Η καλλιτεχνική ομάδα “Skull of Yorick Productions”θα παρουσιάσει στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου τη μουσικοθεατρική παράσταση «Οθέλλος», στο πλαίσιο των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στις 11 και 12 Ιουλίου 2013, στις 21.15.

 

Πρόκειται για μία φιλόδοξη παραγωγή, για τις ανάγκες της οποίας συνεργάζονται γύρω στους 130 συντελεστές. Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου John Apeitos και η Χορωδία του Α.Π.Θ. «Γιάννης Μάντακας», υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Μπεκιαρίδη.

 

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κασσάνδρα Δημοπούλου. Την ενορχήστρωση έχει κάνει ο Φίλιππος Μοδινός. Πρωταγωνιστούν οι: Φίλιππος Μοδινός (Οθέλλος), Φώτης Σπύρος (Ιάγος), Κασσάνδρα Δημοπούλου (Δυσδαιμόνα), Ματθίλδη Μαγγίρα (Εμίλια), Σταύρος Γιαννούλης (Κάσιο).

Το έργο ανεβαίνει στην ελληνική και την ιταλική γλώσσα, με ελληνικούς υπέρτιτλους.

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Προς τιμήν του μεγάλου Ιταλού συνθέτη του μελοδράματος Τζιουζέπε Βέρντι και με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννησή του, η καινούργια παραγωγή της «Skull of Yorick» συνδυάζει την όπερα με το θέατρο πρόζας, δημιουργώντας για ακόμη μια φορά, μια γέφυρα μεταξύ των τεχνών. Βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ «Οθέλλος, ο Μαυριτανός της Βενετίας», ο Βέρντι περιγράφει με τη μουσική του, τους χαρακτήρες ενός μοιραίου τριγώνου. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Κύπρο (1500-1600 μ.Χ.) στη διάρκεια των μαχών κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό που πρωτίστως θίγει το έργο είναι ο ρατσισμός μεταξύ διαφορετικών λαών και χρώματος, αλλά και καθετί που παρακινεί έναν άνθρωπο να θέλει να εξολοθρεύσει ή να μειώσει τον άλλο, με σκοπό την εξουσία επάνω του.