Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή παρουσιάζει στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγραμματισμού του, την

η ατομική εικαστική έκθεση του Πάβλου Χαμπίδη με τίτλο «Σχέδια της Κηφισιάς» από τις 28 Μαΐου έως και τις 30 Ιουνίου 2012 στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος στην Κηφισιά σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Δευτέρα 28 Μαΐου, στις 19.30.

«Στην έκθεση περιλαμβάνονται περισσότερα από 30 ασπρόμαυρα και επιχρωματισμένα υδατογραφημένα σχέδια με διαφορετικές απόψεις της Κηφισιάς που ιχνηλατήθηκαν επί τόπου τους τελευταίους μήνες, κατά τη διάρκεια των συχνών εξορμήσεων του ζωγράφου.

Με πενάκι και ευκίνητο βλέμμα, εύγλωττη και πυκνή χρήση της σχεδιαστικής γραμμής και εκλεκτικό αλλά καίριο στην παρουσία του χρώμα, ο Πάβλος Χαμπίδης, περιηγητής των πόλεων του κόσμου, ανακαλύπτει τα ιστορικά μνημεία, τα αρχοντικά αλλά και την καθημερινότητα της Κηφισιάς, απαθανατίζοντας με ευφράδεια τις δημοφιλείς αλλά και τις συχνά αθέατες καθημερινές όψεις της: σκιερά δρομάκια και εκλεκτικιστικά αρχοντικά με ξύλινες στέγες και ανθισμένες γλυσίνες, ένδοξα γραφικά  ζαχαροπλαστεία και σύγχρονα δημοφιλή καφέ, ο σταθμός του ηλεκτρικού και το πάρκο, η Βίλα Καζούλη και τα αγέρωχα ιστορικά κτήρια της πλατείας Κεφαλαρίου και των οδών Τατοΐου και Εμμανουήλ Μπενάκη, σηματοδοτούν τον γοητευτικό αστικό ιστό του ιστορικού προαστίου, τα καθημερινά στέκια και τις συνευρέσεις των περιοίκων του.

Η περιήγηση του ζωγράφου στο τοπίο της Κηφισιάς, λιτή αλλά εξαιρετικά εύγλωττη, συμπυκνώνει με γοητευτική οικονομία τη φυσιογνωμία και τη διαχρονικότητά του».    

                                                                              
Ίρις Κρητικού

 

Πάβλος Χαμπίδης: Σύντομο Βιογραφικό

Ο Πάβλος Χαμπίδης γεννήθηκε το 1957 στη Θεσσαλονίκη. Πραγματοποίησε σπουδές τέχνης και φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Lund, στη Σουηδία, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής, μελετώντας διαφορετικές τεχνικές. Στις πρώτες ατομικές του εκθέσεις, εμφατική ήταν ήδη η χρήση της σινικής μελάνης στο σχέδιο, ενώ παράλληλα εργάστηκε ως σκιτσογράφος για τον ημερήσιο σουηδικό τύπο. Από το 1981 έως το 1984 ταξίδεψε στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης, ενώ για μεγάλα διαστήματα έζησε στο τότε Δυτικό Βερολίνο, όπου η καθημερινή ζωή και το δυναμικό καλλιτεχνικό κλίμα είχαν σημαντική επίδραση τόσο στη διαμόρφωση της αισθητικής του άποψης όσο και στον καλλιτεχνικό του προσανατολισμό εν γένει.

Από το 1985 ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική ενώ, έως το 2001 διατήρησε μια «νομαδική» ζωή, ζώντας, δουλεύοντας και εκθέτοντας το έργο του στο Τόκυο, τη Γενεύη, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Παράλληλα, σχεδίασε εξώφυλλα βιβλίων, εικονογράφησε πολιτικά και λογοτεχνικά περιοδικά καθώς και κινούμενα σχέδια στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Από το 2001 ζει και εργάζεται στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, ενώ ατομικές εκθέσεις του έργου του έχουν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Βερολίνο, την Μπολώνια, την Κοπεγχάγη, τη Στοκχόλμη και αλλού. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ομαδικές διοργανώσεις τέχνης και εκθέσεις στην Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Τουρκία, τις Η.Π.Α., τη Δανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Το 2004 εκδόθηκε από τη Louis Vuitton στο Παρίσι το αθηναϊκό ταξιδιωτικό σημειωματάριο της περίφημης σειράς («Carnet de voyage: Athenes») με 116 υδατογραφημένα του σχέδια, ενώ το 2011 εκδόθηκε από το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις στην Πρέβεζα το ταξιδιωτικό σημειωματάριο «Περπατώντας στην Πρέβεζα», σε επιμέλεια του Νίκου Δ. Καράμπελα και της Μαίρης Μπόγδου-Γέρου με σχέδια του ζωγράφου. Το 2011 πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι δύο πιο πρόσφατες ατομικές του εκθέσεις με αστικά σχέδια της Αθήνας (Gallery Genesis) και σχέδια της Αίγινας (Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας), ενώ για το φθινόπωρο του 2012 προγραμματίζεται η επόμενη ατομική του έκθεση στο Παρίσι. Έργα του ανήκουν σε Μουσεία, Ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ατομικές εκθέσεις:

2011 Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αιγίνης
2011 Gallery Genesis, Αθήνα
2010 Espace Periple, Bruxelles
2010 ΙΑΝΟΣ, Athens
2009 T. Kambani Gallery, Αθήνα 
2008 Galerie Beckel-Odille-Boicos (BOB), Paris
2007 TAGG, Athens
2006 Leon Keuninckx, Grand Rechain, Βέλγιο
2006 Castello Galeazza, Μπολώνια 
2005 Galerie Beckel-Odille-Boicos (BOB), Παρίσι 
2005 ZM Gallery, Θεσσαλονίκη 
2005 Το Μήλο, Αθήνα 
2004 Espace Périple, Βρυξέλλες
2004 Παρουσίαση του «Carnet de voyage: Athenes» με 116 υδατογραφημένα του σχέδια. Έκδοση της Louis Vuitton, Παρίσι. 
2002 Palazzo Montefano, Μπολώνια 
2002 Art Center X, Λάρισα
2000 Gallerie Beckel Odille Boicos (BOB), Παρίσι 
2000 ZM Gallery, Θεσσαλονίκη 
1999 Titanium Gallery, Αθήνα
1998 Galerie C. Colas & P. Odille, Παρίσι
1998 Palazzo Montefano, Μπολώνια 
1995 Paratiritis Art Gallery, Θεσσαλονίκη 
1994 Stalke Gallery, Κοπεγχάγη
1993 Nishiazabu Asacloth Gallery, Τόκυο 
1991 Nishiazabu Asacloth Gallery, Τόκυο 
1990 Seibu Ikebukuro Gallery, Τόκυο
1990 Nishiazabu Asacloth Gallery, Τόκυο
1989 Bistborno Gallery, Malmö
1987 Hydrohoos Gallery, Αθήνα 
1979 Galleri Clemens, Lund, Σουηδία