Ο διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης Κώστας Βαρώτσος παρουσιάζει στο Ίδρυμα Ευγενίδου την έκθεση Ουτοπία, προτείνοντας μία συνοδοιπορία στο όνειρο. Αφορμή αυτής της έκθεσης αποτελεί το έργο Γένεση, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για το Ίδρυμα Ευγενίδου, αφιερωμένο στον εορτασμό του 2009 ως Έτους Αστρονομίας.

Ο Κώστας Βαρώτσος, επιχειρώντας μία ποιητική ανάγνωση του Σύμπαντος που μας περιβάλλει, παρουσιάζει μία σειρά εικαστικών παρεμβάσεων σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του Ιδρύματος προσβάσιμες σε όλους τους επισκέπτες του που ως συγκροτημένο σύνολο αποπειρώνται να περιγράψουν κοσμικές δομές και να υπογραμμίσουν τη δύναμη και τη λογική των νόμων που διέπουν τη συμπαντική εξέλιξη. Ένα ουτοπικό ταξίδι που «απλώνεται» σε κόσμους γνώριμους μέσα από τις επιστημονικές κατακτήσεις, και σε ανεξερεύνητες πτυχές του Σύμπαντος, γεμάτες μυστήριο και υποσχέσεις για νέες ανακαλύψεις.

Τα εγκαίνια της έκθεσης Utopia, θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009, από τον κ. Κώστα Χατζηδάκη, Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, παρουσία προσκεκλημένων και εκπροσώπων του πνευματικού, καλλιτεχνικού και πολιτικού κόσμου.

Ειδικά για την ημέρα των εγκαινίων και προς τιμή του Κώστα Βαρώτσου το Ίδρυμα Ευγενίδου δημιούργησε και θα παρουσιάσει την ψηφιακή παράσταση Utopia η οποία εμπνέεται από το σύνολο του έργου του καλλιτέχνη καθώς και ειδική έκδοση/λεύκωμα.

Την έκθεση επιμελήθηκε η Ιστορικός Τέχνης κα Χάρις Κανελλοπούλου, ενώ δημιουργοί της ψηφιακής παράστασης Utopia είναι οι: Παναγιώτης Σιμόπουλος: Σενάριο-Σκηνοθεσία, Γιάννης Βαμβακάς: Σενάριο-Animation και Αναστάσιος Κ. Κατσάρης: Μουσική-Sound Design.