Η γκαλερί TinT συμμετέχει στην έκθεση Action Field Kodra 2010 και παρουσιάζει τους Ανδρέα Βούσουρα, Ελένη Ρήγα και …

Έφη Φουρίκη. Η έκθεση με τα έργα των καλλιτεχνών θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου στις 20.00 το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 του μήνα.

Τα έργα του Α. Βούσουρα είναι κυρίως περιβάλλοντα, εγκαταστάσεις και κατασκευές. Η σχέση χρόνου-ύλης και η ατομική-συλλογική μνήμη είναι δύο θέματα που τον απασχολούν συστηματικά.

Στα μεταγενέστερα έργα του, η εγκατάσταση είναι το κέλυφος μέσα στο οποίο συνυπάρχουν η ύλη και το πνεύμα με την μνήμη της ανθρώπινης δράσης. Τα αντικείμενα μετουσιώνονται σε σημεία και σύμβολα, ενώ ποικίλα υλικά που χρησιμοποιεί στα έργα του όπως πίσσα, κερί, βαμβάκι, γυαλί, πανί, ξύλο, σχοινί, μέταλλο, φωτογραφίες, έχουν συχνά εγγεγραμμένη μέσα τους τη φθορά του χρόνου και της ανθρώπινης επέμβασης.

Αντίστοιχα, στη δουλειά της Ελένης Ρήγα, η συνύπαρξη εικονικού και πραγματικού χώρου μέσα από βίντεο, φωτογραφίες και ζωγραφική, δημιουργεί περιβάλλοντα, των οποίων την εμπειρία καλείται να αποκτήσει ο θεατής.

Ο χώρος αποτελεί το κεντρικό θέμα της, και ως φορέας βιωμάτων και αποθήκη αρχειακού υλικού, άρρηκτα συνδεδεμένος με το χρόνο, εμπλέκεται σε μια διαδικασία ανάδειξης του παρελθόντος σε συντελεστή συνείδησης.

Τέλος, η Έφη Φουρίκη ερευνά απλά φαινόμενα, που τα απομονώνει και τα διαφοροποιεί με λιτές, προσεκτικές επεμβάσεις.

Αναζητά και εντοπίζει την ποίηση και τη μαγεία σε εικόνες καθημερινές, που τις αποστασιοποιεί ή τις προβάλλει με ιδιαίτερο τρόπο. Την ενδιαφέρει η δημιουργία μίας καλειδοσκοπικής αίσθησης ή αλλού μιας ψευδαίσθησης, όπως όταν επεμβαίνει σε έναν συγκεκριμένο χώρο με καθρέφτες.

Χρησιμοποιεί στα έργα της συνήθη και απλά μέσα, όπως νερό, φως, ήχο, καθρέφτες γυαλιά. Ο θεατής συχνά προσκαλείται να επέμβει και να διαφοροποιήσει το έργο, που μεταλλάσσεται απρόβλεπτα και ανεξέλεγκτα.