Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου για ακόμα μια χρονιά έχει ως στόχο να ενώσει δημιουργικά στην όμορφη τοποθεσία της βόρειας Λέσβου, σημαντικούς μουσικούς από όλο τον κόσμο. Φετινή και ενδιαφέρουσα θεματική της διοργάνωσης, είναι η έννοια της “κάθαρσης”.

Η ιαματική διάσταση της μουσικής,  φαίνεται να απασχολεί και τον σημαντικό Κοσοβάρο κιθαρίστα Petrit Ceku, που συμμετέχει δυναμικά στο φεστιβάλ. Στην σύντομη συζήτησή μας, μιλά με ενθουσιασμό για την μαγεία και τη σημασία της κιθάρας, αλλά και τη λειτουργία της μουσικής ως… “κάθαρση”.


– Αυτό το διάστημα σας συναντάμε στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Πείτε μας περισσότερα για τη συμμετοχή σας. Τι θα παρουσιάσετε στο κοινό;

Προτεραιότητά μου είναι να παρουσιάσω την κιθάρα «φωτισμένη» διαφορετικά. Αυτό το υπέροχο μουσικό όργανο, συνήθως εμφανίζεται στην καθημερινότητά μας στην πιο μοντέρνα του εκδοχή, παρότι είναι στην πραγματικότητα ένα αρκετά παλιό εργαλείο μουσικής. Θεωρώ πως η κιθάρα επηρεάζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τον συνολικό ήχο, όταν παίζει σε «συντροφιά» με άλλα όργανα. Επομένως, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που αυτόν τον χρόνο οι ακροατές της Μολύβου θα έχουν την δυνατότητα να ακούσουν ένα Boccherini Quintet για κιθάρα και έγχορδα, καθώς και μερικά όμορφα δίδυμα με φλάουτο και τσέλο.

– Η θεματική του φεστιβάλ φέτος είναι η «Κάθαρση». Τι συμβολίζει αυτό για εσάς και ποιο το νόημα της κάθαρσης μέσα από τη μουσική;

Όταν οι υπέροχοι καλλιτεχνικοί διευθυντές, μου μίλησαν για το θέμα της «κάθαρσης», βρέθηκα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα φάση «αυτό-αντανάκλασης». Ξεκίνησα να ρωτώ τον εαυτό μου, «Είναι ό,τι κάνω αρκετά αγνό;». Με άλλα λόγια, η ιδέα του φεστιβάλ ήδη είχε αρχίσει να δουλεύει μέσα μου, χωρίς η διοργάνωση να έχει ξεκινήσει ακόμα. Έτσι, είμαι σίγουρος ότι θα έχει μεγάλη επίδραση στο ακροατήριο επίσης!

– Ποιες ήταν οι κύριες επιρροές σας στο ξεκίνημα και ποιοι οι μουσικοί που σας ενέπνευσαν περισσότερο;

Ξεκίνησα να παίζω κιθάρα σε μια ιδιαίτερα μικρή και τρυφερή ηλικία, πρωτίστως επηρεασμένος από τον πατέρα και τον θείο μου. Οι επιρροές που ακολούθησαν ήταν ποικίλες, μα η σπουδαιότερη πηγή έμπνευσης είναι οι διάφοροι συνθέτες και η ίδια η ουσία της μουσικής.

– Πώς φαντάζεστε το μέλλον του προσωπικού σας μουσικού ταξιδιού;

Όταν πρόκειται για τη δουλειά μου, έχω πάντοτε το υπέρτατο ιδανικό κατά νου. Το μόνο που επιδιώκω είναι να φτάσω πιο κοντά στην ιδανική εκδοχή μου. Προς το παρόν βέβαια, μου φαίνεται πως όσο περισσότερο το πλησιάζω, τόσο αυτό απομακρύνεται!


Διαβάστε επίσης:

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου: Η Ιαματική Δύναμη της Μουσικής