Ο καινούριος χρόνος φέρνει… την «Παραμονή Πρωτοχρονιάς», το βραβευμένο έργο του Κώστα Καραφύλλη που ανεβαίνει για πρώτη

φορά, σε σκηνοθεσία Αντιγόνης Γύρα, στο Studio του Κινητήρα από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, με πρωταγωνιστές την Έλενα Τυρέα και τον Δημήτρη Αγορά.

Αυτή η σκηνοθετική δουλειά της Αντιγόνης Γύρα την φέρνει αντιμέτωπη με ένα έργο με δομή από το θέατρο του παραλόγου, αλλά τόσο απίστευτα επίκαιρο και καθημερινό.

Όπως η ίδια αναφέρει: «Το έργο αποκαλύπτει μια πολύ συγκεκριμένη σκηνοθετική ματιά όπου οι δυο αυτοί άνθρωποι είναι ουσιαστικά… ΕΝΑ. Είναι μια πρόσκληση που κάνει το ΑΤΟΜΟ στον εαυτό του, ένα ταξίδι στην φαντασία του προκειμένου να βρει παρηγοριά μέσα στον αργό προσωπικό θάνατο του από μοναξιά… Μια κωμικοτραγική προσπάθεια να ξαναρχίσει από την αρχή… Είναι μια προσέγγιση που σχολιάζει το γεγονός ότι σήμερα ό άντρας έχει αναπτύξει το θηλυκό του στοιχείο και η γυναίκα το αρσενικό της και τα δυο φύλα βρίσκονται σε τρελή σύγχυση αξιών, προτεραιοτήτων, γραμμής…»

Το έργο «Παραμονή Πρωτοχρονιάς» του Κώστα Καραφύλλη διακρίθηκε στον πρώτο Διαγωνισμό Συγγραφής Πρωτότυπου Θεατρικού Έργου, που διοργάνωσε η Καλλιτεχνική Εταιρεία «Θέατρο-Εργαστήριον» σε συνεργασία με το Θέατρο «Άρτι» και παρουσιάστηκε με τη μορφή θεατρικού αναλογίου ανάμεσα σε πάρα πολλά. 

«Αν έρχονταν όλοι όσοι αναφέρονται δε θα χώραγαν. Αν δεν ερχόταν κανένας, θα ήταν κρίμα κι άδικο. Ήρθε όμως εκείνος (αν ήρθε) ήταν κι εκείνη εκεί κι αυτό ήταν αρκετό, για να γίνουν μπάχαλο όλα. Για να έρθουν τα πάνω κάτω ή για να είμαι πιο ακριβής τα μέσα έξω. Άλλωστε, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, κι αυτόν εδώ τον κόσμο δύο  – ένας άντρας και μια γυναίκα – τον ξεκίνησαν κι είδατε που φτάσαμε…» Κώστας Καραφύλλης

Σκηνοθεσία-Κίνηση Αντιγόνη Γύρα
Σκηνικό-Κοστούμια Τόνια Αβδελοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη Γιώργος Νικολαΐδης

Πρωταγωνιστούν Δημήτρης Αγοράς και  Έλενα Τυρέα
Ζωντανή μουσική: Χρήστος Γκίνος / Αλέξανδρος Μιχαηλίδης
Χορεύουν:  Αφροδίτη Βερβενιώτη / Ιωάννα Καμπυλαυκά

Γυναίκα: Μήπως ξέρετε τι ώρα είναι;
Άντρας: Δέκα και δέκα.
Γυναίκα: Σοβαρά; Πω, πω πέρασε η ώρα…Είστε σίγουρος;
Άντρας: Για το μόνο που είμαι σίγουρος είναι πως είναι δέκα και δέκα.
Γυναίκα: Τότε τι να πω… θα έπρεπε να έχουν έρθει. Ειδικά ο αρραβωνιαστικός μου… μάλλον η βροχή, σίγουρα αυτό θα είναι. Ξέρετε πως μποτιλιάρουν οι δρόμοι, όταν βρέχει. (σιωπή)
Άντρας: Συγγνώμη… αλλά έξω δεν βρέχει, είναι χαρά Θεού. (μικρή σιωπή)
Γυναίκα: Ούτε εγώ έχω γενέθλια. (σιωπή)
Άντρας: Συγγνώμη… ποια είστε;
Γυναίκα: Εγώ ποια είμαι, εσείς ποιος είστε; (σιωπή, σκοτάδι)