Τα φαντάσματα μπορεί να χάνονται με το φως της ημέρας, όχι όμως και ο φαντασμαγορικός κόσμος της τέχνης, που δημιουργούν πέντε καλλιτέχνες με διαφορετική προέλευση, στον μυστηριακό χώρο του Πύργου Μπαζαίου, κτίσμα του 17ου αιώνα, και στον αγροτικό περίγυρο, στην ενδοχώρα της Νάξου.

Η Ειρήνη Γκόνου και ο Γιώργος Παπαφίγκος από την Ελλάδα, η Manuela Zervudachi από τη Γαλλία, ο Collin-Mura Smith από τις Η.Π.Α. και η Miyuki Kido από την Ιαπωνία ταξιδεύουν στο Νάξο, φιλοξενούνται ένα διάστημα στον Πύργο Μπαζαίου, όπου επεξεργάζονται και αποδίδουν, ο καθένας με τρόπο προσωπικό (ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, εγκαταστάσεις) την ιδέα του φαντάσματος, της ψευδαίσθησης, του ανοίκειου, του φαντασιακού, διαμορφώνοντας με τα έργα τους ένα σύμπαν που ξεγλιστράει από το ρεαλισμό και τη καθημερινή πραγματικότητα, προς την αλληγορία και το συμβολισμό.

Η εμπειρία της διαβίωσης στον παλαιό πύργο, η συναναστροφή με τους ντόπιους, η επαφή με το φυσικό τοπίο του νησιού και τα υλικά στοιχεία που προσφέρει, το φως και ο άνεμος είναι κάποια από τα συστατικά που πλάθονται μαζί με το ταλέντο του καλλιτέχνη και μετουσιώνονται επί τόπου σε έργο, σε in situ εγκατάσταση. Ένα βιωματικό αποτέλεσμα, πρόσφορο σε μεταφυσική και όχι μόνο, προσέγγιση.

Miyuki Kido

Ο πύργος και τα έργα του, τα ερείπια του βυζαντινού μοναστηριού της Καλορίτσας 9ος αι., στην πλαγιά πλησίον, τα μονοπάτια που οδηγούν μέσα σε αγρούς, όπως τα σηματοδοτούν υπαινικτικά οι παρεμβάσεις των καλλιτεχνών, γίνονται κανάλια διαφυγής από το εδώ και τώρα, οθόνες προβολής σκέψεων και συναισθημάτων.

Η έκθεση πλαισιώνεται και συμπληρώνεται με θεατρική παράσταση, παράσταση για παιδιά και βραδιές λόγου.

Οι καλλιτέχνες:

Ειρήνη Γκόνου (GR)

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γλυπτική στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts και στην Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs στο Παρίσι, όπου παρέμεινε για έντεκα συνεχή χρόνια. Έχει πραγματοποιήσει τριάντα ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές συναντήσεις τέχνης στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό σε Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Βέλγιο, Αίγυπτο και Νορβηγία.
Έργα της συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές του Ministère de la Culture της Γαλλίας, Musée Ernest Renan, Tréguier, Γαλλία, στο HCH at Columbia University και στον Ελληνικό χώρο στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Mohamed Ali Research Center, στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, σε Δημοτικές Πινακοθήκες, ιδιωτικά Μουσεία και Ιδρύματα καθώς και σε πολλές σημαντικές ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και διδάσκει σε διάφορα workshops και στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Μπενάκη τις Γραφές της Μεσογείου.

http://irinigonou.gr/

Miyuki Kido (JP)

Γεννήθηκε στη Χιροσίμα και ζει στο Κιότο. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Τέχνης και Σχεδιασμού του Jyoshibi στο Τόκιο. Οι σπουδές της ήταν πάνω στη ζωγραφική, αλλά τώρα ο κύριος τομέας της τέχνης της είναι οι ειδικές εγκαταστάσεις σε χώρους, με υλικά που επιλέγει από τη καθημερινή ζωή και τα ανακατασκευάζει. Όπως λέει η ίδια: “Μερικές φορές μια απλή ενέργεια μπορεί να ανατρέψει εντελώς το βλέμμα μας. Θα ήθελα να δημιουργήσω ένα ιδιαίτερο τοπίο που να επιδρά στη μεταμόρφωση της καθημερινής μας ζωής ανεπαίσθητα αλλά με αποτελεσματικότητα”.

Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές και επιλεγμένες εκθέσεις στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε Φεστιβάλ Τέχνης και σε προγράμματα διαμονής μαζί με άλλους καλλιτέχνες στην Ιαπωνία, τη Φινλανδία, την Αυστρία, την Κορέα, την Ισλανδία, την Ουγγαρία και την Τουρκία.

https://miyuki-kido.culturalspot.org/home

Γιώργος Παπαφίγγος (GR)

Ο Γιώργος Παπαφίγκος γεννήθηκε στον Τύρναβο Λάρισας το 1989. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ (εργαστήριο Γιάννη Φωκά), και μεταπτυχιακό στις Καλές Τέχνες(MA) Royal College of Art – moving image 2016-2018, ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομική έκθεση με τίτλο Reality of Paradox στην Kappatos Gallery, Αθήνα (2015) και σε ομαδικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως οι WIP show, Royal college of art, Battersea, London(2017). Έχει συμμετάσχει σε καλλιτεχνικά residences στη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

http://cargocollective.com/papafigos

Collin Mura-smith (USA)

Ο Collin Mura-smith είναι μισός Γιαπωνέζος και μισός Αμερικάνος. Έλαβε ένα Master of Fine Arts στη Γλυπτική από το Ινστιτούτο Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο και ένα Master of Fine Arts σε Computer Animation από τη Σχολή Εικαστικών Τεχνών της Νέας Υόρκης. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε εκθέσεις στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Καραϊβική, την Ισλανδία, το Μεξικό και τη Νότια Κορέα. Η τεχνογνωσία του Collin περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργική τέχνη για κινηματογραφικές ταινίες, τηλεόραση και κορυφαίες εταιρίες επωνύμων προϊόντων. Σήμερα κατοικεί στο West Orange, στο New Jersey της Νέας Υόρκης με τη σύζυγό του απόγονο των Βίκινγκς, δυο παιδιά με έντονη προσωπικότητα και μια πολύ νευρική γάτα.

http://portfolios.sva.edu/collinmura

Manuela Zervudachi (FR)

Γεννήθηκε στο Λονδίνο, από πατέρα Αλεξανδρινής καταγωγής και μητέρα Ιρλανδέζα. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο Saci Florence το 1982, συνέχισε στη Νέα Υόρκη όπου πήρε Bachelor στις καλές τέχνες στο Parsons School of Design με εξειδίκευση στη γλυπτική. Εγκαταστάθηκε το 1988 στην Pietrasanta της Τοσκάνης, τη Μέκκα της γλυπτικής όπου μαθήτευσε δίπλα στον αναγνωρισμένο γλύπτη Fiore de Henriquez.

Το έργο της αποκαλύπτει θαυμασμό για το ανθρώπινο αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον ενώ διερευνά τις σχέσεις του ανθρώπου με τον οργανικό κόσμο. Έχει εργαστεί διαδοχικά γύρω από συμπαντικά θέματα, το νερό, το σώμα, την αλχημεία.

Μετακόμισε το 1991 με την οικογένειά της στο Παρίσι. Εκθέτει τακτικά στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Στο μεταξύ, συνεργάζεται συστηματικά με εσωτερικούς σχεδιαστές, κηπουρούς τοπίου ή συλλέκτες για τους οποίους δημιουργεί έργα κατόπιν παραγγελίας, παγκοσμίως.

http://manuelazervudachi.com

Επιμελητής: Μάριος Βαζαίος

Οικονομολόγος, απόφοιτος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, με σπουδές στη Γαλλική Φιλολογία, Ιστορία της Τέχνης και Μουσειολογία. Διευθυντικό στέλεχος από το 1990 σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, ανέλαβε παράλληλα από το 2001 τη διεύθυνση του Πολιτιστικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΙΩΝ, έχοντας την ευθύνη της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Νάξου στον οικογενειακό του πύργο στη Νάξο. Το φεστιβάλ σήμερα είναι μια διαπολιτισμική πλατφόρμα που φιλοξενεί Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και περιλαμβάνει εκθέσεις τέχνης, συναυλίες, παραστάσεις θεάτρου και χορού, κινηματογράφο και λόγο.

Βοηθός Επιμελητή: Klaus Pfeiffer

Γεννήθηκε και σπούδασε στη Γερμανία. Ταξίδεψε στην Ελλάδα από το 1965. Εγκαταστάθηκε στη Νάξο από το 1974. Ζει με τη σύζυγό του Marlene στο παλιό βενετσιάνικο κάστρο στη Χώρα της Νάξου, το στούντιο του βρίσκεται τώρα στους πρώην στάβλους του Palazzo Coronello στην ανατολική πύλη του Κάστρου. Το 1980 έγινε πολίτης της Νάξου. ‘Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε περισσότερες από 100 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αφρική και την Ασία.


Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός


Φωτογραφία θέματος: Collin Mura Smith – Red Cloud