Μία μοναδική παράσταση αφιερωμένη στην ελευθερία, που φέρει τον τίτλο “Παίρνω τη φωνή σου”, θα δώσει το «Οικείο Θέατρο», …

την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Πέτρας.

H παράσταση είναι μία διαδρομή στον ιστορικό χρόνο, με αφετηρία της τον πανάρχαιο μύθο του Προμηθέα, μέσα από τη ματιά του Καζαντζάκη.

 

Ο προαιώνιος ήρωας -σύμβολογνώσης και προσφοράς- επιλέγει συνειδητά το σωματικό πόνο και τη θυσία, για να οδηγήσει τον άνθρωπο, όχι μόνο στη λύτρωση, αλλά και στην ψυχική και σωματική του ανάταση.
Συνοδοιπόροι στο ταξίδι της ανθρώπινης υπόστασης προς την ελευθερία είναι ο Ευριπίδης, ο Μπρεχτ, η Σοφία Αδαμίδου, ο Λόρκα, και κυρίως ο Γιάννης Ρίτσος με τον “Επιτάφιό” του. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη -ζωντανά εκτελεσμένη- θα διαποτίσει όλη την παράσταση, με στόχο να διαφωτίσει και να ενεργοποιήσει τις συνειδήσεις όλων όσοι θα βρεθούν στις κερκίδες του Θεάτρου.

Με την παράσταση αυτή το «Οικείο Θέατρο» εγκαταλείπει για μία ημέρα και μόνο, την «μίκρο» θεατρική του αποστολή, που έχει ως στόχο να φέρνει εκείνο το Θέατρο και την Τέχνη στα σπίτια των θεατών, και μετατρέπεται σε έναν «μάκρο» θίασο με «σανίδι» και «στέγη», που καλεί τους πάντες για να υμνήσουν μαζί του την ελευθερία. Μία ελευθερία όμως που ιστορικά (και ιδίως στη χώρα μας) μπορεί να περνάει και μέσα από το θάνατο.
Πρόκειται για μία αναγκαιότητα που ξεπερνά το δίλημμα του καλού και του κακού, μέσα από την οποία ο άνθρωπος ζει με τις θεμελιώδεις αξίες της ύπαρξής του, όπως είναι η δημοκρατία και η δικαιοσύνη, αναπτύσσοντας όμως και μία βαθιά γνώση της ανθρώπινης δύναμης, αλλά και της αδυναμίας του. Πρόκειται για αξίες διαχρονικές και βαθύτατα ελληνικές, που βασίζονται στον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό ο οποίος αποτελεί πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς της παγκόσμιας σκέψης και δημιουργίας.

Την  παράσταση διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αθήνας σε συνεργασία με τον Δήμο Πετρούπολης

Συντελεστές της Παράστασης

Επιλογή – Σύνθεση, κείμενα: Σοφία Αδαμίδου
Σκηνοθεσία: Μίλτος Δημουλής
Σκηνικά – Κοστούμια: Θεοδόσης Δαυλός
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Χορογραφία: Αγγελική Πάρλα
Ενορχήστρωση: Πάρις Μαμμάς
Φωτισμός: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)
Μίλτος Δημουλής, Άννα Χρονοπούλου, Ανδρομάχη Δαυλού, Νίκος Σαράκης, Αθανασία Τσανάκα, Κατερίνα Μηλιώτη, Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, Μαρία Καλυβά

Μουσικοί: Πάρις Μαμμάς, Νίκος Γεωργίου, Θεόδωρος Βαφειάδης