Παροδικότητα. Εφήμερο. Η εγγενής τάση όλων των πραγμάτων να φθείρονται και μέσω της ίδιας τους της παρακμής να μετασχηματίζονται. Συμπαντικός νόμος που διέπει τα πάντα, μέγα μυστήριο που ρίχνει τη σκιά του στον άνθρωπο και στα πράγματα. Αυτό το αγωνιώδες πέρασμα, παγιδευμένο σε αυτόνομες εικαστικές στιγμές, επιχειρεί να αποτυπώσει ο Πάνος Μπάκας στο νέο κύκλο έργων του, Ιmpermanence, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου στις 7.00 μ.μ. στην γκαλερί Art Zone 42.

Στο προσωπικό του σύμπαν το φως και το σκοτάδι, το καλό και το κακό, η ακμή και η παρακμή, όλα διαπλέκονται, παλεύουν, ενώνονται και ακόλουθα χάνονται. Ο άνθρωπος μένει μόνος σε αυτή την κοσμική καταιγίδα που το μέγεθός της αδυνατεί να αντιληφθεί, σκέφτεται, αγωνιά, ψάχνει για νόημα την ίδια ώρα που γίνεται κι’ αυτός έρμαιο της φθοράς. Οι πίνακές του, μυστήρια έτοιμα να ξεκλειδωθούν, αναμένουν τον θεατή να τα νιώσει, να αφουγκραστεί μια αγωνία και έναν πόνο, καθώς ο ίδιος θα περιβάλλεται από σουρεαλιστικές δυστοπίες γεμάτες σύμβολα και χρησμούς.

Για τον Πάνο Μπάκα, καλλιτέχνης και θεατής είναι ένα, βαδίζουν μαζί στον ίδιο σκιερό δρόμο μέσα από μυστικιστικές εικόνες, προς την αναζήτηση της εσωτερικής δύναμης και της αλήθειας.

Επιμέλεια: Τζωρτζίνα Θέου, Gallery Manager – Curator – Ιστορικός Τέχνης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Πάνος Μπάκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει κάνει πολυετή μαθήματα ζωγραφικής δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην τέχνη της ελαιογραφίας. Τα έργα του έχουν μια έντονα υπαρξιστική διάσταση. Ο ίδιος επικεντρώνει το ενδιαφέρον του τόσο στο αντικείμενο όσο και στη σκιά που το περιβάλλει θέλοντας να αναδείξει το άρρητο μυστικό της σχέσης τους. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και έργα του βρίσκονται σε οργανισμούς και ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Μάντης – Oracle, λάδι σε καμβά – oil on canvas, 70 x 100 cm, 2021