Η σχέση της τέχνης με την πολιτική αποκαλύπτεται μέσα από τη μεγάλη αναδρομική έκθεση, αφιερωμένη στο έργο του Παντελή Λαζαρίδη, που εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη την Τρίτη  2 Δεκεμβρίου.

Έχοντας τον χαρακτηριστικό τίτλο Parkour : Στάσεις ,Παραβάσεις  και Ελιγμοί ,υπονοεί την διαρκή διακινδύνευση και την περιπετειώδη  κινητικότητα στη Δημόσια  σφαίρα. Πραγματοποιείται τρία χρόνια μετά την τελευταία ατομική του έκθεση στην Αθήνα  (Γκαλερί Αντωνοπούλου,2005) και δύο χρόνια μετά την έκδοση από το Μουσείο Μπενάκη του τόμου Παντελής Λαζαρίδης : Διαπραγματεύσεις του Εφήμερου που είναι αφιερωμένος στο έργο του.

Η έκθεση με το καλλιτεχνικό έργο του γνωστού Καθηγητή της Αρχιτεκτονικής και εικαστικού, περιλαμβάνει έργα ζωγραφικά και πλαστικά, συναρμογές- assemblages, περιβάλλοντα, κατασκευές και εγκαταστάσεις, ηχοαντιδράσεις, ψηφιακά έργα μεγάλων διαστάσεων, ηχοκατασκευές,  βιντεοκατασκευές, happenings,  καθώς και εργαστήριο στο οποίο θα προτείνεται η διαδραστική σχέση με τον θεατή-πολίτη και θα παρέχεται η δυνατότητα δημιουργικών δράσεων.

Τα 250 περίπου έργα που παρουσιάζονται, στο ισόγειο και το αίθριο του κτιρίου της οδού Πειραιώς, καλύπτουν μια περίοδο σχεδόν πενήντα ετών, από το 1961 έως σήμερα. Τα θέματα, οι τρόποι και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται εκφράζουν , αν και με άλματα, χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πρωτοπορίας αυτών των περιόδων, αλλά και την  περίπλοκη προσωπική διαδρομή του Παντελή Λαζαρίδη στα  πεδία της καλλιτεχνικής, της ακαδημαϊκής  και της πολιτικής δραστηριότητας .

Στο πλαίσιό της έκθεσης, αρθρωμένες γύρω από τα ζητήματα που θέτει το έργο του Λαζαρίδη, προβλέπονται αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις. όπως η Ημερίδα-Συμπόσιο με αντικείμενο Το πολιτικό στην σύγχρονη Τέχνη,που οργανώνει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , η μουσική εκδήλωση με θέμα H  εικόνα στη Μουσική μια συναυλία με τον διεθνή πιανίστα Γιώργο – Εμμανουήλ Λαζαρίδη με έργα Schumann ,Granados, Mussorgsky  και Λαζαρίδη , όπως επίσης, ηχητικές παρεμβάσεις-περφόρμανς του φωνητικού συνόλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει το Μουσείο Μπενάκη .

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης και του πολυσέλιδου καταλόγου που την συνοδεύει έχει η ιστορικός τέχνης, Έφη Στρούζα.