Παρατείνεται, λόγω μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών, μέχρι τις 29 Μαρτίου η έκθεση Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 / Κοστούμια – Σκηνικά / Τιμή στους Εθελοντές που φιλοξενείται στην Εθνική Γλυπτοθήκη (Πάρκο Γουδή).

Η έκθεση, που προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον του κοινού αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια, διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και την Εθνική Γλυπτοθήκη – Εθνική Πινακοθήκη / Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.

Άνοιξε τις πόρτες της στις 8 Ιουλίου και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό για τρεις ακόμη μήνες (αρχικά η διάρκεια της έκθεσης ήταν προγραμματισμένη μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2009).

Η μεγάλη έκθεση η οποία είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους που δημιούργησαν την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, τους 7.000 εθελοντές, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για όλους να κατανοήσουν πως στήθηκε αυτή η ελληνική γιορτή, αλλά  και για τους εθελοντές να θυμηθούν τις μοναδικές στιγμές που έζησαν συμμετέχοντας στις Τελετές Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.

Στην έκθεση παρουσιάζονται κοστούμια, αντικείμενα, φωτογραφίες και video από την προετοιμασία και την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.

Στους δύο μεγάλους τοίχους της αίθουσας βρίσκονται αναρτημένα τα ονόματα όλων των εθελοντών που δούλεψαν για τις Τελετές των Αγώνων της Αθήνας.Τα κοστούμια της τελετής δημιουργήθηκαν από τον εικαστικό καλλιτέχνη Άγγελο Μέντη και την ομάδα του. Πρόκειται για κοστούμια κατασκευασμένα από χαρτί, γάζα και πλαστικό, ζωγραφισμένα στο χέρι, έτσι ώστε να αναπαριστούν ακριβώς το πρωτότυπο.

Τα κοστούμια και τα αντικείμενα που παρουσιάζονται στην έκθεση συντηρήθηκαν από το εξειδικευμένο προσωπικό της Δ/νσης Συντήρησης Αρχαίων & Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στην έκθεση προβάλλονται επίσης βίντεο από την προετοιμασία των τελετών (making off), σε σχεδιασμό και σκηνοθεσία Αθηνάς Τσαγγάρη, μέλους της δημιουργικής ομάδας των τελετών. Τα βίντεο αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Οι φωτογραφίες του Σωκράτη Σωκράτους από την προετοιμασία των τελετών παρουσιάζονται στην έκθεση, επίσης για πρώτη φορά.

Σύλληψη και σκηνοθεσία της Τελετής: Δημήτρης Παπαϊωάννου. Επιμέλεια και σχεδιασμός έκθεσης: Λίλη Πεζανού, σκηνογράφος των Τελετών Έναρξης και Λήξης.