Το Θέατρο της Έλενας Πέγκα είναι ένα βιβλίο που προβαίνει σε κριτική παρουσίαση του συνόλου των θεατρικών έργων της συγγραφέως από το 1990 έως το 2014.

Με έναν πρωτότυπο τρόπο οι παραστάσεις των έργων παρουσιάζονται αυτόνομα μέσα από ένα λεύκωμα γεμάτο αναμνήσεις από την προετοιμασία και την παρουσίαση των παραστάσεων και τις ερωτήσεις που γεννήθηκαν στη θεατρολόγο και συγγραφέα του βιβλίου Ουρανία Αναγνώστου, η οποία μέσω της κριτική της αποτιμά τη σχέση όλων αυτών των έργων. Η κριτική της θεατρολόγου αναπτύσσεται γύρω από σύγχρονους προβληματισμούς που χαρακτηρίζουν τη θεματική των θεατρικών έργων. Ο τρόπος που ο σημερινός άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, η σύγχρονη γυναικεία και ανδρική ταυτότητα, οι σχέσεις των δύο φύλων, οι εθνικές ταυτότητες και η λειτουργία του χρόνου και της μνήμης είναι οι κεντρικοί άξονες της κριτικής.

Όσο για τη μορφή της παρουσίασης; Η θεατρολόγος θέτει στη συγγραφέα ερωτήσεις ενώπιων του κοινού. Στη συνέχεια η X Έλενα Πέγκα απαντά στα ερωτήματα με τη βοήθεια προβολής εικόνων (σχετικών με τη θεατρική της πορεία), ενώ αποσπάσματα από τα έργα της διαβάζει ο καταξιωμένος ηθοποιός Τάκης Χρυσικάκος. Την παρουσίαση προλογίζει ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος της Θεατρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντρέας Δημητριάδης.

 


Διαβάστε επίσης: Το θέατρο της Έλενας Πέγκα – Ουρανία Αναγνώστου
Θα πεθάνω αν πεθάνεις στο θέατρο Αυλαία