Παρουσιαστές οι καθηγητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας Ευριπίδης Γαραντούδης και Λάμπρος Λιάβας. Τη φωνή της Καλαβρίας και της Πούλιας θα μας μεταφέρουν ο Bruno Traclò, o Salvino Nucera και ο Roberto Aprile.

Η εκλεκτή ερμηνεύτρια Αλίκη Καγιαλόγλου θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο και θα ερμηνεύσει τραγούδια της Απουλίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο «Με τη φτερούγα του ταξιδιού», Τα ημερολόγια της Πούλιας και της Καλαβρίας από το 1994 μέχρι το 2015, είναι ένα ντοκουμέντο πολιτισμού που ταξιδεύει τον αναγνώστη σ’ έναν κόσμο μοναδικό, μυστηριακό, στις κρύπτες και στις βραχώδεις εκκλησιές του Σαλέντο, στα χωριά αετοφωλιές του Ασπρομόντε στην Καλαβρία, στην ποίηση μιας γλώσσας ελληνικής πανάρχαιας και στους ανθρώπους που την μιλούν, στις περιπέτειες μιας πολύχρονης και πολύμοχθης έρευνας της φιλολόγου συγγραφέως Φωτεινής Καϊμάκη. Έργο μνήμης για τις τωρινές και τις επόμενες γενιές.

Η συγγραφέας

Η Φωτεινή Καϊμάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε Φιλολογία. Δίδαξε σε Αλεξανδρούπολη, Λαμία και Αθήνα. Είναι μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας, με πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις. Τα τελευταία δεκατρία χρόνια ασχολείται με τον ελληνόφωνο πολιτισμό της Κάτω Ιταλίας. Η έρευνά της στην Καλαβρία και το Σαλέντο είχε αποτέλεσμα την έκδοση του τόμου “Ελληνόφωνη Καλαβρία” (2003, 400 σελίδες, με 340 φωτογραφίες και 90 ποιήματα) και του δίτομου έργου “Η Ελλάδα του Σαλέντο” (με 1.200 φωτογραφίες και καταγραφή του εκεί αρχαίου, βυζαντινού και νεότερου πολιτισμού, με χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού). Με το ίδιο θέμα έχει δώσει πολλές διαλέξεις, ενώ δημιούργησε και ένα σχολικό μουσικό συγκρότημα που έδωσε πολλές συναυλίες με γκρεκάνικα τραγούδια.