Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκθεση «Κατακλυσμοί» του Δαυίδ Μπενφοράδο που παρουσιάζεται σε επιμέλεια της Ελένης Βαροπούλου από τις 5 Μαΐου έως τις 5 Αυγούστου 2022 και αφορά ένα συνολικό σώμα δουλειάς που απασχολεί τον καλλιτέχνη τα τελευταία χρόνια.

Το βράδυ της παρουσίασης θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην ομότιτλη έκθεση από την επιμελήτρια Ελένη Βαροπούλου. Ο καλλιτέχνης Δαυίδ Μπενφοράδο θα είναι επίσης παρών.

Ο Δαυίδ Μπενφοράδο είναι κατεξοχήν καλλιτέχνης της διαδικασίας, συμπορεύεται με τον χρόνο και γίνεται ο ίδιος δέκτης και πομπός της εσωτερικότητας των πραγμάτων αποτυπώνοντας στον καμβά με πνευματικότητα την αλήθεια του.

«Πιστεύω ότι, συνειδητά ή όχι, ξέρω την απάντηση στο τι χρειάζεται ένας πίνακας για να «δουλέψει» κι αυτό σχετίζεται με αυτό που ονομάζω παρουσία. Συχνά, είναι θέμα αναζήτησης μέσα μου, να ψάξω, να συνδεθώ με μια διάθεση ή ανάμνηση… Με το που βάζω το χρώμα και το έργο αρχίζει να αναπτύσσεται, μπορεί να «θέλει» κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που θέλω εγώ ή απ’ αυτό που πίστευα ότι θα ήταν σωστό. Τότε η διαδικασία απαιτεί να κοντοσταθώ και να αδράξω τη στιγμή που εγώ ο ίδιος γίνομαι όχημα για το ζωγραφικό έργο.» Δαυίδ Μπενφοράδο, απόσπασμα από την έκδοση «Κατακλυσμοί»

Η επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Βαροπούλου, γνωστή θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου και τέχνης, μεταφράστρια, δοκιμιογράφος και ακαδημαϊκός με σημαντικές συνεργασίες και θέσεις ευθύνης στον χώρο του πολιτισμού, έχει συνεισφέρει δύο κείμενα στην έκδοση ενώ ο διεθνής επιμελητής, συγγραφέας, μελετητής και αρθρογράφος με έδρα το Βερολίνο, Γιουρριάαν Μπένσχοπ, έχει συνεισφέρει μία εκ βαθέων συζήτηση με τον Δαυίδ Μπενφοράδο σχετικά με την πρακτική και το βίωμά του.

«Ένα κόκκινο του Μπενφοράδο καταλαμβάνει το τελάρο με την απολυτότητα μονοχρωμίας, συγχρόνως όμως αποτελεί και πηχτό φόντο πάνω στο οποίο ξεπηδούν ίχνη, αυθύπαρκτες κηλίδες, κρατήρες ή ρωγμές διακόπτοντας το συνεχές του χρώματος και ξενίζοντας το βλέμμα με τη διφορούμενη υφή τους. Στους τελευταίους πίνακες του καλλιτέχνη, το χρώμα εκτοπίζει κάθε ίχνος στατικότητας.» Ελένη Βαροπούλου, απόσπασμα από την έκδοση «Κατακλυσμοί».

Την βραδιά παρουσίασης της έκδοσης επιμελείται η Κωνσταντίνα Σουλιώτη, ανεξάρτητη επιμελήτρια και παραγωγός εκθέσεων.

Λεπτομέρειες έκδοσης:
Σχεδιασμός: Studio Lialios Vazoura
Εκτύπωση: Τυπογραφείο Γ. Κωστόπουλος Α.Ε. – Γραφικές Τέχνες
Εκδότης: Cube Art Editions, Αθήνα

Δαυίδ Μπενφοράδο

Ο Δαυίδ Μπενφοράδο γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική/εγκαταστάσεις στο Brandeis University των ΗΠA δίπλα στους Graham Campbell, Susan Lichman, Tom Bills και Enrico Gatson. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τέχνων της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη δίπλα στον Akos Birkas. Έζησε για 17 χρόνια σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης όπως Λονδίνο, Βερολίνο, Φλωρεντία αλλά και στη Σύρο. Τον Σεπτέμβριο του 2020 μετακόμισε στην Αθήνα με την οικογένεια του.

Ο Μπενφοράδο έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και πρότζεκτ, όπως στο Μουσείο Φρυσίρα στην Αθήνα, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο και στο Εβραϊκό Μουσείο Βερολίνου. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου, στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και έχει συνεργαστεί με το Ίδρυμα Ελπίς (Fondazione Elpis) για την υλοποίηση ατομικής έκθεσης στην Τρατάλια της Σαρδηνίας.

Με την Kourd Gallery συνεργάζεται από το 2014. Η έκθεση «Κατακλυσμοί» είναι η τρίτη ατομική έκθεσή του με την γκαλερί.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Δαυίδ Μπενφοράδο, Πράσινο Κίτρινο 2018-19, λάδι σε λινό, 36 x 136 εκ. (λεπτομέρεια)

Διαβάστε επίσης:

Δαυίδ Μπενφοράδο – Κατακλυσμοί: Έκθεση στην Kourd Gallery