Με αφορμή τα τριάντα χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία» κατά τα οποία διάνυσε μια πορεία συνεχούς δράσης, έρευνας και πειραματισμού γύρω από την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση και την αντιαυταρχική εκπαίδευση θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου H γοργόνα με το παπιγιόν. Η τέχνη και ο ακτιβισμός στην παιδαγωγική για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το βιβλίο αφορά την πορεία από τη θεωρία στην πράξη και από την πράξη στη θεωρία σχετικά με την χρήση της καλλιτεχνικής έκφρασης ως μεθοδολογικού εργαλείου για την κοινωνική συμπερίληψη παιδιών από περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες.

Στην παρουσίαση θα παρευρεθούν οι συγγραφείς Αναστασία Βαφέα (παιδαγωγός) και Αναστασία Χουντουμάδη (εκπαιδευτική ψυχολόγος) και θα μιλήσουν οι :

Γιάννης Παντής, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού
και ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης , Αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων, Μεταναστών Προσφύγων και Δημοτικής Αποκέντρωσης

Συντονίζει ο Κώστας Λιβιεράτος.

Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι: Μανώλης Γιούργος, Ευγενία Μαλαχία και Καλλιόπη Οικονομοπούλου.


Η Αναστασία Χατζηστεφάνου-Βαφέα είναι εκπαιδευτικός. Σπούδασε Παιδαγωγωγικά στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία στην Αθήνα και Γαλλικό Πολιτισμό στο Παρίσι. Το 1975 ίδρυσε μαζί με άλλους δασκάλους το πειραματικό αντιαυταρχικό ιδιωτικό σχολείο Το Εργαστήρι. Από το 1987 είναι ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης Σχεδία, μη κερδοσκοπικού φορέα ο οποίος έχει ως κύριο αντικείμενο την έρευνα-δράση γύρω από τα ζητήματα της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού με βασικό μεθοδολογικό εργαλείο την τέχνη. Έχει σκηνοθετήσει την ταινία Ο Χαρούμενος Εφιάλτης, που αφορά την αισθητική αγωγή των παιδιών. Έχει γράψει άρθρα και έχει συντονίσει εκδόσεις για την προώθηση της ισότητας των δικαιωμάτων στην εκπαίδευση.

Η Αναστασία Χουντουμάδη, PhD., είναι συνεργάτης της Σχεδίας από το 1992. Γεννήθηκε στην Κηφισιά Αττικής και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Oregon των ΗΠΑ. Δίδαξε Εκπαιδευτική και Αναπτυξιακή Ψυχολογία στο Deree College από το 1978 ως το 2010. Η πρώτη παιδική ηλικία καθώς και η εξέλιξη της ψυχολογίας της μητρότητας αποτελούν τα βασικά ερευνητικά της ενδιαφέροντα, με ιδιαίτερη έμφαση στις διαπολιτισμικές τους πτυχές. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι συγγραφέας βιβλίων και άρθρων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.