Η γκαλερί ArtΠρίσμα εγκαινιάζει την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 την έκθεση Παγκοσμιοποίηση, Ετερότητα και Αυτονομία, στην οποία συμμετέχουν οι Άγγελος Σκούρτης, Έρση Χατζηαργυρού και Δημήτρης Φόρτσας.

Άγγελος Σκούρτης. Από τον Μάλεβιτς στη σύγχρονη μαλεβιτσική νοηματική τέχνη (conceptual art) σε ένα νέο μοντερνισμό στην τέχνη με στοιχεία (νέα ή μετα-μίνιμαλ), με πολυμορφία και δημιουργικό πλουραλισμό εκφράσεων, μέσων, μορφών.

Έρση Χατζηαργυρού. Από τη ρώσικη πρωτοπορία στη σχολή του Παρισιού και από αυτή στην εποχή της κρίσης της παγκοσμιοποίησης, που είναι και εποχή βαθιάς κρίσης αναφορών: διαρκής, μοντέρνα και ανθρωπιστική αναζήτηση.

Δημήτρης Φόρτσας. Μοντέρνες – μοντερνιστικές μορφοποιήσεις, διαρκής κατασκευαστική πρακτική, κονστρουκτιβιστικής κατά κανόνα έμπνευσης: διευρυμένος σε νέα επίπεδα μοντερνισμός.

Αυτά αναφέρει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Aιγαίου φιλοσοφίας της τέχνης και του πολιτισμού, Βασίλης Φιοραβάντες, στο έντυπο που συνοδεύει την έκθεση.

Βιογραφικά

Άγγελος Σκούρτης

Σπούδασε στην Ακαδημία  καλών τεχνών της Φλωρεντίας όπου παρακολούθησε και μαθήματα mass-media με τον καθηγητή Pio Baldelli και ως υπότροφος στο Κρατικό Ινστιτούτο Τέχνης Porta Romana. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (βραβείο γλυπτικής),  στο Μόντρεαλ του Καναδά, στις Βρυξέλλες, στην Στοκχόλμη,στο Open  της Βενετίας και αλλού. Το 2012 βραβεύτηκε από την ένωση κριτικών τέχνης για το έργο του της περιόδου 2009-2011.

Εχει παρουσιάσει έργα του σε 24 ατομικές και πλήθος ομαδικών και θεματικών εκθέσεων.

Έργα του υπάρχουν σε κρατικά και ιδιωτικά μουσεία

Έρση Χατζηαργυρού

Η Έρση Χατζηαργυρού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Σπούδασε στην Εcole des Beaux-Arts και στην Ecole Nationale Superieure des Arts et Metiers στο Παρίσι. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, συμμετείχε στην διεθνή έκθεση νέων “La vitrina de Biennale des Juventis ’85”, (Torino, 1985). Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 49η Biennale Βενετίας (2001) και στην Biennale του Μπουένος Άιρες (2002). Συμμετείχε στο BIDA (Θεσσαλονίκη-Σεβίλλη, 2005). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Δημήτρης Φόρτσας

O Δημήτρης Φόρτσας γεννήθηκε το 1957 στο Ελληνοχώρι Διδυμοτείχου. Σπούδασε ζωγραφική με δάσκαλους τον Θόδωρο Πάντο, και Σπύρο Κουκουλομάτη. Συμμετείχε στην ομάδα συν από το 1980-87.Είναι μέλος του E.E.T.E.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2008 «Ελλήνων Αρχιπέλαγος » Σκιάθος
2007 Π.37 Αrt Gallery
2000 Αίθουσα Τέχνης Ζακύνθου
1994 Δημοτικό Πνευματικό κέντρο Καλαμάτας
1993 Γκαλερί Titanium, Αθήνα
1991 Γκαλερί 4, Βόλος
1988 Γκαλερί Κρεωνίδης, Αθήνα
1984 Αίθουσα ΣΥΝ, Αθήνα
1982 Αίθουσα ΣΥΝ, Αθήνα