Στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, παρουσιάζεται η έκθεση της Πελαγίας Κυριαζής με τίτλό VIA. Πρόκειται για ένα σύνολο δουλείας της πορεία της, που το αναπτύσσει ξανά με νέο τρόπο.

Η ίδια λέει για τη δουλειά της : Τα μεγάλα σχέδια σε χαρτί, όπως και η χαρακτική και η φωτογραφία, απέκτησαν νέα σημασία για μένα. Ήθελα ένα διάλογο ανάμεσα στη φωτογραφία, τη χαρακτική και την επιφάνεια της εκτύπωσης. Έβαλα τη φωτογραφία στον υπολογιστή και έπαψε να είναι στατική, έγινε κινηματογραφική. Ο υπολογιστής έδωσε κίνηση στην εικόνα.

Από τη στιγμή που είδα τις φωτογραφίες στον υπολογιστή, τις αντιμετώπισα ως ιδέες που έπρεπε να πραγματωθούν σε μια επιφάνεια διαφορετική από της φωτογραφίας, να αποκτήσουν την τραχύτητα της πέτρας με τις έντονες διαφορές άσπρου μαύρου. Μέσα από αυτόν το διάλογο η φωτογραφία μεταμορφώνεται σε χαρακτικό και η χαρακτική σε φωτογραφία˙ γίνεται μια ανταλλαγή ύλης. Η χρήση διαφορετικών υλικών, όπως το γυαλόχαρτο και η εκτύπωση σε φιλμ, μιμείται την ύλη, και προσεγγίζει την ιδέα, του πραγματικού υλικού που θα ήθελα να είναι τυπωμένο, δηλαδή έχει την υπόκωφη λάμψη της πέτρας και τη διαφάνεια του γυαλιού.

H Πελαγία Κυριαζή σπούδασε ζωγραφική, με τον Γ. Μόραλη και τον Δ. Κοκκινίδη, και κεραμική στην ΑΣΚΤ. Στη συνέχεια σπούδασε στη School of Visual Arts και συνεργάστηκε με τον Βασίλη Λαμπρινό στη Νέα Υόρκη, με υποτροφία Fulbright. Έργα της έχουν διακριθεί και τιμηθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς ενώ έχει εκθέσει έργα της σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις σε Νέα Υόρκη, Σικάγο, Ουγγαρία και  Ελλάδα.