Λουκάς Μπάκας, Ιάσων Πανταζής
Συντονισμός Παραγωγής: Ηρακλής Παπαθεοδώρου
Βοηθός Επιμέλειας Έκθεσης: Κατερίνα Βάρδα
Επικεφαλής Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Παραγωγός: Ειρηλένα Τσάμη
Παραγωγός, Πρόγραμμα Μουσικής: Δήμητρα Χατζηχαραλάμπους
Υπεύθυνη Εκτέλεσης Παραγωγής: Μαριανότα Γιαννάκη
Εκτέλεση Παραγωγής: Γιάννης Ιασωνίδης, Σάββας Παρασκευάς, Δήμητρα Φίνου, Σπυριδούλα Γκεράζη, Μαριάνα Αντζουλάτου
Τεχνικός Διευθυντής: Λευτέρης Καραμπίλας
Αναπληρωτής Τεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Ντόβας
Διεύθυνση Τεχνικής Παραγωγής: Φίλιπ Χιλλς
Tour Technical Manager: Aντώνης Κόκκορης
Σχεδιασμός Φωτισμού, Επικεφαλής Τμήματος Φωτισμού: Κώστας Αλεξίου
Επικεφαλής Τμήματος Ήχου: Αλέξης Πολίτης
Επικεφαλής Τμήματος Μηχανικών Σκηνής: Ιάκωβος Δαρζέντας
Stage Managers: Ναταλία Βορριά, Κατερίνα Κώτσου, Μελίνα Λορκίδη

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών

Οι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν: Μαρία Βαρελά, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Κατερίνα Κομιανού, Μαρία Λουίζου, Αφροδίτη Παναγιωτάκου & Μανώλης Μανουσάκης, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Πάνος Σκλαβενίτης, Στεφανία Στρούζα, Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, Entangled Others, Matthias Fritsch, John Gerrard, Alexandra Daisy Ginsberg, Christian Mio Loclair, Maenads, Matthew Niederhauser & Marc Da Costa, slow immediate, Universal Everything, WordMord.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Plasmata II Ioannina_Afroditi Panagiotakou_Manolis Manousakis_MANA ©Pinelopi_Gerasimou

Διαβάστε επίσης:

“Plásmata ΙΙ: Ioannina”: Η Στέγη ταξιδεύει στην ιστορική πόλη των Ιωαννίνων
“Plásmata ΙΙ: Ioannina”: Η Στέγη ανακοινώνει το πρόγραμμα της διοργάνωσης