Το βιβλίο περιλαμβάνει 20 κείμενα, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν σε διάφορα έντυπα μέσα (Αυγή, Σύγχρονα Θέματα) ή όπως εκφωνήθηκαν σε ομιλίες. Με αφετηρία τη θεολογική ερμηνεία του Βοκκάκιου για τα δεινά των πανδημιών στη γη, η Τζίνα Πολίτη καταγράφει στα δοκίμια κριτικής του βιβλίου, αμαρτήματα που ενέσκηψαν στον κόσμο και οδήγησαν στη διαφθορά, χωρίς όμως να παραλείπει το αντίδοτο: την αέναη μυθοπλασία, την εύστοχη σάτιρα. Με ευρηματικό και οξυδερκή τρόπο, συνδέει το πεδίο προβληματισμού της πολιτικής φιλοσοφίας, τις σχέσεις ηθικής και εξουσίας και τη συνακόλουθη παρακμή της πολιτείας, με τις θεραπευτικές ιδιότητες της μυθοπλασίας, ως το διαχρονικό εμβόλιο της ανθρώπινης ύπαρξης.
Πολύπλευρο ως προς το περιεχόμενο του, το βιβλίο απευθύνεται σε ανήσυχους αναγνώστες και στους λάτρεις της μυθοπλασίας.

Το πλαίσιο εντός του οποίου τοποθετούνται τα δοκίμια κριτικής αυτού του τόμου, συντάσσεται από δύο κείμενα που τα χωρίζουν επτά αιώνες! Συγκεκριμένα, το Δεκαήμερο του Βοκκακίου και μια σύγχρονη παρωδία βασισμένη στην Έρημη Χώρα του Τ.Σ. Έλιοτ. Πέραν του κοινού θέματος μιας θανατηφόρας πανδημίας, που πρόσθεσε στο λεξικό τον όρο «καραντίνα», ο Βοκκάκιος σημειώνει πως το κακό ενέσκηψε λόγω των δικών μας άνομων, αμαρτωλών συναλλαγών! Στη μακρά διάρκεια αυτών των αιώνων, τίποτα δεν μεσολάβησε ώστε να αλλάξουν τα διεφθαρμένα ήθη μας. Ο Βοκκάκιος, ωστόσο, ελλείψει εμβολίων, μας πρόσφερε έναν άλλο αισιόδοξο τρόπο διαφυγής από το κακό: αυτόν της αέναης μυθοπλασίας.( …Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η Τζίνα Πολίτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Είναι ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου άρχισε να διδάσκει μετά τη μεταπολίτευση. Ως Fellow του Κολεγίου Churchill, δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Βιβλία και μελέτες της πάνω στην αγγλική, στην ελληνική και στη συγκριτική λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1998 τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας και Έρευνας από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Το 2007 έλαβε το βραβείο δοκιμίου των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού Διαβάζω για το βιβλίο της Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών, ενώ το 2011 της απονεμήθηκε το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου της Εταιρείας Συγγραφέων.

Τζίνα Πολίτη

Η Τζίνα Πολίτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Είναι ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου άρχισε να διδάσκει μετά τη μεταπολίτευση. Ως Fellow του Κολεγίου Churchill, δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Βιβλία και μελέτες της πάνω στην αγγλική, στην ελληνική και στη συγκριτική λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1998 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας και Έρευνας” από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Το 2007 έλαβε το βραβείο δοκιμίου των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού “Διαβάζω” για το βιβλίο της “Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών”, ενώ τό 2011 της απονεμήθηκε το Βραβείο “Διδώ Σωτηρίου” της Εταιρείας Συγγραφέων.