Η παιδική ηλικία, ένα από τα αγαπημένα θέματα των εικαστικών, αποτελεί τον κεντρικό άξονα της έκθεσης ζωγραφικής Παιδικές Αναμνήσεις της Μαρίας Βαξεβάνογλου-Σκανδάλη, που παρουσιάζει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων στο Πνευματικό του Κέντρο από τις 5 έως τις 14 Μαρτίου.

Ο βασικός ήρωας των έργων είναι το παιδί σε σημαντικές φάσεις της ανάπτυξής του. Το παιδί που μεγαλώνει παίζοντας ή μάλλον το παιδί που παίζει για να μεγαλώσει.

Η έκθεση αποτελείται από 50 έργα, στα οποία η ζωγράφος παρουσιάζει βιώματα μιας περασμένης εποχής, γεγονότα όπως τα ζήσαμε τότε σαν παιδιά και έμειναν χαραγμένα στη μνήμη μας. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι τέμπερες, ακρυλικά σε μικτή τεχνική, καθώς και την τεχνική της νωπογραφίας.

Η δημιουργός, ανέκαθεν σε επικοινωνία με το παιδί και με την ιδιότητα της παιδοψυχολόγου, ζωγραφίζει με ένα στιλ προσωπικά αυθόρμητα νεανικό, ανένταχτο. Τα έργα της αποπνέουν ένα κλίμα νοσταλγικό μα συνάμα μεταδοτικά αισιόδοξο, εμπνέονται από το παιδί και την παιδικότητα που διατηρεί η ίδια μέσα της.

Η Μαρία Βαξεβάνογλου έχει σπουδάσει ζωγραφική στην Αθήνα και το Παρίσι. Παράλληλα ολοκλήρωσε σπουδές ψυχολογίας και άσκησε το επάγγελμα του παιδοψυχολόγου. Ζώντας στο Παρίσι έχει δεχτεί επιρροές από τη γαλλική ζωγραφική και μεγάλοι εμπνευστές για εκείνη αποτέλεσαν οι Corot, Delacrois, Cesanne, Matisse, Chayall και Picasso.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Ασχολήθηκε με εικονογραφήσεις σε περιοδικά, π.χ.«Επιθεώρηση Τέχνης» και «Δρόμοι της Ειρήνης» και σε παιδικά βιβλία, όπως «Το Καπλάνι της Βιτρίνας» της Άλκης Ζεκ.

Συνεργάστηκε στην εικονογράφηση του βραβευμένου Αλφαβηταρίου «Τα καλά παιδιά» του Κώστα Γραμματόπουλου και πραγματοποίησε σκηνικά και φιγούρες κουκλοθεάτρου στην κρατική τηλεόραση, για τις παιδικές εκπομπές «Ελάτε να παίξουμε».