H S.G. Art Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γιάννη Γαλανάκη με τίτλο: “Πλανόδιες Εικόνες”, σε επιμέλεια της Δρ. Κατερίνας Πιζάνια.

Ο Γιάννης Γαλανάκης είναι ψηφιακός φωτογράφος, ο οποίος ζει και εργάζεται στα Χανιά της Κρήτης. Πρόκειται για έναν αυτοδίδακτο καλλιτέχνη, έργα του οποίου έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Όλα αυτά τα χρόνια, με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι, οξυδέρκεια στο βλέμμα για το «εδώ και τώρα» και καρδιά ποιητή, συγκεντρώνει χιλιάδες εικόνες, αποσπάσματα ζωής, τα οποία στη συνέχεια μεταμορφώνει στο στούντιό του σε σπουδαία διοράματα, ψηφιακά κατασκευασμένες κινηματογραφικές βινιέτες που αντιστέκονται στην περιγραφή.
 
 
Ο Γαλανάκης δεν είναι ζωγράφος, αλλά η γκαλερί είναι γεμάτη από έργα ζωγραφικής. Με μια πρώτη ματιά, τα έργα μοιάζουν με πραγματικά τοπία∙ όμως, η εικονογραφία τους μεταφέρει τον θεατή στους μαγικούς κόσμους που έχει κατασκευάσει ο καλλιτέχνης – κινηματογραφικές αφηγήσεις όπου το θεωρούμενο ως δεδομένο ανατρέπεται. Τα φυσικά του τοπία φαίνονται αποκομμένα από τους χαρακτήρες του – είτε πρόκειται για ανθρώπους, ζώα ή αντικείμενα – δημιουργώντας έτσι πολύσημους νοητικούς τόπους, στους οποίους η ζωή βιώνεται «αλλιώς».  Παραθέτοντας τα λόγια του ίδιου του καλλιτέχνη: «Αυτό που έχω προσπαθήσει να επιτύχω με τη δουλειά μου μέχρι σήμερα είναι αφ’ ενός να αφηγηθώ –υπαινισσόμενος – μιαν ανοιχτή ιστορία, αφ’ ετέρου να προκαλέσω ένα αισθητικό ενδιαφέρον, προσπαθώντας ταυτόχρονα να εγείρω το “punctum” (κατά Roland Barthes) της φωτογραφίας.»

 
Σαν πρώτη ύλη ο Γαλανάκης χρησιμοποιεί παλαιότερα φωτογραφικά και ζωγραφικά έργα του, εικόνες που έχει συλλέξει εδώ και χρόνια, στις οποίες ανατρέχει διαρκώς, τις οικειοποιείται εκ νέου και τις επεξεργάζεται από την αρχή, δημιουργώντας, έτσι, καινούργιες αφηγήσεις.  Όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, Κατερίνα Πιζάνια:  «Η έκθεση θέτει ενδιαφέροντα ερωτήματα όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο οι κατασκευασμένες εικόνες διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγχρονη εικαστική σκηνή και στο πώς η τροπή αυτή έχει επιφέρει μια αναθεώρηση στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τη σχέση μας με τον χρόνο και τη μνήμη.»