Μικρά αφηγήματα για τον κόσμο που μας περιβάλλει είναι τα ζωγραφικά έργα του Δημήτρη Μοράρου, που εκθέτει στην γκαλερί του Black Duck, από 3 έως 22 Μαρτίου.

«Απόηχοι από μακρινές εποχές, μύθοι από την μακρινή Ανατολή, την Αρχαία Ελλάδα και τα βάθη της Χριστιανοσύνης. Αναφορές στα φυτά και τα βότανα από τα βουνά και τις πεδιάδες μέχρι τους κήπους μας, τα ανθοδοχεία και την κουζίνα μας.

Πώς εκφράζουμε την όσφρηση με την εικόνα; Πως εικονίζουμε την ευφορία των αισθήσεων, όταν μας κατακλύζουν ευωδίες; Τα έργα τούτα είναι μικρά αφηγήματα για τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Η μυθολογία έδωσε ονόματα σε φυτά, βότανα και δένδρα. Η Αθηνά χάρισε την ελιά στους ανθρώπους και ο Διόνυσος την άμπελο και τον οίνο. Ο Απόλλων ερωτεύθηκε την Δάφνη και η Γαία την έκανε το γνωστό δένδρο, ο Πάνας την νύμφη Σύριγγα και έγινε η γνωστή Κάλαμος με την οποία παίζει τους σκοπούς του. Η νύμφη Πιτύς έγινε η Κουκουναριά και οι Αίγυρες οι λεύκες. Παλιές ιστορίες που φτάνουν μέχρι σήμερα. Ζωγραφιστές ιστορίες με τεχνική που έρχεται από παλιά.

Μια αφήγηση με αργό ρυθμό απέναντι στον ταχύτατο που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Ρυθμό που μας υπαγορεύει ο γεωγραφικός μας χώρος και που όταν την ακολουθούμε, πάντα καταφέρνουμε να αρθρώσουμε προσωπικό λόγο. Παρά τα χίλια ενάντια», σημειώνει ο Δημήτρης Μοράρος, ενώ η ζωγράφος Φωτεινή Στεφανίδου γράφει για το έργο του καλλιτέχνη: «Αυτός ο ρυθμός των φύλλων λοιπόν επάνω στα κλωνιά, παράξενο τραγούδι που φτιάχνει. Το συνοδεύουν τα πράσινα τα χιλίων λογιών. Πολλές φορές και τα κόκκινα. Και τα άνθη που τόσο απρόβλεπτα ταιριάζουν με τα φύλλα, τα κλαριά, τα αρώματα, την αφή, το όλον. Η συγκίνηση που αναφέρει ο Δημήτρης. Κρυμμένοι θησαυροί αφειδώς δοσμένοι. Να ζωντανεύουν, να τρέφουν, να ομορφαίνουν, να θεραπεύουν, να μας μαθαίνουν τόσα».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 


Ο Δημήτρης Μοράρος είναι από το Βόλο. Γεννήθηκε το 1957. Σπούδασε στην Αθήνα Εφαρμοσμένες Τέχνες με την Χ. Μυταρά και Ζωγραφική ως βοηθός και μαθητής του Γιάννη Τσαρούχη στο Μαρούσι και το Παρίσι (1975-1978). Μελέτησε τη Βυζαντινή Ζωγραφική στις Καρυές του Αγίου Όρους με τον Ιερομόναχο Γεράσιμο. Εργάζεται ως ζωγράφος, χαράκτης και επιμελητής εκδόσεων. Το 1990-1991 έζησε στα Χανιά. Το 1991-2010 έζησε στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα ζεί στον Βόλο. Έχει συμμετάσχει σε 36 ομαδικές εκθέσεις και έχει οργανώσει αρκετές ατομικές εκθέσεις.

Έχει εικονογραφίσει δεκαεπτά βιβλία. Με έργα του εκδόθηκαν πρόσφατα τα βιβλία του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη «Ο έρωτας στα χιόνια», «Ο ξεπεσμένος Δερβίσης» από τις εκδόσεις «Μυγδονία» και «Να είχε ο έρωτας σαΐτες» από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Από το Δήμο Σκιάθου, Ημερολόγιο 2011, για τα 100 χρόνια από την εκδημία του Αλ. Παπαδιαμάντη. Το 2014 τα διηγήματα του Ιωάννη Κ. Τσέγκου, από τις «Εκδόσεις των Φίλων». Έργα του έχουν προσφερθεί για τα Ημερολόγια 2008-9, 2010, 2012, 2013 του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου.