Η μουσική σκηνή Αθηνά Live του Γιώργου Φακανά παρουσιάζει τον Pat Martino έναν από τους πιο αυθεντικούς, βασισμένους στην jazz κιθαρίστες της δεκαετίας του

’60. Ο Pat Martino έκανε την επιστροφή του στη μουσική, μετά από μια εγχείρηση στον εγκέφαλο όπου έχασε τη μνήμη του, καθώς και την ικανότητά του να παίζει.

Του πήρε χρόνια, αλλά τελικά ανέκτησε την ικανότητα του στην κιθάρα, (κυρίως ακούγοντας παλαιότερες ηχογραφήσεις του), αγγίζοντας και πάλι την κορυφή στο είδος του.

Ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά σε ηλικία 15 χρονών. Από τότε  που έπαιξε τις πρώτες του νότες, αναγνωρίστηκε σαν ένας από τους πιο βιρτουόζους κιθαρίστες της Jazz.

Με τον ξεχωριστό «παχύ» του ήχο, είναι αναμφίβολα ένας μουσικός με υψηλή τεχνική, ενέργεια και ψυχή.

Πρώτη του επιρροή ο πατέρας του, που τραγουδούσε σε τοπικά club, τον οποίο πάντα θαύμαζε και προσπαθούσε να εντυπωσιάσει.

Αυτός του ο θαυμασμός του έδωσε την ώθηση να δει σοβαρά τη δημιουργική του τάση, όπως λέει ο ίδιος.

Ξεκίνησε παίζοντας σε rock σχήματα, αλλά σύντομα μετακόμισε στο Harlem για να βυθιστεί περισσότερο στη soul jazz.

Στα 20 του δημιουργεί το δικό του group και βγάζει το πρώτο του album “Strings” με την εταιρεία Prestige Records.

Ακολουθεί μία σειρά ηχογραφήσεων (El Hombre, East, Baiyina, Desperado, Joyous Lake κλπ).

Το 1976 γίνεται η διάγνωση του προβλήματος της υγείας του, που αποτέλεσμα είχε την απώλεια της μνήμης του ενώ το 1987 μετά από έναν τεράστιο αγώνα επιστρέφει στη μουσική σκηνή με ένα cd που ηχογραφήθηκε live και είχε τον τίτλο «The Return».

Ακολούθησαν πολλές δισκογραφικές δουλειές (Interchange, Nightwings, The Maker, Stone Blue, Live at Yoshi’s κλπ )

Εκτός από τη μουσική του δεινότητα, πολύ διαδεδομένη είναι και η φήμη του σαν εκπαιδευτικός.

Οι μουσικοί συρρέουν από παντού για να τους μεταδώσει εκτός από τις μουσικές του γνώσεις, τη φιλοσοφία ενός ανθρώπου που αντιμετώπισε και ξεπέρασε τεράστια προβλήματα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του “HERE and NOW”. Πρόκειται για την αυτοβιογραφία του η οποία γράφτηκε με τη συνεργασία του Pat Martino και του συγγραφέα του βιβλίου “Jaco”, Bill Milkowski.

Το βιβλίο περιέχει προσωπικές εμπειρίες του Pat Martino, συνεντεύξεις από πολλούς γνωστούς κιθαρίστες καθώς επίσης και πολλές φωτογραφίες.

Στο ΑΘΗΝΑ΄ Live έρχεται για δεύτερη φορά δίνοντάς μας την ευκαιρία να απολαύσουμε και πάλι από κοντά έναν πραγματικό θρύλο στην κιθάρα.

 Μαζί του παίζουν: Pat Bianchi (Hammond-B3) και Shawn Hill (drums).