Πίσω στα μέσα της δεκαετίας του ’80, μια γυναικεία χορωδία από τη Βουλγαρία προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση με το συναρπαστικό, απόκοσμο και αρχαίο στυλ της, το οποίο πολλοί ξένοι προσπάθησαν να μιμηθούν. Η χορωδία Mystery of the Bulgarian Voices, όπως είναι ευρέως γνωστή, κέρδισε ένα Grammy, και είναι εν μέρει υπεύθυνη για την δημιουργία ενός είδους παγκόσμιας μουσικής, καθώς στελέχη των δισκογραφικών εταιριών έκαναν debate για το πώς αυτή η μοναδική μουσική θα παρουσιαστεί στα δισκοπωλεία. Οι θαυμαστές της απαρτίζονται από την Kate Bush μέχρι τον Davdi Bowie και την σύζυγο του Iman, που επέλεξαν ένα από τα τραγούδια της περιβόητης αυτής χορωδίας για να αντικαταστήσουν το κλασικό κομμάτι Here Comes the Bride στο γάμο τους.

Το σημείο εκκίνησης της είναι η βουλγαρική λαογραφική παράδοση, η οποία είναι μία από τις αρχαιότερες μουσικές παραδόσεις στην Ευρώπη, με ιστορία χιλίων χρόνων. Τα λαϊκά τραγούδια εμπνέονται από την κοινωνική ζωή και τις τελετουργίες της ζωής. Η μοναδικότητα του τραγουδιού και των φωνών ως μετάδοση βαθιών ανθρώπινων συναισθημάτων, είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της βουλγαρικής λαογραφίας.

Και κάπου εκεί συναντήθηκαν με την Lisa Gerrard, από το δημοφιλές συγκρότημα Dead Can Dance, το οποίο είναι γνωστό για τις ηλεκτρονικές και ατμοσφαιρικές συνθέσεις του. Η Gerrrard μόλις είχε μετακομίσει στο Λονδίνο από την Αυστραλία μαζί με τον Brendan Perry και είχε υπογράψει με την δισκογραφική εταιρία 4AD. Στην ίδια εταιρία είχαν υπογράψει και η χορωδία Mystery of the Bulgarian Voices και η μοιραία συνάντηση έγινε.

Η Lisa Gerrard δήλωσε πως αυτές Βουλγάρες γυναίκες άλλαξαν τη ζωή της σε μια εποχή όπου η μουσική για αυτήν ήταν μόνο “post-punk”, επηρεασμένη από τους Joy Division. «Ποτέ δεν συνδεόμουν με αυτή την πολύ σκοτεινή και πολύ καταθλιπτική πλευρά του έργου με το οποίο συνδέεται ο Brendan. Ήμουν έτοιμη να παραιτηθώ. Αλλά όταν άκουσα αυτές τις απόκοσμες Βουλγάρικες φωνές, ήταν η σανίδα σωτήρια μας μου, καθώς αγάπησα αυτή την αγνή απόλαυση που χάριζαν -και παράλληλα με ενέπνευσαν. Δεν ξέρω πως θα είχα επιβιώσει στο Λονδίνο ως τραγουδίστρια, αν δεν είχαν έρθει σε επαφή με την δουλειά τους», δήλωσε αργότερα.

Τώρα, πάνω από 30 χρόνια αργότερα, τραγουδά και συν-γράφει ακόμα και τραγούδια με την τελευταία σύνθεση της χορωδίας! Σε λίγες μέρες, στις 23 Οκτωβρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την υπέροχη τραγουδίστρια των Dead Can Dance, Λίζα Γκέραρντ μαζί με μια από τις κορυφαίες χορωδίες γυναικών στον κόσμο με τίτλο«Mystery of the Bulgarian Voices» στο Christmas Theater!

Τι θα δούμε στην συναυλία στο Christmas Theater

– Τα παραδοσιακά τραγούδια της Βουλγαρίας από τη χορωδία «Το μυστήριο των βουλγαρικών φωνών», συνοδευόμενη από την ορχήστρα και τον Skiller.

– Τα τραγούδια της Λίζα Γκέραρντ συνοδευόμενα από μια υπέροχη ομάδα μουσικών, τον Skiller και μερικές από τις φωνές της χορωδίας.

– Ειδικά γραμμένα για την παράσταση τραγούδια στα οποία η χορωδία «Το μυστήριο των βουλγαρικών φωνών» και η Λίζα Γκέραρντ αλληλοεπιδρούν στη σκηνή και τραγουδούν μαζί.


Διαβάστε επίσης:

Η Λίζα Γκέραρντ και η χορωδία The Mystery of the Bulgarian Voices στο Christmas Theater