Στο μακρινό μέλλον, οι Γήινοι ιδρύουν τη Νέα Ταϊτή, μια στρατιωτικού τύπου αποικία, στον κατάφυτο πλανήτη Άθσε, με σκοπό τη συστηματική υλοτόμησή του, μιας και η ξυλεία της Γης είναι πλέον αγαθό σε εξαφάνιση. Οι αυτόχθονες κάτοικοι, ένας ειρηνικός λαός δίχως τεχνολογικά επιτεύγματα και σε απόλυτη αρμονία με την φύση, υποδουλώνονται από τους αποικιστές, οι οποίοι τους μεταχειρίζονται βάναυσα, υποχρεώνοντάς τους να εργάζονται σκληρά στην αποψίλωση των δασών του Άθσε.

Όταν ο λοχαγός Ντέιβιντσον, διοικητής του καταυλισμού Σμιθ, βιάζει και σκοτώνει τη γυναίκα του αυτόχθονα Σέλβερ, κανείς δεν περιμένει την επιθετική αντίδραση του Αθσιανού· ούτε ο λοχαγός Ραζ Λιούμποφ, ο ανθρωπολόγος της αποικίας, επιφορτισμένος με την καταγραφή και κατανόηση του αθσιανικού πολιτισμού και επιστήθιος φίλος του Σέλβερ. Οι συνέπειες, όμως, αυτού του γεγονότος
σύντομα θα αποδειχθούν σοβαρότερες: οι Αθσιανοί δεν θα είναι ποτέ πια ίδιοι· θα έχουν μπολιαστεί με τον πολιτισμό των Γήινων μέσω της πράξης του φόνου.

Το Η Λέξη για τον Κόσμο είναι Δάσος κυκλοφορεί σε νέα μετάφραση στα ελληνικά. Ένα έργο βαθιάς οικολογικής ευαισθησίας, υπήρξε καρπός μιας εποχής όπου η συγγραφέας ζούσε στο Λονδίνο και είχε έντονη ακτιβιστική δράση. Έχει παρατηρηθεί ότι το βιβλίο πιθανώς να ενέπνευσε ιδέα του σεναρίου της ταινίας Άβαταρ του Τζ. Κάμερον. Η συγγραφέας έχει επισημάνει τον κριτικό χαρακτήρα του βιβλίου απέναντι στον μιλιταρισμό και την μαζική βία, διαχωρίζοντάς το από το σενάριο της ταινίας.

Το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο Χιούγκο Καλύτερης Νουβέλας του 1973.

Ούρσουλα Λε Γκεν

Η Ούρσουλα Λε Γκεν (Ursula Kroeber Le Guin, 21/10/1929 – 22/01/2018), αμερικανίδα συγγραφέας και ποιήτρια με τεράστια συμβολή στο χώρο του φανταστικού και από τους σπουδαιότερους αμερικανούς λογοτέχνες του εικοστού αιώνα. Διακρίθηκε για το μεστό και στυλιστικά άρτιο ύφος της και για την τολμηρή και μη συμβατική προσέγγιση των θεμάτων της υπό την έντονη επίδραση φεμινιστικών και κοινωνικά προοδευτικών ιδεών, του ταοϊσμού, της οικολογίας, της μεταφυσικής και της Ουτοπίας.

Της απονεμήθηκαν επανειλημμένα τα σπουδαιότερα βραβεία στο χώρο του φανταστικού – πέντε βραβεία Hugo και έξι βραβεία Nebula. Το 2013 ανακηρύχθηκε Grandmaster Of Science Fiction από τον SFWA και το 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο για Εξέχουσα Συνεισφορά στα Αμερικανικά Γράμματα από τον οργανισμό του National Book Award, μια διάκριση που αποτυπώνει την πλατιά απήχησή της στο σύνολο του λογοτεχνικού κόσμου.

Κόρη ανθρωπολόγων, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον γραμμάτων, σπούδασε Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή ρομαντική λογοτεχνία και δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα το 1966. Μέχρι το 1970 είχε καθιερωθεί ως μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές φωνές στο χώρου του φανταστικού και της ΕΦ. Το έργο της, πολυσχιδές και πλούσιο, εκτείνεται σε φόρμες όπως το δοκίμιο και η ποίηση, ενώ μετέφρασε και σημαντικά κείμενα της παγκόσμιας γραμματείας, όπως το Τάο Τε Τσινγκ του Λάο Τσε, από τις σημαντικότερες πραγματείες της κινέζικης φιλοσοφίας.

Σημαντικότερά της έργα η σειρά της Γαιοθάλασσας (Earthsea series, 1968-2001, ελλ. εκδ. Τρίτων/Αίολος), ο Αναρχικός των Δύο Κόσμων (The Dispossessed, 1974, ελλ. εκδ. Parsec), Το Αριστερό Χέρι του Σκοταδιού (The Left Hand of Darkness, 1969, ελλ. εκδ. Parsec), Στην Άλλη Πλευρά του Ονείρου (Lathe of Heaven, 1971, ελλ. εκδ. Αίολος).