Από τότε μέχρι σήμερα, το COSMOTE HISTORY HD έχει αφήσει το δικό του στίγμα, με παραγωγές, συμπαραγωγές και συνεργασίες που έχουν στον πυρήνα τους την ιστορία της χώρας μας, την παράδοση των Ελλήνων και σπουδαίες προσωπικότητες, ανά τους αιώνες.

Αυτό που κάνει το COSMOTE HISTORY HD πραγματικά να ξεχωρίζει όμως, εκτός του εύρους των θεμάτων που καλύπτει, είναι ο τρόπος που επιτυγχάνεται αυτό: Ντοκιμαντέρ, δραματοποιημένες σειρές, συνεντεύξεις και εκπομπές διαπνέονται από έναν σύγχρονο αέρα και αισθητική και απευθύνονται σε όλους – κυρίως, όμως, στους νέους. Οι νέοι τώρα, έχουν ένα τηλεοπτικό κανάλι στους δέκτες τους, που κεντρίζει το ενδιαφέρον τους, που τους προσκαλεί και τους προκαλεί να παρακολουθήσουν με έναν ευφάνταστο κάθε φορά τρόπο, στιγμές από την ίδια τους την Ιστορία.

Η κλασική αρχαιότητα όπως δεν την έχουμε ξαναδεί

Η Κέρος και ο προϊστορικός οικισμός του Δασκαλιού, λογίζεται ως μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, ένας αρχαιολογικός χώρος που άλλαξε τα δεδομένα της ιστορικής σκέψης για την ελληνική αρχαιότητα. Το ντοκιμαντέρ «Κέρος – Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων», μία συμπαραγωγή της COSMOTE TV με το National Geographic παρουσίασε για πρώτη φορά, αυτόν τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο στο κοινό: Μια ιστορική στιγμή, μέσα από την οποία όλοι οι Έλληνες γνώρισαν μία ακόμα σημαντική ψηφίδα της αρχαιότητας.

Την ίδια ώρα, ντοκιμαντέρ, όπως η σειρά «Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι» ή το «Κάθε μέρα στην αρχαία Ελλάδα», αλλά και συζητήσεις, όπως η σειρά «Φιλοσοφία στην πράξη», μιλούν στο κοινό για την ουσία της αρχαίας Ελλάδας, τη σκέψη των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που ενέπνευσε όλον τον σύγχρονο Δυτικό κόσμο και την έκφρασή της στην καθημερινότητα, τότε.

Οι κλεμμένες αρχαιότητες που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλο τον κόσμο, είναι το θέμα της σειράς ντοκιμαντέρ «Τα λάφυρα», ένα θέμα που αγγίζει όλους τους Έλληνες, ενώ η σειρά «Το κάλεσμα των Μαρμάρων», μιλά ειδικά για την αναζήτηση των ελληνικών αρχαιοτήτων τους τελευταίους πέντε αιώνες και τη σημασία της διασποράς τους – ποιος Έλληνας δεν θέλει να είναι ενημερωμένος για όλα όσα έχουν συμβεί αναφορικά με αυτό το θέμα;

Η νεότερη ιστορία, η Επανάσταση και ο 20ός αιώνας

Ειδικό, μεγάλο αφιέρωμα είναι έτοιμο να προβληθεί από το COSMOTE HISTORY HD, με την αφορμή της 200ής επετείου από το ξέσπασμα της Επανάστασης. Έντεκα νέες, πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές και συνολικά πάνω από 100 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος, ενώ ήδη προβάλλεται το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που μιλά για τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, όπως και η σειρά «Τα σύνορα της Ελλάδας». Μάλιστα, οι πρεμιέρες ντοκιμαντέρ που αφορούν στην ελληνική Επανάσταση θα διατεθούν ελεύθερα για όλους, μέσα από το κανάλι της COSMOTE TV στο YouTube.

Ο 20ός αιώνας, που ειδικά στην αρχή του, παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό, είναι το θέμα επίσης σπουδαίων παραγωγών του COSMOTE HISTORY HD. «Ο Μεγάλος Πόλεμος – Μακεδονικό Μέτωπο (1915-1918)», είναι μία σειρά ντοκιμαντέρ που εστιάζει στην εμπλοκή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο «ελληνικό μέτωπο», το τρίτο σημαντικότερο πεδίο στρατιωτικών και πολιτικών εξελίξεων της περιόδου. Πολύ ενδιαφέρουσα και η σειρά «Στα Φτερά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου», όπου ειδικοί αναλυτές εστιάζουν στον ρόλο της αεροπορίας και των αεροπορικών μαχών πάνω από την Ελλάδα, την εποχή εκείνη.

Οι «ξεχωριστές» ιστορίες

Στο COSMOTE HISTORY HD, όμως, ο τηλεθεατής μπορεί να βρει περιεχόμενο που του παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας ή ακόμα και άγνωστες πτυχές πολύ σπουδαίων ανθρώπων. Η σειρά «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη» φωτίζει αυτόν τον σπουδαίο λογοτέχνη, αναφορικά με τον τόπο του, την Κρήτη και τα ταξίδια του. Το ντοκιμαντέρ «Ρωμανιώτες» παρουσιάζει την ιστορία των Ελληνόφωνων Εβραίων των Ιωαννίνων, ενώ η σειρά «Ζευγάρια που έγραψαν ιστορία» μιλά για τον βίο και την πολιτεία εννέα ιστορικών ζευγαριών, η σχέση των οποίων επηρέασε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την ελληνική ιστορία.

Τρία επεισόδια για τις «Πρέσπες της μνήμης», μάς ταξιδεύουν σε αυτή την ιστορική περιοχή της Ελλάδας, όπου εκτυλίχθηκαν γεγονότα κομβικής σημασίας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλα τα Βαλκάνια. Αντίστοιχα, η σειρά ντοκιμαντέρ «Τοπόσημα», με αφετηρία κάθε φορά ένα ιστορικό κτήριο, μιλά για ολόκληρη την εποχή και όσα διαδραματίζονταν τότε. Αλλά και η ιστορία του σπουδαίου αθλητή Σπύρου Χρυσικόπουλου, όπως την διηγείται το ντοκιμαντέρ «Άκρα», αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους.

Στο COSMOTE HISTORY HD παρακολουθούμε επίσης τις εξαιρετικές εκπομπές της «Μηχανής του Χρόνου», με τον δημοσιογράφο Χρίστο Βασιλόπουλο, αλλά και τα «Τρία λεπτα για την ελληνική γλώσσα» αφιέρωμα στην σωστή χρήσης της ελληνικής γλώσσας, δύο σειρές εκπομπών από καταξιωμένους ανθρώπους, με ποιοτικά αποτελέσματα και εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Πέντε χρόνια COSMOTE HISTORY HD

Στα πέντε χρόνια που εκπέμπει πρόγραμμα, το COSMOTE HISTORY HD έχει παράξει περισσότερες από 800 ώρες τηλεοπτικού υλικού, σε περισσότερες από 120 πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές ντοκιμαντέρ. Η ιστορία από την αρχαιότητα έως σήμερα, οι τέχνες και ο πολιτισμός, η επιστήμη και τα σημαντικά ανθρώπινα επιτεύγματα, οι τόποι της Ελλάδας και οι παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας, οι μεγάλες προσωπικότητες του χθες και του σήμερα, στο επίκεντρο της παραγωγής ποιοτικού προϊόντος, που παρακολουθούμε για να μάθουμε, να ενημερωθούμε, αλλά και να ψυχαγωγηθούμε. Διότι, η ιστορία στο COSMOTE HISTORY HD είναι γνώση, αποδοσμένη με τον πληρέστερο τρόπο, από επιστημονική αλλά και καλλιτεχνική άποψη, για να αρέσει σε όλους μας να την παρακολουθούμε. Ήδη επί πέντε χρόνια, έχουμε αγαπήσει την ελληνική ιστορία, όπως ποτέ άλλοτε, δίνοντας στο κανάλι αυτό τη δημοφιλέστερη θέση μεταξύ των ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV