Ο νέος μου εικαστικός λόγος είναι ελεύθερα σχεδιαστικός αλλά δομημένος. Από το σχέδιο σε χαρτί αναπτύσσω ένα σχέδιο τρισδιάστατο των διαφορετικών προφίλ. Αισθάνομαι με καινούργιο τρόπο το παλιό μέσα από την παρούσα ματιά, μεταπλάθω τις κλασικές γραμμές στη σύγχρονη πραγματικότητα. Χρησιμοποιώ τα υλικά μου προσδίδοντας στην έκφραση ένα αποτέλεσμα κινούμενης γεωμετρίας. Επιχειρώ να εντάξω σ αυτές τις συνθέσεις όλα τα σχήματα της σκέψης και της ζωής μου που καθορίζουν την ταυτότητά μου, επιλέγοντας αυτό τον απλό αλλά και ταυτόχρονα σύνθετο τρόπο με στόχο να διατηρώ το μέτρο και την ισορροπία. Χρησιμοποιώ «διαφωνίες», αντιθέσεις στη γλυπτική μου. Το άλογο και το έλλογο. Δεν υπάρχει αρμονία, μέτρο, χωρίς αντιφάσεις.

…Δουλεύω αργά. Συχνά χάνω το δρόμο μου σε μακρές αναμονές. Ξαναβρίσκω μέσα σε ένα ξάφνιασμα τον εαυτό μου. Προσπαθώ να επικεντρώνομαι στα «εσωτερικά» μου τοπία και δομώ ένα δικό μου κόσμο, ποιητικό, αναζητώντας νέους τρόπους έκφρασης. Μού αρέσει να βάζω προβλήματα προς επίλυση, να ερευνώ.

…Δουλεύοντας, ανακαλύπτω επιδεξιότητες που δεν φανταζόμουν, όπως όταν «ξαφνικά» όλα όσα οραματιζόμουν βγαίνουν μέσα από τα χέρια μου. Και μέσα από τη μαγεία αυτής της περιπέτειας επιχειρώ να μεταπλάθω όσα με συγκινούν, σε γλυπτική.

…Η Τέχνη είναι συνυφασμένη με το ήθος, τη νοητική και αισθητική ευφυΐα υψηλής στάθμης. Είναι η Ποιητική της ζωής. Ένας καλλιτέχνης πρέπει να μπορεί να μεταπλάθει τη σκέψη και την ομορφιά σε τέχνη, να είναι ικανός να τα «ακουμπά» στη δουλειά του. Κανείς δεν μπορεί να δει αυτά που βλέπει ο ίδιος. Για να ανακαλύψει το πρωτότυπο δικό του, πρέπει να συναντήσει και να ανατρέψει όσα προηγήθηκαν.

…Επιδιώκω μέσα από μια αγωνιώδη έρευνα να ανακαλύπτω κάθε φορά την προσωπική μου εικαστική και φιλοσοφική αλήθεια. Μέσα από τα σχήματα που δίνω στο υλικό μου, ταυτόχρονα σχηματοποιούμαι κι εγώ από αυτό. -Μάρω Μπαρτζίλη, 2018.(απόσπ.).

Η Μάρω Μπαρτζίλη γεννήθηκε στην Αμμόχωστο της Κύπρου το 1950.

Σπουδές: Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών με θέμα Σχέδιο και προπλάσματα ερευνώντας διάφορα υλικά (1984-1987). Εργαστήριο Τέχνης του Βιβλίου της ΑΣΚΤ, με διάκριση (1983 – 1985). Από το 1978 ως το 1983 σπούδασε Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, (Yποτροφία αριστείας ΙΚΥ 1981- 82). Μαθήματα ιστορίας της Τέχνης στη Σορβόννη, Παρίσι (1974 – 1975). Langues Vivantes, Αγγλικά – Γαλλικά – Ισπανικά, Πανεπιστήμιο Aix-en-Provence, Γαλλία (1970 -1971). Αρχειολογία – Επιστήμη Χαρτιού και Μελανιού, Πανεπιστήμιο Καρόλου IV, Πράγα, Τσεχοσλοβακία (1968 – 1970).

Αν τα τρίγωνα δημιουργούσαν έναν θεό, θα του έδιναν τρεις πλευρές. Μοντεσκιέ. –Κ.Ν.Μ. Καζαμιάκης, Αρχιτέκτων, Ιστορικός Αρχιτεκτονικής, Ιστορικός Τέχνης.