Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συνταγματολόγος και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Κασιμάτης, ο ποιητής και συγγραφέας Τριαντάφυλλος Σερμέτης, ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Μαράτος και ο Ανδρέας Ζερβάκης διαχειριστής της σελίδας «Φίλοι Μίκη Θεοδωράκη».

Το βιβλίο προλογίζουν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Τριαντάφυλλος Σερμέτης. Συντονίζει η Χρύσα Αριάδνη Κουσελά. Θα ακολουθήσει συζήτηση και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Το βιβλίο θα διανεμηθεί δωρεάν.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο µέρος παρατίθεται το πόνηµα της συγγραφέως «Μίκης Θεοδωράκης, Διάλογοι στο Λυκόφως: Συνοπτική παρουσίαση» το οποίο είχε εκδοθεί το 2016 και εξαντλήθηκε και το προλογίζει ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης. Το δεύτερο µέρος αποτελείται από πέντε άρθρα της συγγραφέως για το βιβλίο του Μίκη Θεοδωράκη «Μονόλογοι στο Λυκαυγές» και στο τρίτο μέρος παρουσιάζεται η νέα φιλοσοφική και πολιτική πραγµατεία του Θεοδωράκη «Μονοπάτι προς το µέλλον», η οποία συµπεριλαµβάνεται αυτούσια μαζί με την ανάλυση της συγγραφέως. Το βιβλίο προλογίζει ο ποιητής και συγγραφέας Τριαντάφυλλος Σερμέτης, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του Μίκη, όπως εκφράζεται στην επιστολή του η οποία συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο.

http://anastasiavoulgari.gr/

Ο Μίκης Θεοδωράκης γράφει στον πρόλογό του

«Και εγένετο φως!

Η εξαίσια δουλειά που έγινε από την Αναστασία Βούλγαρη πάνω στο βιβλίο µου «Διάλογοι στο Λυκόφως» προβάλλοντας συνοπτικά την πεµπτουσία της φιλοσοφίας µου για τη ζωή, την κοινωνία, την πολιτική και τον πολιτισµό και πάνω απ’ όλα για την Ελλάδα, θεωρώ ότι βοηθάει αποτελεσµατικά την κατανόηση της στάσης µου µέσα στον σύγχρονο κόσµο και προ παντός µέσα στη σηµερινή Ελλάδα.

Δεν µπορώ να ξέρω τις σκέψεις και τις ιδέες που επικρατούν µέσα στο ανώνυµο πλήθος των Ελλήνων, όµως ανάµεσα σε µένα και στους επώνυµους όλων των ειδικοτήτων, υπάρχει χάος. Δεν έχω τίποτα το κοινό µαζί τους. Ανήκουµε σε διαφορετικούς κόσµους. Και έτσι εξηγείται η σχιζοφρένεια µε την οποία αντιµετωπίζοµαι στη χώρα µου. Δηλαδή, ταυτόχρονα µίσος και αγάπη, εκτίµηση και περιφρόνηση, αποδοχή και απόρριψη κλπ.

Γι’ αυτό, η συνοπτική και ανάγλυφη προβολή των ιδεών µου όπως προβάλλονται από το κείµενο της Βούλγαρη, έχει για µένα τεράστια σηµασία. Ακριβώς γιατί βοηθάει το πλατύ κοινό να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτό το χάος που µε ακολουθεί από τη στιγµή της πρώτης µου κοινής προσπάθειας και της πρώτης πνευµατικής µου δηµιουργίας έως σήµερα, δηλαδή της µεγάλης αποδοχής από τον ανώνυµο λαό και της απόλυτης απόρριψης από µέρους των επωνύµων και κυρίως των εξουσιαστών παντός είδους.

Για τους λόγους αυτούς, θεωρώ την διάδοση του νέου βιβλίου µου (καθώς και εκείνου που θα ακολουθήσει µε τίτλο «Μονόλογοι εις εαυτόν») ως την τελική προσπάθεια της ζωής µου να φύγω από αυτόν τον κόσµο µε την συνείδησή µου ήσυχη. Είναι για µένα απόλυτη ανάγκη, να προβληθούν οι λόγοι και οι αιτίες που οδήγησαν όλους αυτούς να προσπαθούν (και δυστυχώς να καταφέρουν τελικά) να πνίγεται η φωνή µου, να διαστρεβλώνεται η σκέψη µου, να εκµηδενίζεται η πολιτική µου στάση, να απαγορεύεται το µουσικό µου έργο, να αγνοούνται οι πάσης φύσεως ιδέες και απόψεις µου και η όλη στάση µου, ακόµα και όταν κατά κοινή οµολογία βοήθησαν την πρόοδο του λαού µας και της χώρας µας, όπως το Κίνηµα των Λαµπράκηδων, η Πολιτιστική Άνοιξη του ’60, η ίδρυση του Πατριωτικού Μετώπου και γενικά ο αγώνας µου κατά της χούντας.

Μπορεί απ’ τη µια µεριά να µε γεµίζει µε υπερηφάνεια το γεγονός ότι ένας ξένος λαός και δη ο γερµανικός, εκτιµά τόσο πολύ το έργο και τις ιδέες µου, ώστε να ιδρύεται στο Βερολίνο η Theodorakis Academy, µια Ακαδηµία που θα µελετά, θα αναλύει και θα προβάλλει το έργο µου συνολικά, δηλαδή τόσο το µουσικό όσο και το πνευµατικό-ιδεολογικό, την ώρα που στην χώρα µου η τάξη των επωνύµων πάσης φύσεως το αγνοεί είτε το γνωρίζει και το φιµώνει. Δηλαδή να µε τιµούν οι ξένοι και η επίσηµη Ελλάδα να προσπαθεί να µε προσβάλει.

Αυτό το µαύρο πέπλο που σκεπάζει τη ζωή µου, θα πρέπει να κοπεί µε το µαχαίρι, όπως ο Γόρδιος Δεσµός. Και το µαχαίρι αυτό είναι η ενηµέρωση του ελληνικού λαού για τα πραγµατικά αίτια που δεν είναι άλλα παρά οι ιδέες µου, όπως περιγράφονται µε σαφήνεια στα βιβλία που προανέφερα. Γι’ αυτό καλώ τους φίλους µου και όσους αγαπούν το έργο µου να ενηµερωθούν και να ενηµερώσουν, ώστε να διαλυθεί αυτή η οµίχλη που µε σκεπάζει και µε πνίγει.

Μίκης Θεοδωράκης
Αθήνα, 12.9.2016