Οι χαρισματικοί Michael Fassbender (The Light Between Oceans) και Brendan Gleeson (The Guard) πρωταγωνιστούν ως πατέρας και γιος μιας οικογένειας που κινείται στο περιθώριο της κοινωνίας. Τοποθετημένη στην ειδυλλιακή εξοχή της Αγγλίας, η ταινία λειτουργεί σε πλήρη αντίθεση καθώς διαδραματίζεται στα πλαίσια μιας περιπλανώμενης κοινότητας εγκληματιών που έχουν τους δικούς τους κανόνες, ακόμα και τη δική τους διάλεκτο. Ρεαλιστική και ανθρωποκεντρική η ιστορία επικεντρώνεται στον αιώνιο ανταγωνισμό μεταξύ πατέρα και γιου, στο διαχρονικό θέμα της ελεύθερης βούλησης αλλά και των προκαταλήψεων.

Σύνοψη

Τρεις γενιές της διαβόητης οικογένειας Cutler ζουν παράνομα στην καταπράσινη και ειδυλλιακή εξοχή του Gloucestershire της Αγγλίας. Ο καιρός περνάει κυνηγώντας, κλέβοντας και βασανίζοντας την αστυνομία στην καρδιά της πιο ακριβής περιοχής της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Chad (Michael Fassbender) βρίσκεται διχασμένος ανάμεσα στον σεβασμό για τον πατέρα του, τον Coldy (Brendan Gleeson) και την επιθυμία να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή για τη γυναίκα του, την Kelly (Lyndsey Marshal) και τα παιδιά τους.  Όταν ο Coldy καταστρώνει σχέδιο να ληστέψει ένα αρχοντικό που βρίθει από θησαυρούς, ο Chad βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή που μπορεί να αλλάξει τη ζωή του για πάντα. Μπορεί να ακολουθήσει την πεπατημένη και να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του πατέρα του ως άξιος γιος και διάδοχος, ή πρέπει να σπάσει τα δεσμά και να χαράξει το δικό του μονοπάτι; Ο νόμος τους καταδιώκει πιο άγρια από ποτέ, ο πατέρας σφίγγει τον κλοιό γύρω από την οικογένεια, οι συντοπίτες είναι προκατειλημμένοι απέναντι τους και ο Chad ανακαλύπτει ότι η μοίρα του ίσως να μην είναι πια στα χέρια του…

Μια ταινία καταδίωξης, μια συγκινητική οικογενειακή ιστορία

Η ταινία πήρε ζωή από ένα άρθρο σε μια αγγλική εφημερίδα που αναφερόταν σε μια οικογένεια που τρομοκρατούσε την επαρχία του Cotswold. «Το άρθρο ήταν για μια οικογένεια» ξεκινά ο σεναριογράφος και παραγωγός της ταινίας Alastair Siddons, «που είχε κατηγορηθεί για το 65% των εγκλημάτων στη συγκεκριμένη κομητεία». Η διαβόητη συμμορία, που σύμφωνα με τις περιγραφές έμοιαζε με κοινότητα τσιγγάνων, ήταν γνωστή στις τοπικές αστυνομικές αρχές που την είχε συνδέσει με μια σειρά από διαρρήξεις σε αρχοντικά σπίτια της περιοχής.

Ο Siddons νόμιζε ότι η οικογένεια θα ήταν ενδιαφέρον θέμα για ντοκιμαντέρ και για ταινία μεγάλου μήκους. «Το άρθρο ήταν συναρπαστικό και η δουλειά για το ντοκιμαντέρ μου άλλαξε τη ζωή, αλλά ένιωσα ότι θα μπορούσα να πω μια πιο δυνατή ιστορία για αυτούς τους ανθρώπους σε μια ταινία μυθοπλασίας» λέει ο Siddons. «Θα μας επέτρεπε να εξερευνήσουμε τις οικογενειακές δυναμικές και τις διαφορετικές προκαταλήψεις αλλά και να πούμε μια ιστορία που θα αφορούσε όλα τα κοινά, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο τους».

Η δύναμη της ιστορίας ήταν τέτοια που πολύ διάσημοι και εξαιρετικά ταλαντούχοι ηθοποιοί συμμετείχαν στην ταινία, ανάμεσα τους και οι Michael Fassbender, Brendan Gleeson, Lyndsey Marshal, Sean Harris και Rory Kinnear. Ο σκηνοθέτης Adam Smith, γνωστός για τις τηλεοπτικές του δουλειές (Skins, Little Dorrit, Doctor Who) ανέλαβε τη σκηνοθεσία.

«Περάσαμε πολύ χρόνο να προχωράμε τις ιδέες μας και πολλές κατέληξαν στο σενάριο» λέει ο Adam Smith. «Αλλά o Alastair είναι αυτός που έγραψε αυτό το εξαιρετικό σενάριο. Κατάφερε να συνδυάσει μια ταινία καταδίωξης με μια πραγματικά συγκινητική οικογενειακή ιστορία. Είναι ένα απίστευτο σενάριο και έπρεπε να το δικαιώσω».

Εν μέρει, οι δημιουργοί εμπνεύστηκαν από την ταινία του Emir Kusturica, Black Cat, White Cat (1998), που είχε αποσπάσει τον Ασημένιο Λέοντα  στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Η ταινία από τη Σερβία επικεντρώνεται σε μια ομάδα τσιγγάνων που ζει στις όχθες του Δούναβη.

«Ερωτευτήκαμε την ταινία και νομίζαμε ότι η δική μας ίσως είναι η βρετανική εκδοχή της» λέει ο Siddons. «Μετά, εμφανίστηκε ο Michael Fassbender ως πρωταγωνιστής. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Καταλήξαμε με ένα απίστευτο καστ και φοβερούς συνεργάτες».

Σκηνοθεσία: Adam Smith

Σενάριο: Alastair Siddons

Παίζουν: Michael Fassbender, Brendan Gleeson, Lyndsey Marshal, Killian Scott, With Rory, Kinnear And Sean Harris, Gerard Kearns, Tony Way, Kinglsey Ben-Adir, Barry Keoghan, Peter Wight, Alan Williams, Anna Calder-Marshall, Mark Lewis Jones, Georgie Smith, Kacie Anderson

Διάρκεια: 98′