Η έκθεση «Κατακλυσμοί» είναι η τρίτη ατομική έκθεση του Μπενφοράδο στη γκαλερί Kourd, με την οποία συνεργάζεται από το 2014.

Η επιμελήτρια Ελένη Βαροπούλου αναφέρει σχετικά με την έκθεση:

«Στην Γκαλερί Kourd, οι πίνακες του Μπενφοράδο εκτίθενται χωρισμένοι σε δύο ενότητες, σε ένα δίπτυχο που συγκροτήθηκε με βάση χρωματικά κριτήρια και με γνώμονα το πέρασμα από το σκοτάδι στο φως. Το φως χρησιμεύει στον ζωγράφο ως συνεκτικός κρίκος στα παλίμψηστα τα οποία ο ίδιος επεξεργάζεται, τοποθετώντας επάλληλα στρώματα από χρώμα και απλώνοντας λαζούρες στον μουσαμά. Με τη βοήθεια του φωτός, διαμορφώνονται οι σχέσεις ανάμεσα στα μέρη και το Όλον αλλά και αποκτάει υπόσταση ο ρυθμός της χειρονομίας, της πινελιάς, των επεμβάσεων που εγγράφονται από την μιαν άκρη του καμβά στην άλλη. Το φως αραιώνει την πυκνή, αδιαπέραστη μάζα του χρώματος, τις ματιέρες, επεμβαίνοντας, πότε πότε, υπέρ της διαφάνειας. Ρυθμίζει τις ακολουθίες και τα κοντράστα των χρωμάτων. Διευθετεί τα informel στοιχεία και το Fluidum επάνω στον μουσαμά έτσι ώστε το βλέμμα του θεατή, ακολουθώντας τις φωτεινές κηλίδες, όχι μόνο να μην αποπροσανατολίζεται, καθώς περιοδεύει ανάμεσα σε μη ιεραρχημένες δομές ή στο πολυεστιακό ζωγραφικό πεδίο, αλλά να συναρμολογεί νοητικά μια φωτεινή διαδρομή. Το φως είναι, επίσης, αυτό που οδήγησε κι εμένα, ως επιμελήτρια της έκθεσης, να ομαδοποιήσω τα έργα με βάση τη φωτεινότητα ή την σκοτεινότητα τους

Στις εκθέσεις περιλαμβάνονται καμβάδες που αποπνέουν μια τέτοια αίσθηση τοπίου ώστε ο θεατής να νομίζει ότι αντικρύζει φυσικά φαινόμενα ή υπερφυσικές πραγματικότητες. Η εντύπωση του είναι ότι βλέπει εικόνες με ουρανούς και θύελλες, εκρήξεις και τρικυμίες, δάση, σπηλιές και καταρράκτες».

Δαυίδ Μπενφοράδο

Ο Δαυίδ Μπενφοράδο γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική/εγκαταστάσεις στο Brandeis University των ΗΠΑ, μαθητεύοντας δίπλα στους Graham Campbell, Susan Lichman, Tom Bills και Enrico Gatson. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη δίπλα στον Akos Birkas. Έζησε για 17 χρόνια σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης όπως Λονδίνο, Βερολίνο, Φλωρεντία αλλά και στη Σύρο. Τον Σεπτέμβριο του 2020 μετακόμισε στην Αθήνα με την οικογένειά του.

Ο Μπενφοράδο έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, πρότζεκτ και περφόρμανς. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται οι εκθέσεις “Εκλεκτικές Συγγένειες Ευρωπαίων Καλλιτεχνών” στο Μουσείο Φρυσίρα στην Αθήνα και “Η Ποίηση της Μνήμης” στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο. Έχει συμμετάσχει στο “KunstAutomat” πρότζεκτ στο Εβραϊκό Μουσείο Βερολίνου το 2015 και το 2016.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου, την πρώτη το 2010 με τίτλο “Ταξίμι στο Μαγικό Χαλί” και τη δεύτερη το 2014 “Μεταξύ Ήχου και Σιωπής”. Με τον ίδιο τίτλο παρουσίασε το 2015 τα έργα του στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και παράλληλα στην γκαλερί Kourd.

Το 2021, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ελπίς (Fondazione Elpis), πραγματοποίησε ατομική έκθεση “Da Terra e de Bentu” στο Τραταλίας της Σαρδηνίας.

Με την γκαλερί Kourd συνεργάζεται από το 2014 όπου έχει πραγματοποιήσει 3 ατομικές εκθέσεις: το 2014-2015 μαζί με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος “Μεταξύ Ήχου και Σιωπής,” και το 2018 “Γίδες and the Abstract Truth”, σε επιμέλεια της Ελένης Βαροπούλου.

Τον Νοέμβριο του 2021 συμμετείχε στην ομαδική έκθεση “A Grammar of Gestures” με επιμέλεια του Jurriaan Benschop.

Η έκθεση «Κατακλυσμοί» σε επιμέλεια της Ελένης Βαροπούλου είναι η τρίτη ατομική έκθεση του Δαυίδ Μπενφοράδο στην γκαλερί Kourd.

Κεντρική εικόνα θέματος: Λεπτομέρεια του έργου Λωτός 2019, λάδι σε λινό, 200 x 200 εκ.